Ministerul Sănătăţii anunţă primele avize de oportunitate din programul pentru dezvoltarea infrastructurii medicale

foto: Adriana Baciu

Ministerul Sănătăţii a anunţat că au fost emise primele avize de oportunitate în vederea implementării proiectelor de investiţii din cadrul Programului Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti (PNIIUS) care se derulează în parteneriat cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Valoarea totală a proiectelor care au primit undă verde de la Ministerul Sănătăţii este de 2 miliarde de lei. Evaluarea solicitărilor continuă până la data de 15 octombrie, fiind depuse peste 150 de proiecte.

Programul are un buget total de 13 miliarde de lei, perioada de implementare fiind 2024 – 2030. Toate tipurile de unităţi sanitare publice – spitale orăşeneşti, municipale şi judeţene şi institute – se află printre categoriile de beneficiari.

Printre beneficiarii avizelor de oportunitate emise de Ministerul Sănătăţii se numără: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Galaţi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Tg. Jiu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu-Severin, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, Spitalul Orăşenesc din Vişeul de Sus, Spitalul Municipal din Craiova şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ‘Grigore Alexandescu’ din Bucureşti.

Similar cu PNRR în Sănătate, PNIIUS finanţează construcţii noi de spitale, dar şi extinderea şi dotarea acestora, lucrări de modernizare şi/sau reabilitare pentru spitalele existente, extinderea construcţiilor existente şi, nu în ultimul rând, lucrări şi dotări pentru digitalizare, eficientizare energetică şi tranziţie verde.

Potrivit comunicatului, spitalele judeţene, spitalele de specialitate şi spitalele clinice şi clinice de urgenţă pot primi 2 miliarde de lei, fonduri destinate în valoare maximă eligibilă, iar spitalele municipale pot primi 350 de milioane de lei în valoare maximă eligibilă, iar spitalele orăşeneşti 250 de milioane de lei.

O comisie mixtă de experţi în fonduri europene şi experţi de la Ministerul Sănătăţii va evalua proiectele de finanţare depuse, împreună cu toate documentele justificative, la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Ministerul Sănătăţii estimează că semnarea contractelor de finanţare pentru proiectele declarate eligibile de către cele două ministere va avea loc în noiembrie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.