Prezidenţiale2024: Campania începe pe 25 octombrie; vor fi aproximativ 19.000 secţii de votare în ţară, peste 900 în străinătate

Sursa: facebook Autoritatea Electorala Permanenta

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat că pentru alegerile prezidenţiale vor fi deschise aproximativ 19.000 de secţii de votare în ţară şi peste 900 în străinătate, menţionând că, potrivit calendarului, candidaturile vor putea fi depuse până la 5 octombrie, iar campania electorală va începe în 25 octombrie.

Greblă a mai spus că pentru acest an vor fi doar candidaţi independenţi, ai partidelor politice, ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, nu şi ai alianţelor.

„Pentru alegerea preşedintelui României vor fi, în mod sigur, două tururi de scrutin, după cum arată sondajele de opinie şi legislaţia română care, practic, face aproape imposibilă câştigarea alegerilor într-un singur tur de scrutin şi vor fi deschise în ţară aproximativ 19.000 de secţii de votare, iar în străinătate peste 900 de secţii de votare, aproape în acelaşi secţii, foarte puţine modificări vor fi, precum alegerile pentru Parlamentul European, care au fost desfăşurate şi în străinătate”, a afirmat Greblă, la o conferinţă de presă.

El a spus că, potrivit verificărilor pe care le-a făcut miercuri, sunt peste 18 milioane de persoane cu drept de vot în România.

„Vom tipări pentru alegerile prezidenţiale numărul de alegători care va fi în Registrul Electoral permanent în săptămâna dinaintea alegerilor, adică aproximativ 18 milioane de alegători plus 10 la sută, iar în străinătate, dacă ne referim la scrutinul din 2019, vom avea aproximativ 5 milioane de buletine de vot”, a mai spus Greblă.

Preşedintele AEP a mai menţionat că până data de 5 octombrie, ora 24,00, se vor depune candidaturile pentru preşedintele României la Biroul Electoral Central, însoţite de semnul electoral.

„Candidaturile pentru preşedintele României se depun toate la Biroul Electoral Central şi vor fi însoţite de semnul electoral al competitorului politic respectiv (…), 5 octombrie fiind ultima zi”, a mai spus el.

Greblă a menţionat că până pe 8 octombrie vor putea fi formulate contestaţii la Curtea Constituţională.

Pe 25 octombrie începe campania electorală pentru alegerea preşedintelui României, a mai spus el.

În privinţa românilor cu drept de vot care se află în străinătate, Greblă a precizat că pe 24 septembrie este ultima zi în care aceştia îşi pot anunţa intenţia de vot la secţia de votare, iar la 10 octombrie cei care vor să voteze prin corespondenţă.

Greblă a precizat că înscrierea în listele permanente în străinătate nu este obligatorie, dar este de dorit, menţionând că acest demers nu condiţionează exercitarea dreptului de vot.

Greblă a precizat că toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară care se vor afla în acele zile în străinătate pot vota oriunde, la oricare secţie de vot din străinătate, cu condiţia să prezinte acolo un document de identitate valabil, eliberat de autorităţile statului român.

El a mai spus că pe 28 septembrie se va definitiva şi aproba lista cu adresele secţiilor de votare din străinătate şi va fi publicată pe site-ul ambasadelor, oficiilor diplomatice şi consulare, al Biroului Electoral Central, al Autorităţii Electorale Permanente.

Greblă a mai precizat că, de asemenea, referitor la cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care îşi manifestă voinţa de a vota prin corespondenţă, că aceştia, dacă renunţă la acest drept, pot să voteze la o secţie de votare din străinătate sau din ţară.

Alegerile prezidenţiale se desfăşoară în 24 noiembrie, primul tur de scrutin şi 8 decembrie, cel de-al doilea tur.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.