VIDEO: Rareș Hopincă – „Contractul de salubritate în sectorul 2 este anacronic și trebuie scos la licitație”

Curățenie stradală, un transport public la standarde europene, școli și grădinițe civilizate și nu în ultimul rând sisteme de protecție pentru cei vulnerabili. Fac toate acestea parte din strategia de dezvoltare a Sectorului 2? Primarul ales, Rareș Hopincă, ne-a vorbit în cadrul emisiunii „În Comunitate” despre planurile sale pentru un sector mai curat, mai modern și mai civilizat.

Salubritatea în sectorul 2

Problemele legate de curățenia stradală din Sectorul 2 au devenit vizibile în ultimii ani, iar Rareș Hopincă nu ezită să identifice principalul responsabil: un contract de salubritate învechit și ineficient. Primarul ales subliniază necesitatea organizării unei licitații pentru desemnarea unui operator care să ofere servicii de calitate.

„Contractul de salubritate pentru colectare și transport de deșeuri în Sectorul 2 este unul anacronic și trebuie scos la licitație. De ce nu s-a făcut acest lucru până acum? Eu am văzut în spațiul public doar scuze, din păcate, iar rezultatele se văd pe străzile noastre.(…) Din păcate, au reapărut sacii de gunoi lăsați la întâmplare, la rădăcina stâlpilor de electricitate, în sectorul 2. Poliția locală care ar trebui să prevină aceste fenomene, din păcate, este absentă, iar Direcția din Primăria Sectorului 2, care are în sarcină urmărirea contractului de salubritate, nu își face treaba.” precizează Rareș Hopincă, care a specificat că primele schimbări vor fi vizibile începând cu luna noiembrie, odată cu preluarea mandatului.

Proiectele administrației: pragmatism și evaluare după valoarea adusă comunității

Rareș Hopincă adoptă o abordare pragmatică în evaluarea proiectelor administrației, subliniind că nu este interesat de cine a inițiat un proiect, ci de beneficiile reale pe care acesta îl aduce cetățenilor. El este gata să continue proiectele care aduc plusvaloare, dar și să le oprească pe cele care nu răspund nevoilor comunității.

„Știu foarte bine că un proiect nici nu începe, nici nu se termină, în 4 ani fix. Acest lucru mă face să analizez fiecare proiect prin valoarea sa intrinsecă, nu prin cine a fost inițiatorul respectivului proiect, nu prin faptul că a existat sau nu o intenție, poate, electorală, la un anumit moment. Proiectele în administrație trebuie privite strict după plusvaloarea pe care acestea le pot aduce comunității noastre. Sunt proiecte pe care le voi prelua și proiecte pe care le voi stopa”, a explicat Rareș Hopincă. Un exemplu concret este proiectul de extindere pietonală din zona Obor, care, potrivit primarului ales, „pune sub directă amenințare vadul comercial al pieței Obor” și ar putea afecta micii comercianți din zonă.

Traficul din București
Traficul din București este o problemă veche și complexă, iar Rareș Hopincă este conștient că nu există soluții rapide sau miraculoase. Primarul ales al Sectorului 2 propune însă o serie de măsuri complementare, care ar putea ameliora traficul în timp.

„Problema traficului din București este extrem de complicată și nu poate fi rezolvată peste noapte. Nu avem soluții miraculoase. Ne referim mai degrabă la o serie de măsuri mai mici, complementare unele cu altele, care în timp să ducă la o îmbunătățire a traficului în Municipiul București. (…)Colaborarea între autoritățile centrale și locale sunt esențiale pentru a gestiona această problemă”, a precizat Rareș Hopincă, care a menționat, de asemenea, importanța implementării unor facilități de tip park-and-ride, care ar încuraja cetățenii să folosească transportul în comun.

Parcările din sectorul 2

O problemă a întregului oraș, problema numărului locurilor de parcare nu a ocolit nici sectorul 2.

„ Pot spune cu certitudine că una dintre principalele probleme ale sectorului 2 reclamate de cetățeni, nu inventate de o autoritate sau alta, este lipsa locurilor de parcare. O primă soluție și cea mai ușor de implementat, este resistematizarea spațiului public în zona parcărilor rezidențiale existente. Prin crearea unui flux corect și resistematizarea spațiului public noi putem crește cu 20-30 % numărul locurilor de parcare existente și aceasta este o măsură care ține de o bună gospodărire a sectorului și a spațiului public pe care îl administrăm.” , a precizat Rareș Hopincă.

Siguranța în școli

Primarul ales, Rareș Hopincă, aduce în discuție un concept extins de siguranță în școli, care include nu doar protecția împotriva violenței, ci și asigurarea unor condiții adecvate de infrastructură. El dorește o implicare mai activă a Poliției Locale și o gestionare mai bună a securității unităților de învățământ.

„O școală sigură este o școală în care tencuiala nu cade pe copii, în care nu există pericol de incendiu. O școală sigură este o școală în care agenții de pază nu fac doar figurație, ci asigură paza respectivei unități de învățământ. O școală sigură este cea în care poliția locală are grijă să patruleze și în afara școlii și în perimetrul școlii. Nu doar să aștepte imaginile video din interiorul școlii.”, a declarat Rareș Hopincă. El subliniază că siguranța în școli trebuie abordată cu fermitate, nu doar prin măsuri reactive, ci și printr-o prevenție eficientă.

Încălzirea și apa caldă în Sectorul 2
Sectorul 2 se confruntă de ani de zile cu probleme în furnizarea căldurii și apei calde, iar Rareș Hopincă este decis să sprijine investițiile necesare pentru a rezolva această criză. Primarul ales propune reabilitarea sistemului de termoficare și construirea unui nou CET, care să reechilibreze distribuția agentului termic în sector.

„Am avut și avem în continuare cartiere întregi afectate de lipsa căldurii și a apei calde. Avem cartierul Colentina extrem de vulnerabil, din acest punct de vedere, cartierul Pantelimon , cartierul Obor, Fundeni, dar nu numai. Am avut foarte multe probleme. Sectorul 2 a avut foarte multe probleme. Aceste probleme vor fi rezolvate în momentul în care se va finaliza reabilitarea sistemului de termoficare, distribuție. Măcar a celui principal.
(…)Noi mai avem nevoie de un CET în sectorul 2. Și chiar dacă primăria de sector nu are atribuții în acest domeniu, am inițiat deja discuții cu Ministerul Energiei, cu Elcen, voi continua să sprijin acest proiect astfel încât să ameliorăm măcar, dacă nu să soluționăm de-a binelea problema termoficării.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.