FOTO & VIDEO: Planșeul Unirii va fi reparat în etape, astfel încât traficul rutier și pietonal să nu fie blocat complet!
Articol de Mircea Apostolescu, 20 septembrie 2024, 11:08 / actualizat: 14 octombrie 2024, 15:23
În urmă cu o lună, în cursul vizitei periodice, specialiștii de la Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB) au constatat că unele porțiuni ale Planșeului Unirii au ajuns în stadiul al cincilea, cel mai ridicat, de degradare, devenind un pericol pentru siguranța întregii structuri și a tuturor bucureștenilor care o tranzitează, zilnic, fie cu propriile mașini, fie cu mijloacele de transport în comun sau pietonal, a anunțat, în cursul unei vizite sub Planșeul Unirii, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.
Edilul Sectorului 4 spune că lucrările de la Planșeul Unirii ar urma să dureze doi ani și să se desfășoare pe etape, tocmai pentru a nu bloca circulația, în centrul orașului.
„Se va lucra pe porțiuni, tocmai pentru a menține circulația auto și pietonală, în zona Unirii, pentru a nu bloca centrul orașului.
Lucrările se vor desfășura în mai multe etape, cu crearea de drumuri și trotuare provizorii, care să asigure circulația.
Într-o primă fază, se va lucra pe porțiunea cuprinsă între Hanul lui Manuc și aproximativ jumătatea Parcului din zona Unirii.
În faza a doua, se va putea interveni pe porțiunea planșeului care susține, la suprafață, mare parte din Parcul din zona Uniri.
Iar, ulterior, în cea de-a treia etapă, se va putea lucra pe ultima porțiune a planșeului, în zona rămasă.
Pe toate cele trei zone ale Planșeului, refacerea structurii, a plăcii de beton, va consta în desfacerea planșeului existent, înlăturarea grinzilor existente și înlocuirea acestora cu elemente noi – stâlpi nou, grinzi noi”, a explicat Daniel Băluță.
Primăria Sectorului 4 este pregătită să demareze lucrările de înlocuire a Planșeului Unirii, imediat ce primarul general Nicușor Dan va semna autorizația de construire, a mai spus edilul de la Piața George Coșbuc.
„Nu ne putem permite, sub nicio formă, niciunul dintre noi o tragedie, aici.
Aici nu este o problemă legată de disconfortul circulației, nu este o dispută, ci este o problemă de siguranță, o problemă de viață și de moarte.
O problemă pe care oricare dintre noi poate să o aibă, în momentul în care pleacă spre serviciu sau pleacă la doctor și nu mai ajunge acasă, pentru că această structură stă să se prăbușească.
Este o realitate. Acest proces a fost deja amorsat!
Și a fost evidențiată (… realitatea n.r.) prin intermediul expertizelor, completărilor la expertiză și al tuturor materialelor necesare emiterii autorizației de construire. Noi, cei de la Sectorul 4, suntem pregătiți. Avem contractul de execuție, avem banii necesari. Și sunt convins că, imediat ce vom avea semnătura primarului Capitalei, lucrarea va începe, de îndată”, a spus Daniel Băluță.
Cât privește avizele lipsă din documentația pentru obținerea autorizației de construire, menționate de Nicușor Dan, primarul Sectorului 4 spune că acestea trebuie să vină tocmai de la instituții din subordinea Primăriei Capitalei.
Reporter: „Deci, primarul general spune că această lucrare nu este gradul cinci de risc, este doar gradul patru, și că nu ați avea toate avizele, spre exemplu cel de la Metrorex”?
Daniel Băluță: „Avem toate avizele necesare. Vreau să vă spun că avem aviz de la Metrorex, Ministerul Transporturilor.
Avizele care ne lipsesc, în momentul acesta, sunt de la Direcția de Mediu din Primăria Capitalei, Comisia de Circulație, din Primăria Capitalei, respectiv ALPAB, tot ce ține de Primăria Capitalei.
Acestea sunt cele trei avize care ne lipsesc.
Modul în care se realizează expertizele tehnice presupune ca, periodic, experții să se deplaseze, în locațiile și să constate dacă sunt sau nu evoluții ale situației.
Ceea ce am oferit, deja, Primăriei Capitalei, au un upgrade al acestei expertize, care plasează anumite zone din această construcție în grad cinci.
Eu consider, bazându-mă pe ceea ce specialiștii spun, că ceea ce vedem, aici, este o urgență. Nu cred că are sens să așteptăm să cadă acest lucru.
Expertul în poduri și tunele Ionuț Radu Răcănel spune că deși nu există un risc iminent de prăbușire, riscurile, în ceea ce privește Planșeul Unirii pot fi amplificate de anumiți factori, precum traficul sau mișcările seismice.
„Toate degradădările care sunt aici nu s-au produs de ieri. Deci, aceste dezagregări ale betonului, coroziune aceasta avansată a armăturilor, fisuri, crăpături în anumite elemente structurale, nu în toate, toate s-au produs de la ultimele consolidări de care vorbim, în jurul anilor ’86 -’90.
Dacă structura se va prăbuși și cum? Depinde foarte mult, pe lângă starea structurală, depinde de condițiile din amplasament, de nivelul traficului, în cazul ăsta. Depinde, de exemplu, de o acțiune seismică, care s-ar putea produce. Poate fi un alt factor de risc, o cedare locală a terenului.
Sigur, structura, repet, noi am evaluat-o, inițial, în expertiză, în clasa de stare tehnică patru. Repet, și pe baza unor calcule, nu numai pe baza aspectului vizual.
Nu există acest risc. Nu există riscul iminent de prăbușire”, consideră Răcănel.