Numărul total al donatorilor voluntari înregistraţi în Registrul Naţional de Celule Stem Hematopoietice în România a ajuns la 104.253
Articol de arionmihaela, 20 septembrie 2024, 14:56
Numărul total al donatorilor voluntari înregistraţi în Registrul Naţional de Celule Stem Hematopoietice în România a ajuns la 104.253, cu 4.057 de donatori potenţiali care s-au înscris în anul 2024.
Potrivit unui comunicat transmis cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorilor, de la înfiinţarea Registrului Naţional, în aprilie 2013, 500 de pacienţi români cu afecţiuni hematologice au fost transplantaţi cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiţi şi au dobândit o nouă şansă la viaţă.
Pentru 25 dintre pacienţi, donatorii au fost din România, iar pentru restul pacienţilor, donatorii au fost găsiţi în Registrele din alte ţări. Alţi 30 donatori români au donat pentru pacienţi hematologici din alte ţări.
Conform statisticilor, la fiecare 3 minute, în lume, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge. Mulţi dintre aceştia pot fi vindecaţi prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil însă, din păcate, mai puţin de 30% dintre pacienţi au un donator compatibil în familie, pentru restul de 70%, singura şansă la viaţă este găsirea unui donator compatibil neînrudit, din Registrele donatorilor de celule stem hematopoietice din alte ţări.
Donatorii voluntari din Registrul român se alătură celor 43 de milioane înscrişi în registrele din întreaga lume.
Şansa de a găsi un donator compatibil este, în medie, de la 1 la 200.000 până la 500.000, astfel încât chiar dacă în Registrul Naţional sunt peste 104.000 donatori înscrişi, numărul trebuie crescut pentru a evita pe cât posibil listele lungi de aşteptare şi pentru a creşte şansele pentru pacienţii cu boli grave de sânge care au nevoie rapid de transplant. Pentru unul din 3 pacienţi nu se găseşte donator compatibil, iar, în prezent, 47 de pacienţi români sunt în aşteptarea unui donator.
„Suntem foarte bucuroşi că, zilele acestea, am contribuit la realizarea celui de-al 500-lea transplant! În spatele acestei cifre sunt oameni care au astfel o şansă să învingă boli necruţătoare şi suferinţa de nedescris datorită transplantului realizat cu celule stem donate de persoane neînrudite. Mulţumim celor peste 104.000 donatori potenţiali înscrişi în Registru. Faptul că aţi ales să vă înregistraţi în Registru nu doar că oferă o rază de speranţă celor care aşteaptă un transplant, dar arată şi un angajament personal faţă de viaţă şi faţă de binele comun. Invit pe toţi cei cărora le pasă să facă acest pas. Cu cât suntem mai mulţi, cu atât şansele găsirii unor donatori compatibili sunt mai mari'”, a declarat dr. Traian Laurian Arghişan, directorul general interimar RNDVCSH.
Ziua Mondială a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice se sărbătoreşte în fiecare an, în a treia sâmbătă din septembrie.
În România, Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este sărbătorită de Registru printr-o serie de evenimente de informare şi de promovare a donării de celule stem hematopoietice, în cadrul campaniei „Donează o şansă la viaţă!”, derulată în Bucureşti şi în alte câteva centre din ţară.
Astfel, în Bucureşti, în intervalul 20-22 septembrie 2024, clădirea Primăriei Capitalei va fi iluminată în culorile Zilei Mondiale a Donatorilor de Măduvă – WMDD (alb- albastru- roşu) şi se vor proiecta mesajele „Donează o şansă la viaţă” şi „Mulţumesc donatorule!”.
De asemenea, pe 22 septembrie 2024, turnul de control al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale va fi iluminat în culorile specifice alb-albastru-roşu.
Pe 21 septembrie 2024, începând cu ora 18.00, în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României, coruri din Programul Naţional de integrare socială prin muzică Cantus Mundi vor susţine un moment artistic. Acest eveniment este organizat în cadrul programului ‘Străzi Deschise-Bucureşti, Promenadă Urbană’, realizat de Primăria Capitalei, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive al Municipiului Bucureşti, în calitate de operatori zonali.
Societatea Română de Radiodifuziune este partener media.
Campania este susţinută de Ministerul Sănătăţii, în cadrul programului naţional de sănătate ‘Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice şi centrale’.
Înscrierea în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice se face prin două metode: off-line – la un Centru al donatorilor şi on-line, de oriunde, fără a mai fi nevoie de o deplasare la un centru. Până în prezent, peste 4.000 de persoane s-au înscris online.
sursa foto- Mihaela Ionita