Break The Fake: „Să te expui la informație poluantă este ca și cum ai bea apă murdară”
Articol de Marga Tudor, 25 septembrie 2024, 10:34
„Bine te-am regăsit!
Știm cu toții că este foarte periculos să bem apă din surse nesigure. Uneori poate fi chiar mortal. Să consumăm informație din surse nesigure ne face la fel de mult rău, chiar dacă nu pare la fel de periculos.
„Nu mai beți din toaletă!”, ne avertizează Judy Estrin. „Deșeurile digitale care poluează canalele noastre de informații ne îmbolnăvesc.”
Judy Estrin scrie de zeci de ani despre conectivitatea digitală, încă de când era o tânără cercetătoare la Stanford în anii 1970. Ulterior, a fondat companii de tehnologie, a devenit Director Tehnologic la Cisco și a făcut parte din consiliul de administrație al Disney și FedEx. Acum, lucrează pentru a ne îmbunătăți înțelegerea sistemelor digitale care ne guvernează viețile.
Într-un editorial pentru Coda, Judy argumentează că așa cum nu putem trăi fără aer și apă, nu putem trăi nici fără dispozitivele noastre digitale. Dar conectivitatea nelimitată adusă de internet nu a funcționat așa cum se așteptau optimiștii, ci a fracturatul modul de înțelegere a realității, a dus la polarizare socială accentuată și a dezechilibrat sistemele electorale și societățile democratice.
Judy compară în mod sugestiv apa murdară cu informația poluantă. Apa susține viața, dar apa impură ne îmbolnăvește, distruge mediul sau chiar ne poate ucide. De aceea, ne preocupăm să protejăm calitatea surselor de apă și calitatea conductelor care o transportă. Informația este și ea vitală. Doar că serviciile digitale- conductele de informații ale vieților noastre – pot avea niveluri diferite de potabilitate și toxicitate. Iar oamenilor nu le pasă suficient de asta. Companiile care dețin platformele digitale precum Instagram, TikTok sau YouTube nu sunt interesate aproape deloc de calitatea surselor de informații, și nici de starea „conductelor” prin care circulă acestea. „Apa” digitală care ne modelează percepțiile, atitudinile și comportamentul este poluată și ne îmbolnăvește în fiecare zi.
Până când reglementările platformelor digitale aduc schimbări pozitive în ecosistemul informației, trebuie să te protejezi singur. De aceea, am pentru tine câteva sfaturi legate de igiena digitală a informației. Aceasta presupune o serie de rutine de evaluare a informației care vizează 1. sursa informaţiilor; 2. conţinutul; 3. limbajul; 4. acţiunile care pot reduce riscul de expunere.
Așa cum îți rezervi un minut să te speli pe mâini, este indicat să îi rezervi (măcar) un minut pentru a investiga sursa informației, a căuta mai atent pe Google și pentru a rămâne sceptic.
Dacă ai urmat pașii de verificare, ai două opțiuni:
- Dacă ai ajuns la concluzia că o anumită postare este falsă, alertează-i și pe alții printr-un comentariu. Dacă postarea este periculoasă, o raporteaz-o către platformă.
- Dacă tot nu ești sigur dacă postarea este adevărată sau nu, mai bine nu interacționezi cu ea și nu o dai mai departe.
Rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!”