Statutul de persoană al râului Dâmboviţa
Râul este considerat o persoană, cu drepturi intrinseci, opozabile, iar drepturile sale sunt apărate de reprezentanţi care îşi asumă un rol asemănător cu cel al unui tutore.
Articol de arionmihaela, 26 septembrie 2024, 12:46
Dezbaterea organizată în weekendul 21 – 22 septembrie la Dâmboviţa Delivery 2024 în timpul atelierului Dâmboviţa Buen vivir a condus spre o idee interesantă, pe care participanţii îşi propun s-o exploreze şi s-o pună în aplicare până în anul 2040: râul este considerat o persoană, cu drepturi intrinseci, opozabile, iar drepturile sale sunt apărate de reprezentanţi care îşi asumă un rol asemănător cu cel al unui tutore.
Activitatea grupurilor şi a organizaţiilor preocupate de corpurile de apă le abordează doar din perspectiva oamenilor; apele sunt protejate doar pentru că sunt esenţiale pentru viaţa şi confortul oamenilor. La fel cum biodiversitatea este importantă pentru că asigură echilibrul ecosistemelor şi, implicit, al mediului de viaţă al oamenilor, iar o varietate mai mare de surse de hrană rezultă în securitate alimentară (tot pentru oameni).
Însă noutatea ideii este că, în ipoteza acordării statutului de persoană râului, acesta ar avea, la fel ca fiecare dintre noi, o serie de drepturi fundamentale, indiferent de relaţia sa cu oamenii. Râul ar fi protejat împotriva abuzurilor, ar avea dreptul la sănătate, iar interesele i-ar fi apărate de un tutore, care să îl protejeze în relaţie cu celelalte „persoane”.
Un râu, o deltă, o pădure sunt entităţi vii pentru care statutul juridic de ‘persoane’ este mai firesc decât statutul de persoană (juridică) acordat firmelor, care în mod evident sunt mult mai ‘fictive’. Pentru noi, Dâmboviţa este o persoană, cu drepturi intrinseci, opozabile. Iar unul dintre acestea este dreptul de a curge frumos, curat şi liber, în armonie cu toate persoanele umane şi non-umane ale comunităţii bucureştene, a afirmat Bogdan Gioară, preşedinte REPER21, coordonatorul atelierului.
Atelierul de ‘viitoruri posibile’ a urmărit identificarea de scenarii ingenioase, care să ţină cont de provocările ecologice şi climatice cu care ne confruntăm. Atelierul a fost facilitat de REPER21, şi s-a derulat pe 21 septembrie, chiar pe malul Dâmboviţei, în contextul Dâmboviţa Delivery 2024, organizat de NOD Makerspace cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă şi al Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23, în cadrul Săptămânii Europene a Sustenabilităţii.
Atelierul face parte din angajamentul cetăţenesc propus de Pactul Climatic European – un cadru de conştientizare şi acţiune climatică pentru cetăţenii europeni, în perspectiva transformării Uniunii Europene într-o economie modernă, competitivă şi eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, în care:
* să ajungem, până în 2050, la zero emisii nete de gaze cu efect de seră;
* creşterea economică să fie disociată de utilizarea resurselor;
* nicio persoană şi niciun loc să nu fie lăsate în urmă.
Mai multe despre Pactul Climatic European: https://climate-pact.europa.eu/index_en
Secretariatul Pactului Climatic European este coordonat la nivel european de Directoratul General pentru Climă al Comisiei Europene şi coordonat în România de REPER21. Activităţile Pactului Climatic European sunt comunicate în România de DC Communication.
Detalii suplimentare: ro@euclimatepact.eu.