Bogdan Ivan: “Până în 20 martie o să avem, la cheie, cloud-ul guvernamental dedicat, al României”
Articol de Vicentiu Andrei, 27 septembrie 2024, 08:37 / actualizat: 1 octombrie 2024, 8:41
România face pași rapizi către o administrare publică modernizată, iar programul #DigiLocal, lansat sub coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, reprezintă o inițiativă în direcția digitalizării administrației publice locale. Bogdan Ivan Gruia, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a venit #ÎnComunitate să ne vorbească despre acest program, despre felul în care acesta va schimba modul în care interacționăm cu administrația locală, precum și despre celelalte proiecte ale ministerului pe care îl conduce.
Standardizarea Serviciilor Publice
Unul dintre principalele obiective ale programului #DigiLocal este standardizarea serviciilor publice, pe întreg teritoriul țării. De la comună până la nivel central, noul format își propune să asigure coerență și uniformitate în modul în care cetățenii accesează serviciile online. Bogdan Ivan Gruia, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a explicat:
„Oamenii vor avea acces la un format standard de site, la un format standard pentru solicitări adresate administrației publice locale, pe același tipar cu administrația publică centrală. Am reușit, prin PNRR, să atragem aproape 6 miliarde de euro pentru transformarea digitală a Guvernului României, a ministerelor, agențiilor guvernamentale, dar și a universităților și administrațiilor regionale. Din păcate, în trecut, nimeni nu a gândit un concept integrat care să aducă administrația publică locală, care este cel mai aproape de cetățean, pe același nivel cu administrația publică centrală.”
Finanțări de până la 250.000 lei pentru digitalizarea Administrațiilor Locale
Un alt aspect esențial al programului #DigiLocal este sprijinul financiar oferit administrațiilor locale pentru a-și moderniza și digitaliza serviciile. Ministrul Bogdan Ivan Gruia a subliniat importanța acestei măsuri, care va permite localităților să implementeze platforme online eficiente, accesibile tuturor cetățenilor:
„Am gândit un program integrat, la nivel național. În prima etapă, o să dăm o finanțare cuprinsă între 75.000 lei și 250.000 lei, pentru primăriile din comune, orașe, municipii și Consiliile Județene, tocmai pentru a integra, într-un standard național, aceste servicii publice care vin din iarbă, adică de la locul în care omul interacționează cel mai mult ciu administrația, de la primăria de care aparține.”
Cloud-ul guvernamental
Un punct de referință al transformării digitale o reprezintă implementarea cloud-ului guvernamental, o infrastructură tehnică ce va parmite conectarea tuturor bazelor de date ale statului român. Prin acest sistem, comunicarea între instituțiile statului va fi una simplificată și care nu va mai avea nevoie de prezența fizică a cetățeanului și de numeroasele drumuri de la un ghișeu la altul.
„Am semnat contractul pentru cloud-ul guvernamental dedicat, de care se vorbește de 10 ani. Era un deziderat, dar noi am reușit să facem asta. Până în 20 martie 2025, o să avem, la cheie, cloud-ul guvernamental dedicat, al României. Vom fi unul
dintre cele 10 state dezvoltate, din lume, care au această infrastructură tehnică.”
Aplicația Unică a Statului
Un alt element central al programului #DigiLocal este Aplicația Unică a Statului, care va permite cetățenilor să acceseze toate serviciile publice printr-o singură platformă digitală. Aplicația va simplifica procesele birocratice, iar cetățenii vor putea să își gestioneze toate interacțiunile cu statul printr-un singur cont digital. Ministrul Bogdan Ivan a explicat:
„O să avem o versiune beta, de test, ca să vedem cum interacționează cu oameni, tocmai pentru a își putea rezolva problemele în raport cu statul, direct de pe telefon sau tabletă.(…) Prin acest program, #digilocal, prin care nu lăsăm pe nimeni în urmă, vom avea un standard de la nivel central până la nivel local, în care bazele de date ale administrației vor comunica între ele și nu vor mai pune oamenii pe drumuri de la un ghișeu la altul.”
Un program pentru toți românii
Ministrul Bogdan Ivan a subliniat că acest program nu este destinat doar celor familiarizați cu tehnologia, ci se adresează și celor mai puțin obișnuiți cu ideea de digitalizare. Programul include măsuri pentru ca toți cetățenii, indiferent de vârstă, să beneficieze de aceste servicii moderne.
„Ne adresăm atât tinerilor, cât și adulților, dar și bunicilor noștri, mulți dintre ei având conturi pe rețele de socializare. Prin acest program, interacțiunea cu statul va fi la fel de simplă ca administrarea unui cont de rețea de socializare. (…)Toate aceste lucruri ne duc într-o următoare etapă de servicii publice în format online și, foarte important, pentru acei oameni care poate că nu sunt neapărat prieteni cu tehnologia, or să aibă în continuare opțiunea să meargă la ghișee.”