”Emaus”, dramatizare după Alessandro Baricco, premieră la Teatrul Excelsior, în această seară
Articol de andreiabarsanbfm, 27 septembrie 2024, 11:14
Teatrul EXCELSIOR anunță premiera oficială EMAUS de Alessandro Baricco, într-o dramatizare colectivă coordonată de regizoarea Edda Coza, ce va avea loc pe 27 și 28 septembrie 2024, de la ora 19:00. Spectacolul vorbește despre adolescență prin filtrul unei maturități dispuse mai mult să înțeleagă decât să judece.
EMAUS de Alessandro Baricco, traducerea Gabriela Lungu, este montat în premieră mondială la Teatrul Excelsior, iar distribuția este alcîtuită exclusive din tineri actori, selectați în urma unui casting: Eduard Chimac (Naratorul), Irina Ștefan (Andre), Vlad Crudu (Luca), Iustin Danalache (Sfântul), Tony Macpela (Bobby).
Echipa de creație este formată din Edda Coza și Dan Coza (regie), Mariana Gavriciuc (coregrafie și mișcare scenică), Clara Pop (scenografie), Adrian Piciorea și raw creatives group (muzică originală și sound design), Dani Buglea (lighting design), Karla Broșteanu (graphic design).
EMAUS vorbește despre adolescență prin filtrul unei maturități dispuse mai mult să înțeleagă decât să judece. Povestea celor cinci tineri din Italia anilor ’70 dezvăluie cu umor, melancolie sau chiar brutalitate, că adevărurile despre sine și lume ne aduc mai multe îndoieli decât certitudini. Și poate că e bine așa”, spune Edda Coza.
În speranța reconcilierii cu trecutul, un băiat fără nume se întoarce în inima comunității catolice în care a crescut. Revenirea este profund tulburătoare și îl aruncă într-un vortex de amintiri. Se reîntâlnește cu prietenii săi, Bobby, Luca și Sfântul, dar mai ales cu Andre, cea care le zdruncină din temelii toate convingerile insuflate de familie și religie, forțându-i să vadă viața dincolo de bine și rău.
Pentru a înțelege cât mai bine perioada în care se desfășoară acțiunea din roman, așa-numiții Ani de Plumb, criza economică prin care a trecut Italia între 1960 – 1980, dar și atmosfera acelor locuri, cuplul de regizori a făcut o documentare temeinică la Torino, după au povestit în emisiunea Spectacol@București.Ro.
Spectacolul EMAUS este rezultatul unui proiect de teatru cu titlu omonim, inițiat de Asociația Tangent în februarie 2024, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Asociația Hearth și LiterNet.ro, fiind co-finanțat de AFCN.
Pentru alcătuirea distribuției spectacolului, echipa de creație a organizat un casting în două etape, desfășurat în luna martie: trei zile de audiții la Sala Mică a TNB, la care au participat peste 150 de actori și actrițe din România, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, urmate de trei zile de atelier, susținute de Edda Coza, Dan Coza și Mariana Gavriciuc, la Casa Kerim, alături de 8 actori și 9 actrițe.
Proiectul EMAUS a mai cuprins un spectacol lectură, care a avut loc în cadrul ediției a patra a ȘI festival, precum și o serie de întâlniri cu adolescenți și adolescente din București, derulate sub forma unui focus grup.
Ulterior premierei, pe siteul LiterNet.ro va fi publicat și un jurnal al spectacolului, care va documenta întregul proces creativ.
Alessandro Baricco (n.1958, Torino) este unul dinte cei mai citiți și iubiți scriitori italieni contemporani, cărțile sale fiind traduse în peste 20 de limbi. A debutat în 1991 cu romanul Castele de furie, au urmat Ocean mare(1993), Mătase(1996), City(1999), Fără sânge(2002), Această poveste(2005), Emaus(2009), Mr Gwyn (2011), De trei ori în zori(2012) și Mireasa tânără(2016), Abel (2023).
A publicat cronici în La Stampa și La Repubblica. De asemenea, a repovestit Iliada lui Homer și Moby Dick al lui Herman Melville.
În 2020, a câștigat Premiul European pentru Eseu pentru volumul The game. Jocul civilizației digitale. A scris două texte pentru teatru: Novecento(1994), după care Giuseppe Tornatore a realizat filmul Legenda pianistului de pe ocean, și Davila Roa (1996). În 1994 a înființat, la Torino, Scuola Holden, dedicată creativității narative și artelor performative.
Următoarele reprezentații ale spectacolului EMAUS vor avea loc în 29 octombrie și 22 noiembrie 2024.