Expoziția ”Apuseni, țara de piatră” – Summit Repatriot 2024
Articol de bucurestifm, 30 septembrie 2024, 10:06
În deschiderea Repatriot Summit 2024, va avea loc vernisajul expoziţiei şi prezentarea catalogului ”Apuseni, țara de piatră” din cadrul proiectului Romania Student Tour – program naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului natural şi cultural și o incursiune în istoria comunităților umane în zona Munților Apuseni.
”Apuseni, țara de piatră” prezintă o regiune etnogeografică aflată în centrul Munților Apuseni, Țara Moților, cu unele extensii pe văile și culmile limitrofe, aducând la lumină crâmpeie din spectaculosul labirint subteran, obiceiuri și tradiții multimilenare. Apusenii sunt munții ce tăinuiesc în adâncuri minereuri prețioase, aur și argint și însuflețesc, din rugăcini murmurate de moți în bisericile de lemn, suflete de eroi ai neamului românesc precum Avram Iancu, Horia, Cloșca și Crișan și oastea lor anonimă care ne stă de strajă în veșnicia neamului. … (din prefața catalogului, Natalia Elena Intotero, ministrul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse).
Catalogul ”Apuseni, țara de piatră” a fost realizat de Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti sub egida Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, cu sprijinul comunității RePatriot, Centrul de Cercetare a Mediului şi de Efectuare a Studiilor de Impact, UNESCO ProNatura, Fundația Națională ”Niște Țărani”, Editura CONTRAST, Cercetașii României, Centrul Local Sf. Nicolae București.
În palmaresul programului Romania Student Tour – program naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului natural şi cultural sunt consemnate alte 15 albume iconice de mare succes: Comorile Olteniei de sub munte; Maramureș, moștenirea unui neam; Ținutul Pădurenilor, inima de fier a Daciei Străbune; Civilzația Mărginimii, Transilvania, inima României; Dobrogea la răscrucea timpurilor; Descoperirea Naturii în Gorjul montan; Ținutul Vulcanilor; Pădurea Craiului, Țara dintre Crișuri; Din lumea Banatului; Haţeg, ţinutul dinozaurilor; Din tainele Bucovinei, Ţinutul Neamţului, leagăn de legendă, Enigmele Buzăului, Plaiurile Vrancei.
„RePatriot suține această inițiativă nobilă prin care se promovează reperele noastre naționale, a celor ce țin de spirit – creații, tradiții, obiceiuri, dar și prin punerea în valoare a ceea ce are această țară unic și încă ”neîmblânzit”, natura și comorile ei. Mesajul astfel clădit are scopul final de a-i face și pe alții – prieteni, neprieteni sau indiferenți – să ne vadă, să ne cunoască și să ne înțeleagă, cu identitatea noastră de români, pentru că avem nevoie de ea, ca să nu fim în bătaia vântului istoriei. Evenimentul este un bun prilej de prezentare și promovare, ca să spunem lumii întregi cine suntem și de ce vorbim românește și să ne bucurăm împreună de comorile patriei, privite cu ochii oamenilor ei frumoși”.