Break the Fake: O lecție în polarizare socială
Articol de bucurestifm, 2 octombrie 2024, 15:23
Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!
Una dintre consecințele intenționate ale campaniilor de dezinformare constă în amplificarea diviziunilor din societate, ducând astfel la creșterea nivelului de polarizare. Cu cât o societate este mai divizată, cu cât se creează mai multe curente de opinie aflate în contradicție și scade capacitatea de a avea dezbateri democratice consistente, de a lua decizii și chiar de a vota pe bază de argumente, nu pe bază de emoții.
O astfel de lecție în polarizare vine din Statele Unite, după cum semnalează analizele Newsguard, Microsoft și OpenAI.
Iată despre ce este vorba.
O rețea de site-uri care are legături cu Iran-ul se prezintă în mod înșelător ca fiind formată din publicații locale de știri din SUA. Membrii acestei rețele se folosesc de inteligența artificială pentru a produce articole de opinie polarizante pe marginea alegerilor din SUA. Aceste articole sunt atribuite în mod fals unor figuri publice, precum vedete din lumea sportului sau oameni politici.
Aceste practici au fost identificate pentru prima oară într-un raport de intelligence al companiei Microsoft. Acest tip de practici de interferență în procese electorale legitime nu sunt noi, și implică binecunoscuți rivali geopolitici ai SUA, precum Rusia, China și Iran.
În raportul Microsoft se arată că, citez, „O rețea iraniană, Storm-2035, formată din patru site-uri care se prezintă ca fiind publicații de știri, face eforturi să îi stârnească activ pe votanții americani poziționați la extremele spectrului politic, transmițând mesaje polarizante pe teme precum: candidații la președinția SUA, drepturile LGBTQ și conflictul Israel-Hamas. Acest grup face parte dintr-o campanie mai amplă care operează cel puțin din 2020 și include peste o duzină de site-uri de știri sub acoperire, care vizează audiențe vorbitoare de franceză, spaniolă, arabă și engleză, oferind conținut social și politic.” Administratorii acestor site-uri folosesc inteligența artificială pentru a optimiza la căutarea pe Google titlurile și cuvintele cheie folosite în articole, și pentru a reformula automat conținutul furat din alt surse, atrăgând traficul motoarelor de căutare către site-urile lor, în defavoarea originalului.
Conform unor investigații paralele ale OpenAI, compania care deține Chat GPT, această operațiune a utilizat generatorul de text în două scopuri. Pe de o parte, generarea de articole lungi despre politica din SUA și evenimente globale, publicate pe cinci site-uri care se prezentau atât ca publicații progresiste, cât și conservatoare. Pe de altă parte, crearea de comentarii scurte în engleză și spaniolă, care au fost postate pe rețelele sociale.
În mod îngrijorător, deși OpenAI a anunțaț că a dezactivat conturile care foloseau ChatGPT în acest scop, NewGuard a descoperit că, o săptămână mai târziu, rețeaua pare să se folosească în continuare de această aplicație pentru genera articole de opinie fabricate, atribuite în mod fals unor persoane publice, și care nu se regăsesc nicăieri în publicații media legitime.
Nu uita! Dacă un mesaj folosește un ton emoțional și favorizează în mod clar o anumita tabără (politică sau de alt tip), există șanse mari să fie vorba despre o tentativă de influențare și trebuie să îl verifici mai atent.
Până săptămâna viitoare, rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.