Bine de citit: Soțul etern
Articol de razvanursuleanu, 3 octombrie 2024, 12:58
Romanul este compus din trei părți distincte, iar eu vă recomand să citiți doar partea a doua…
În partea de început, care include primele două capitole, am redescoperit acel stil clasic pe care aproape că îl detest, acele rânduri încărcate peste măsură de introspecții încâlcite și obositoare prin care “facem cunoștință cu personajele”.
Presupun că în a doua jumătate a secolului al nouăsprezecelea mulți scriitori considerau că un cititor obișnuit nu are capacitatea intelectuală de a îmbogăți cu propria sa imaginație valoarea cuvintelor din roman, prin urmare orice protagonist, sentiment sau loc trebuia descris în amănunțime.
Un set de planșe colorate mai lipsea, ca nu cumva să rămână vreun detaliu neexplicat…
Partea a doua din “Soțul etern” (capitolele 3-9) este una dintre măsurile geniului lui Dostoievski, acea magnifică literatură care numaidecât ar trebui adăugată materiei ce se predă în școli.
Fiecare paragraf este încântător și toate cele șapte capitole ce compun această parte sunt o adevărată desfătare a simțurilor.
Cât despre a treia parte a scriiturii (și aici mă refer din păcate la mai bine de jumătate din roman)…
O salată formată din diverse cuvinte aruncate de-a valma, poate chiar cu o lopată, o pierdere completă de direcție literară, ce se conturează vizibil începând din momentul în care moare un anumit personaj.
Tot ce urmează după acea secvență tragică reprezintă pesemne o pedeapsă, nu consider că meritată, pe care autorul o aplică tacticos tuturor generațiilor de cititori care, cu o deosebită apreciere și cu un profund respect, îi lecturează creațiile literare.