VIDEO: Anca Marinescu: „Am avut o rată de preluare a ambalajelor din piață de 78 %, în luna august”
Returo SGR a așezat România pe harta internațională a reciclării și a fost subiect de discuție la Climate Week NYC 2024. Putem vorbi deja despre RetuRo ca despre un proiect de succes? S-au adaptat românii la noile reguli de colectare și returnare? Fac față magazinele acestui proces? Am aflat răspunsurile #InComunitate, de la Anca Marinescu, Corporate Affairs & Communication Manager, RetuRO SGR.
Articol de Monica Liche, 14 octombrie 2024, 17:02
România se află pe harta internațională a reciclării
România a făcut pași importanți în economia circulară, iar sistemul de garanție-returnare (SGR), manageriat de RetuRO, a atras atenția la nivel internațional. România s-a aflat în centul atenției la Climate Week NYC 2024, alături de țări care sunt deja campioane la reciclare. Deși sistemul din România are doar 10 luni, rezultatele sunt impresionante. Anca Marinescu, Corporate Affairs & Communication Manager la RetuRO, ne-a oferit o imagine clară a succesului acestui proiect:
„Sistemele de garanție returnare sunt eficiente, extrem de eficiente, de aceea se și implementează, dar un sistem pentru a deveni eficient are nevoie de 3 ani, iar pentru a fi robust, stabil și aproape fără nici o nevoie de a mai umbla la el și de a schimba ceva, îți trebuie 6 ani, pe când noi în 10 luni am reușit, într-o țară pe care n-ar fi pariat nimeni, pentru că plecam de unde am plecat, să adunăm atâtea ambalaje și să dăm un exemplu.”
Adaptarea românilor la sistemul de returnare
Românii au început să folosească sistemul de garanție-returnare într-un ritm mai rapid decât se aștepta inițial. Foarte mulți cetățeni au auzit de sistem, iar o mare parte dintre aceștia au ales să îl folosească regulat. Mulți spun că o fac pentru cei 50 de bani, dar acest mecanism funcționează. Schimbarea mentalității este, probabil, cel mai mare succes.
„ Ce cred eu că este foarte important, în zona discuției noastre, și ce ne bucură pe noi foarte mult este că am văzut o schimbare de mentalitate, o schimbare de mentalitate care s-a tradus în procente, din nou. În procente care înseamnă că peste 90 % dintre români au auzit de sistemul de garanție returnare. Peste 80 % l-au folosit măcar o dată și peste 60 % folosesc des. Ceea ce este incredibil, din punctul meu de vedere, este ceea ce ne-am dorit, ne-am dorit să schimbăm un pic mentalitatea, să educăm un pic oamenii în zona aceasta. Poate mulți or să spună că o fac pentru cei 50 de bani. Nici în alte locuri nu s-a făcut la început pentru un ideal măreț, s-a făcut cu siguranță și pentru a nu plăti amenzi și pentru a îți recupera banii tăi, garanția.” – a subliniat Anca Marinescu.
SGR, un sistem de amploare cu provocări unice
Implementarea sistemului RetuRO, în România, este mult mai complexă decât în alte țări europene, din cauza numărului mare de comercianți mici. România are peste 80.000 de comercianți înrolați în acest sistem, ceea ce complică procesul.
„La noi există în mici magazine, nu doar în rural și în urban, e segmentat aproximativ în mod egal, avem peste 40 % comerț în magazine mici. Atunci, este mult mai greu să impui reguli noi la atât de mulți mici actori. E mult mai ușor când ai 235. Asta face sistemul din România, extrem de complex, cu foarte mulți actori pe lanț, foarte mulți comercianți, peste 80.000 de comercianți. (…)La noi, e un pic diferit, e un pic diferit și din punctul nostru de vedere, logistic, să colectezi din toate zonele alea, să-i înrolezi în platformă, să le explici, să poată să-și facă comenzile pentru accesoriile de colectare. Este un pic diferit.”– Anca Marinescu
Provocările în mediul rural și în magazinele mici
Deși în marile orașe sistemul funcționează bine, există încă provocări în mediul rural și în magazinele mici. Mulți comercianți ezită să implementeze sistemul și consideră că procesul este complicat și dificil de implementat.
„ În momentul acesta funcționează perfect în marile orașe, dar sunt zone în rural în care este mai greu să returnezi pentru că sunt încă magazine care se opun, nu vor să facă procesul ăsta de preluare pentru că li se pare complicat, pentru că li se pare o nouă bătaie de cap și atunci acesta este și obiectivul nostru pentru perioada următoare. Vrem să convingem pe toată lumea să participe. Așa cum am reușit să strângem aceste 2 miliarde de ambalaje într-un timp atât de scurt și să implementăm schimbarea asta de mentalitate, va trebui să convingem și ruralul să participe la fel de mult.” – Anca Marinescu
Succesul se traduce în cifre, iar viitorul economiei circulare arată bine
Deși mai sunt multe provocări de depășit, SGR a demonstrat că România poate să fie un lider în reciclare și economie circulară. Sistemul continuă să se extindă, iar rezultatele din primele luni arată că românii sunt pregătiți să adopte noi obiceiuri de reciclare. Cifrele lunii august arată că suntem pe drumul cel bun.
„Am avut o rată de preluare a ambalajelor din piață de 78 %, în luna august, este ceva la care nici nu ne-am așteptat, 78 % din ambalajele puse în piață s-au întors” – Anca Marinescu