VIDEO: A patra ediție a Bucharest Feminist Film Festival debutează la Cinema Muzeul Țăranului, între 17-20 octombrie
Articol de bucurestifm, 15 octombrie 2024, 12:12
O nouă ediție Bucharest Feminist Film Festival are loc între 17 si 20 octombrie, în București.
Anul acesta este numită Body, iar întâlnirea are loc într-o nouă locație, care dispune de cea mai bună sonorizare cinematografică din țară, la Cinema Muzeul Țăranului. Filmele explorează relațiile complicate pe care le avem cu corpurile noastre – de la rușinea cu care creștem până la diversitatea corpurilor. Monica Tudorache, una dintre organizatoare, a venit în această dimineață la BucureștiFM.
Tema centrală a festivalului din acest an este corpul – de la rușinea indusă de societate în jurul sexualității, menstruației, violenței sexuale și nudității, până la diversitatea corporală. Evenimentul își propune să demitizeze standardele universale de frumusețe și să desființeze barierele dintre spațiile private și publice.
Pentru început Monica ne-a explicat ce înseamnă de fapt feminismul. „Pentru noi, echipa de organizare, cel mai simplu este să ne întoarcem la definiția din DEX, adică să vorbim despre drepturi și oportunități egale între persoane care au genuri diferite. Sigur că în multe locuri, chiar și în România, avem aceste drepturi pe hârtie cel puțin, avem dreptul de a vota pe care nu-l avem acum câțiva ani, avem dreptul de a merge la facultate și multe altele.”
Oamenii sunt din ce în ce mai atenți unii cu alții. „De la an la an am văzut o schimbare, un public din ce în ce mai larg este interesat de acest subiect. În primul an și poate chiar și în al doilea am avut în public oameni care știau de noi, cei care organizăm evenimentul. Anul trecut am văzut că am ajuns la oameni cu care n-am mai avut contact până acum, oameni care chiar dacă nu ne știu, sunt curioși să afle mai multe despre feminism.”
Organizatorii subliniază importanța aducerii discuțiilor despre corp în sfera publică, punând accent pe implicațiile politice ale corpurilor, în special ale femeilor. Festivalul va explora tematici care variază de la excluderea istorică a femeilor din spațiul public din cauza vulnerabilității percepute, până la reglementările contemporane care limitează libertatea de alegere. A patra ediție a BFFF dorește să arate cum corpurile devin instrumente ale opresiunii sociale, sub influența patriarhatului și a presiunilor externe.
În matinal, Monica ne-a menționat aspecte importante ale evenimentului. „Este un festival de film, cum ne place nouă să spunem, care se întâmplă la intersecția dintre cultură, artă și activism. Avem proiecții de filme și alte evenimente artistice, expoziții, teatru, performance-uri. Prin acest eveniment ne dorim să tragem un semnal de alarmă în ceea ce privește problema inegalității de gen.”
„În România ne confruntăm în continuare cu diferite probleme în ceea ce privește drepturile omului și atunci ne-am gândit să organizăm acest eveniment ca să găsim o modalitate poate mai prietenoasă de a deschide conversația aceasta: prin film, printr-o dezbatere, printr-un eveniment artistic.”
„Chiar dacă s-au făcut progrese legislative, dar și legate de viața de zi cu zi, în continuare ne confruntăm cu diferite probleme în ceea ce privește inegalitate de gen și din această cauză vrem să vorbim despre ele. Ediția de anul trecut a fost despre consimțământ, ediția de anul acesta este despre corp.”
Pe parcursul festivalului, publicul va avea ocazia să vizioneze filme din țări de pe cinci continente, programul incluzând o competiție de scurtmetraje și proiecții de lungmetraje, urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri și dezbateri pe teme de actualitate. La aceste discuții vor participa echipele de film și experți din diverse domenii.
În plus, vor fi organizate o serie de evenimente conexe, menite să aprofundeze înțelegerea feminismului și a problemelor societale legate de corp. Programul acestor evenimente include teatru sonor, performance-uri artistice, dezbateri și expoziții. Toate acestea își propun să creeze un spațiu de dialog și reflecție asupra intersecției dintre autonomie, libertate, influențele patriarhale și relația cu sine și cu ceilalți.
Bucharest Feminist Film Festival 2024 are ca scop conștientizarea și combaterea stereotipurilor și violenței de gen prin intermediul artei și al dialogului. Festivalul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Organizatorii subliniază că opinia exprimată prin intermediul proiectului nu reflectă neapărat poziția AFCN, iar responsabilitatea asupra conținutului aparține în întregime Asociației A.R.T. Fusion.
Pentru cei interesați, abonamentele și biletele sunt disponibile online.
Hai cu un play la videoclipul de mai sus și află de ce este important să urmărim filme care ne pot îmbunătăți percepția despre viață!