Banca Europeană de Investiții a aprobat modernizarea ELCEN!
Articol de Mircea Apostolescu, 16 octombrie 2024, 12:27
În trei – patru ani de zile, capacitățile de producție a energiei electrice și termice, centralele electrotermice (CET) deținute de către Electrocentrale București (ELCEN) vor fi modernizate, la cele mai noi standarde de eficiență și protecție a mediului.
Investițiile în trei dintre cele patru CET-uri ale ELCEN vor totaliza 361 de milioane de euro și vor fi finanțate din Fondul pentru Modernizare.
Banca Europeană de Investiții a aprobat formal apelul de 361 de milioane de euro pentru modernizarea CET-urilor ELCEN.
Urmează, pe 22 octombrie, votul în Consiliul reprezentanților statelor membre ale Fondului pentru Modernizare.
Până la finalul anului, ar putea fi semnate contractele de finanțare pentru modernizarea a trei dintre cele patru CET-uri ale ELCEN.
În trei – patru ani de zile, Bucureștiul ar putea beneficia de capacități moderne de producție a energiei electrice și termice, în locul tehnologiilor din anii ’60-’70, de astăzi, anunță, în premieră la București FM, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„În cazul Bucureștiului, există trei proiecte depuse la Fondul pentru Modernizare, la apelul despre care vă vorbeam mai devreme, și au toate șansele să fie finanțate.
Ministerul Energiei s-a străduit foarte mult, în negocierile cu Banca Europeană de Investiții, să obțină aprobarea acestui apel de 361 de milioane de euro pentru modernizarea CET-urilor.
Și vă pot anunța – cred că este în premieră, faptul că Banca Europeană de Investiții a aprobat acest Program. Urmează votul formal, din Consiliul statelor membre din Fondul pentru Modernizare, în 22 octombrie.
După votul în Consiliu, vom putea să demarăm semnarea contractelor. Cele trei proiecte depuse de ELCEN, în cadrul acestui apel, ar putea fi finanțate.
Și sper să vă dăm o veste bună, în care, până la finalul acestui an, toate cele trei contracte – deci, CET Sud, cel mai important și cel mai scump și cel mai mare din Europa, de asemenea CET Progresul și CET Grozăvești,toate trei să primească finanțare.
Ceea ce ar însemna că, într-un termen de trei – patru ani de zile, toată termoficarea Bucureștiului, în zona de producție, de generare de electricitate si agent termic vă fi modernizată la cele mai noi standarde”, a declarat, pentru București FM, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Alte vești bune pentru sistemele de termoficare vin tot dinspre Ministerul Energiei, care propune un nou program multianual de investiții pentru orașe verzi și sistemele centralizate de termoficare, cu un buget total de 4 miliarde de lei: Programul Național de Investiții „Energia Verde”.
Ministerul Energiei a lansat în consultare publică proiectul de Ordonanță de Urgență pentru aprobarea Programului național de investiții „Energie verde”, un program ambițios care va fi implementat în perioada 2024-2030, avândo valoare totală de 4 miliarde de lei.
Programul are ca scop sprijinirea unităților administrativ-teritoriale (UAT) și a operatorilor și producătorilor de energie termică din Sistemele de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET).
Proiectul este structurat pe două componente majore:
Componenta A, cu o valoare de 1,5 miliarde de lei, este dedicată UAT-urilor selectate în cadrul programului european „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” și în cadrul misiunii asociate (mirror mission). Această componentă finanțează măsurile de energie verde și eficiență energetică aprobate deja de Comisia Europeană în planurile de acțiune climatică ale orașelor selectate, care și-au asumat obiectivul ambițios de a deveni neutre din punct de vedere climatic în următorii 6 ani.
Componenta B, cu o valoare de 2,5 miliarde de lei, este dedicată UAT-urilor și sistemelor centralizate de termoficare (SACET-urilor) din România și vizează finanțarea măsurilor de construire, modernizare și dezvoltare a sistemelor de încălzire-răcire din orașele țării.
Programul „Energie verde” reprezintă un pas important în tranziția României către un sistem energetic sigur, cu prețuri accesibile și cât mai verde – în această ordine de priorități.
„Am creat, împreună cu echipa de experți a Ministerului Energiei, un program, intitulat Programul Național Energie Verde 2024 – 2030, care vizează două obiective principale: pe de o parte, finanțarea investițiilor din acele orașe care s-au înscris și au fost selectate în Misiunea 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic, demers al Comisiei Europene, respectiv, într-adevăr, această finanțare pentru sistemele centralizate de termoficare.
De aici, vom finanța modernizarea grupurilor care produc energie electrică, respectiv agent termic, din întreaga țară.
Vizăm un calendar ambițios, să deschidem primul apel, anul acesta, după adoptarea acestui Program Național, prin Ordonanță de Urgență.
Menționez faptul că programul, în sine, este corelat cu alte fonduri nerambursabile, inclusiv cu Fondul pentru Modernizare, unde, într-un apel similar, am constatat un interes deosebit din partea sistemelor de termoficare”, a declarat Sebastian Burduja, pentru București FM.