Ultima „modă” în materie de dezinformare
Bine te-am regăsit! Am colectat pentru tine o serie de tendințe recente în materie de dezinformare, având ca element comun utilizarea inteligenței artificiale.
Articol de Vicentiu Andrei, 16 octombrie 2024, 15:43
1. „Softfakes” în campaniile electorale
Probabil că ai auzit de deepfakes, imagini și clipuri video generate de la zero cu ajutor inteligenței artificiale. Mai nou, în ecuația dezinformării au apărut și „softfakes”. Comparativ cu deepfakes-urile care imită vocile, gesturile și mișcările atât de bine încât pot fi confundate cu realitatea, aceste softfakes nu încearcă să ascundă faptul că sunt generate de computer.
Cum ne influențează, totuși? Apelând la emoțiile noastre pentru a arăta cum va arată viitorul, dacă nu votăm „cum trebuie”. De exemplu, un clip care a circulat în Germania, publicat fiind de un partid de extremă dreaptă, răscolește temerile privind islamizarea statului german. În SUA, Donald Trump a postat o fotografie cu o femeie care era menită să o reprezinte pe vicepreședinta SUA, Kamala Harris, adresându-se unui grup de persoane în uniforme de stil comunist – totul pentru a sugera că Harris ar avea simpatii comuniste.
2. Audio generat de AI
Metodele de sinteză vocală bazate pe inteligență artificială au înregistrat progrese enorme în ultimii ani, în principal datorită „paradigmei de învățare end-to-end”, în care analiza textului, modelarea acustică și sinteza audio nu mai sunt izolate, ci sunt mapate, antrenate și optimizate într-o arhitectură de rețea comună. În practică, asta înseamnă că industria de deepfakes audio a progresat enorm în ultimii ani. Aceste progrese se concentrează în principal pe creșterea vitezei de sinteză, îmbunătățirea controlului asupra rezultatului, simplificarea procesului de antrenare a programului de inteligență artificială și minimizarea cantității de date necesare pentru antrenare. Astfel, chiar și persoanele care nu sunt experte în domeniu pot produce un deepfake audio reușit.
Dincolo de sinteza vocală, inteligența artificială generativă poate fi folosită și pentru a crea zgomote ambientale realiste și sunete care simulează evenimente reale, făcând înregistrările să pară mai plauzibile.
3. Inteligența artificială, necesară și pentru combatere
Cu siguranță, inteligența artificială este o armă cu două tăișuri. Ea joacă un rol crucial și în combaterea dezinformării. Sistemele avansate bazate pe inteligență artificială pot analiza tipare, limbajul utilizat și contextul pentru a ajuta la moderarea conținutului, verificarea faptelor și detectarea informațiilor false.
Puterea inteligenței artificiale poate fi folosită pentru a cartografia și analiza sursele și mesajele care dezinformează, în special pe rețelele sociale, unde volumul de conținut este imens, dar și pentru a eticheta conținutul fake. Aceste programe funcționează cel mai bine în conjuncție cu discernământul uman, acționând precum funcția de pilotare automată la avioane.
Atât pentru azi, rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!