Află cine sunt tinerii din spatele proiectelor premiate la Climate Change Summit
„Soluții pentru un viitor mai verde” este deviza sub care se desfășoară anul acesta Climate Change Summit. Cu o abordare multidisciplinară, evenimentul reunește profesioniști ai politicilor de mediu, antreprenori, oficiali guvernamentali și lideri ai inovării climatice, care colaborează pentru a identifica soluții sustenabile. Am discutat #InComunitate cu Roxana Cojocaru, director executiv la Social Innovation Solutions, despre provocările și soluțiile care pot transforma viitorul nostru într-unul mai verde.
Articol de Monica Liche, 17 octombrie 2024, 17:06
Premiile acordate la Climate Change Summit Awards
Cele mai bune și ingenioase soluții propuse de tineri sub 30 de ani au fost premiate cu premii în valoare totală de 12.000 de euro. În plus, cele mai sustenabile întreprinderi mici și mijlocii, alături de organizații non-guvernamentale din România și Europa Centrală și de Est, vor fi incluse într-un raport ce evidențiază inovațiile în abordarea sustenabilității în regiune. Roxana Cojocaru ne-a oferit o privire detaliată asupra ideilor înscrise la Climate Change Summit Awards, competiția care a atras peste 160 de aplicații eligibile de la tineri sub 30 de ani, IMM-uri și organizații din Europa Centrală și de Est.
“Cele șase categorii sunt biodiversitate, economie circulară, energie-mobilitate și construcție, educație pentru mediu, alimentație și agricultură și un premiu special pentru o ideea din Europa Centrală și de est.”
Inovații în biodiversitate și economie circulară
Soluțiile inovatoare din domeniul biodiversității și economiei circulare au impresionat jurații Climate Change Summit Awards. Participanții au propus proiecte ce abordează provocările de mediu prin metode creative și sustenabile care conturează un viitor verde și mai responsabil.
“La secțiunea Biodiversitate, o idee foarte cool care a pornit din România, de numește SeedPods a impresionat juriul cu soluția sa inovatoare de reîmpădurire prin drone de precizie. Tot la această categorie, tânăra Mădălina Marian a fost premiată pentru proiectul său de transformare a unei foste școli într-un centru educațional pentru cercetăre de mediu și conservare.
În cadrul secțiunii Economie Circulară, ideea câștigătoare la categoria IMM este primul deodorant spray reîncărcabil – Respray Solutions, o soluție care combate deșeurile de ambalaje și emisiile de aerosoli. La categoria tinerilor a câștigat Maria Alexandra Ivana cu inițiativa sa de a crea paie sustenabile din paie de grâu sau secară.”
Premii pentru energie, mobilitate și educație pentru mediu
Energia, mobilitatea și educația pentru mediu au fost la rândul lor domenii de interes la această ediție a Climate Change Summit Awards, unde au fost apreciate proiectele ce vin cu soluții pentru reducerea consumului de energie și promovarea unor practici sustenabile.
“La categoria Energie, Mobilitate și Construcții, secțiunea IMM câștigătorul este Renergia, prima aplicație mobilă pentru sustenabilitate din România, care oferă posibilitatea monitorizării energiei în timp real.
La secțiunea tineri, Călin-Ștefan Aramă, a cărui idee redefinește modul în care este contabilizat carbonul în România, printr-un model bazat pe consum.”
În categoria Educație pentru mediu, la secțiunea IMM a a câștigat Asociația Creștem România Împreună cu platforma eco.Track, care motivează acțiunhttps://www.youtube.com/watch?v=pb0j9A28Axwi sustenabile prin folosirea transportului public și plantarea copacilor.
La tineri o avem Bianca Ioana Ichim cu proiectul Beehave, o inițiativă ce folosește compostarea pasivă pentru prelungire sezonului agricol și a dezvoltarea microclimatelor.”
Inovații în alimentație, agricultură și premii CEE
Categoria Alimentație și Agricultură și premiile CEE au scos în evidență proiectele care nu doar că răspund provocărilor actuale, ci propun soluții noi în domenii precum producția alimentară și industria textilă. Aceste idei aduc schimbări pozitive în modul în care consumăm și producem sub reflectorul sustenabilității.
“La categoria Alimentație și Agricultură, avem la secțiunea IMM o idee foarte cool, favr.r. care a câștigat prin producerea de gustări sustenabile din subproduse alimentare reciclate. La tineri, Lara Erjavec a fost premiată pentru aplicația Smart Market App, care conectează consumatorii cu producătorii locali și care, astfel, promovează consumul de sezon.
Pentru categoria Europa Centrală și de Est avem la IMM dezvoltare de accesorii sutenabile pentru yoga, din materiale dezvoltate din ciuperci și Niko Bucalo, a fost premiat pentru inițiativa ReClo, un start-up greentech care revoluționează industria textilă prin optimizarea utilizării țesăturilor, printr-un algoritm special.”