Măriuca Ivan: “Toți avem dreptul la îngrijire gratuită la domiciliu, 90 de zile pe an.”
Cum le putem oferi vârstnicilor sprijinul de care au nevoie și care sunt soluțiile gratuite pentru îngrijire la domiciliu? Am discutat #InComunitate cu Mariuca Ivan, președinte fondator al Fundației Crucea Alb-Galbenă, despre provocările cu care se confruntă vârstnicii și cum se poate obține acest tip de îngrijire cu titlu gratuit, la domiciliu.
Articol de Monica Liche, 21 octombrie 2024, 16:42
Fundația Crucea Alb-Galbenă a deschis calea pentru îngrijirea medicală la domiciliu în România, sub conducerea Mariucăi Ivan. S-au găsit astfel soluții pentru pacienții care au nevoie de îngrijire, în special pentru vârstnici și cei cu mobilitate redusă, iar acest lucru înseamnă demnitate și confort pentru cei care au nevoie de ajutor.
„Eu m-am responsabilizat cu mulți ani în urmă, deja de 34 de ani, de când am început la Ministerul Sănătății să dezvolt acest proiect, să dezvolt această latură a sistemului de sănătate, îngrijirea la domiciliu. A fost o asumare pentru că în clipa în care mi-am asumat trebuia să merg mai departe și să dovedesc că este posibil.”
Acces gratuit la îngrijire medicală de calitate
„(…) În legislația românească avem îngrijire la domiciliu “ , ne-a spus Măriuca Ivan, iar Fundația Crucea Alb – Galbenă oferă o gamă completă de servicii medicale gratuite la domiciliu. De la tratamente perfuzabile și până la recuperare prin kinetoterapie, atoate aceste servicii se indreaptă către cei aflați în nevoie, și au titlu gratuit.
„Fondurile vin și de la Casa de Asigurări de Sănătate, acolo unde oamenii cotizează o viață întreagă și acum au dreptul. Chiar aș spune, din acest moment, că toți avem dreptul la îngrijire la domiciliu 90 de zile pe an, gratuit. Trebuie să învățăm să cerem medicilor de familie sau la externarea din spital sau la medici de specialitate, atunci când avem nevoie de tratamente perfuzabile, de pansamente și de recuperare medicală cu kinetoterapeuți, că este dreptul nostru.”, a subliniat Mariuca Ivan, fondatoarea fundației.”
Parteneriate cu autoritățile
În cadrul proiectelor sociale, Fundația Crucea Alb-Galbenă colaborează cu primării și ministere pentru a asigura finanțarea necesară pentru pacienții vulnerabili, cum ar fi cei cu pensii mici sau cei care trăiesc singuri. Însă, nevoile sunt mult mai mari și nevoia de cooperare și cu celelalte primării devina una stringentă.
„ Bunicii noștri care fie au pensii mici, fie sunt singuri sau au probleme sociale, nu trebuie să suporte costul serviciilor. Noi, Fundația, suntem cei care batem la ușile autorităților să primim bani pentru ei. Avem contracte cu Ministerul Muncii, cu anumite primării de sector. (…)Mi-aș dori foarte mult ca toate primăriile să facă parteneriate cu noi și măcar pentru 50 -100 de persoane în vârstă, care au mare nevoie de noi, care nu mai pot să ajungă la spital, care nu mai pot să ajungă nici la medicul de familie, pentru că n-ar costa deloc foarte mult o primărie.”, a precizat Măriuca Ivan.
„Butonul Roșu” – Asistență Non-Stop
Unul dintre proiectele de succes ale Fundației Crucea Alb Galbenă este sistemul „Butonul Roșu”, o soluție de teleasistență care facilitează monitorizarea permanentă a pacienților. Acest sistem permite pacienților să solicite ajutor rapid printr-o simplă apăsare de buton, ceea ce reduce încărcarea sistemului pentru servicii de urgență.
„ Am început acest proiect în urmă cu 8 ani, când am mers pe un proiect european împreună cu Primăria Capitalei, în urmă cu ani. A fost foarte bine, a fost și va rămâne, să știți, primul model de îngrijire la domiciliu cu sistem de monitorizare. Butonul roșu l-am numit, au fost foarte multe încercări, mai sunt, dar modelul pe care l-am creat la vremea respectivă merge și funcționează și acum doar dacă te implici. (…)Nu poți să-i pui unui beneficiar un buton pe mână, fără ca acest lucru să fie făcut de un asistent medical sau un asistent social, care îți completează dosarul, în care afli de la el ce patologie a avut, cine e vecinul pe care îl sunăm la 12 noaptea când sună la butonul roșu, unde sunt copii sau dacă are copii și tot istoricul bolii .”
Necesitatea unui Sistem Național Unitar
Deși au fost realizate progrese semnificative, un obstacol major rămâne lipsa unui sistem național unitar care să asigure accesul tuturor la îngrijire medicală la domiciliu. În prezent, aceste servicii sunt disponibile în special în marile orașe, iar zonele rurale continuă să fie defavorizate.
„ În rural nu ajunge absolut nimeni, nici în ziua de astăzi. De ce? Pentru că nu este un sistem unitar pe întreaga țară, nu este un sistem național pe care să și-l asume statul român, în care toți să beneficieze.
(…)Dacă am fi mult mai mulți cu voce, dacă și pacienții s-ar supăra și ar spune că și eu am dreptul, nu numai la București, nu numai la Timișoara, nu numai la Cluj. Eu cred că ar fi o cu totul alt tip de abordare.”, a mai adaugat Mariuca Ivan.