Ascultă Radio București FM Live

Rapid ”se dezlănțuie” pe teren propriu contra Farului condus de Gheorghe Hagi: Njie și Boupendza au debutat cu ”dreptul”, iar bucureștenii capătă o ”gură de oxigen”

Rapid București a oferit un recital total în ”propria casă” în fața fostei campioane a României, Farul Constanța. Elevii antrenați de Marius Șumudică au câștigat categoric la cinci goluri diferență, într-o înfruntare în care Aaron Boupendza și Clinton Njie au debutat în gruparea ”alb-vișinie” și au încântat tribunele ”giuleștene”. După o lungă pauză caracterizată de absența unei victorii pe teren propriu, rapidiștii au jucat impecabil de la un cap la altul și nu i-au permis formației de la malul mării să spere la vreun rezultat pozitiv. Grație acestui succes, clubul din Capitală se apropie vertiginos de ultimele poziții din play-off, înainte de o confruntare pe cinste cu FCSB. Intrat pe parcurs în acest duel, jucătorul crescut în ”academie” de Rapid, Alexandru Dobre a punctat în două rânduri și a oferit o prestație de excepție, numele fiindu-i scandat la final de meci.

Rapid ”se dezlănțuie” pe teren propriu contra Farului condus de Gheorghe Hagi: Njie și Boupendza au debutat cu ”dreptul”, iar bucureștenii capătă o ”gură de oxigen”
Foto: Sursă foto: Facebook - GSP

Articol de mariosoare, 21 octombrie 2024, 22:55

Rapid București și Farul Constanța s-au întâlnit în epilogul etapei cu numărul 13 din Superligă, într-un duel în care cele trei puncte cântăreau extrem de mult pentru ambele grupări. Aflate la egalitate de puncte, dar și la egalitate din perspectiva golaverajului înainte de confruntarea directă din ”Giulești”, cele două formații se prezentau la ora partidei cu un traseu identic stabilit în cele mai recente cinci meciuri. Două eșecuri, două rezultate de egalitate și o unică victorie au constituit bilanțul ”alb-vișiniilor” și ”marinarilor” în pragul întâlnirii din Capitală, iar clasamentul arată că ambele trec printr-o perioadă complet neobișnuită față de potențialul pe care îl au, fiind în partea inferioară a ierarhiei actuale.

Marius Șumudică nu a obținut vreun succes în fața propriilor suporteri până la acest joc, reușind să triumfe în două rânduri în campionatul intern de când a semnat cu echipa sa de suflet, dar și să piardă, surprinzător, pe terenul ultimei clasate de la acel moment, FC Botoșani, în ultima etapă de dinaintea pauzei internaționale, provocate de meciurile din UEFA Nations League. Totodată, ”giuleștenii” aveau de luat o revanșă în ”propria casă”, deoarece ultimele trei puncte trecute în conturi au venit în urma unui meci disputata împotriva celor de la UTA Arad, scor 4-1, în sezonul regulat al campionatului trecut. În tabăra adversă, ”constănțenii” nu au mai triumfat pe teren străin de la o victorie înregistrată în Oltenia, contra Universității Craiova, în luna aprilie a acestui an.

Raportul duelurilor directe dintre cele două trupe afișa înainte de ora startului partidei faptul că ultimele cinci jocuri desfășurate au produs trei succese în rândul formației de la malul mării, o victorie adjudecată de rapidiști, dar și o remiză. Pentru debutul de joc, fostul antrenor al celor de la Astra Giurgiu, CFR Cluj sau Gaziantep, printre grupările existente în CV-ul său a mizat pe introducerea încă din primul minut a celor mai noi transferuri efectuate de Dan Șucu și Victor Angelescu, acționarii principali ai clubului din ”Giulești”. Clinton Njie și Aaron Boupendza, fotbaliști cu o vastă experiență la nivel internațional, trecuți pe la echipele unde a petrecut o perioadă din cariera de manager și Marius Șumudică, și-au făcut loc printre titularii Rapidului.

Statistic vorbind, ”alb-vișinii” erau catalogați, în avanpremiera acestei confruntări cu Farul Constanța drept trupa cu cele mai puține victorii din întrecerea internă, două la număr din 12 posibile. Aproximativ 10.000 de suporteri ai „giuleștenilor” se preconizează că vor umple tribunele arenei din București, pe când constănțenii vor fi susținuți la acest duel de o asistență redusă, circa 40-50 de persoane. Lovitura de start a partidei din ”Giulești” a fost dată de fostul tehnician al rapidiștilor, Mihai Iosif, care a fost aplaudat la scenă deschisă de întreg stadionul din Capitală.

Confruntarea dintre rapidiști și constănțeni a început intens, iar arbitrul partidei a arătat două cartonașe fotbaliștilor lui Marius Șumudică: în primă fază, portarul elvețian, Benjamin Siegrist a fost avertizat, ca urmare a protestelor, iar, mai apoi, căpitanul formației din ”Giulești”, Cristian Săpunaru, a încasat un cartonaș de aceeași culoare. Prima fază periculoasă a meciului a venit în minutul opt, atunci când Aaron Boupendza a recepționat o pasă în spațiu liber la centrul terenului, iar, chiar dacă avea un coechipier demarcat în flancul stâng, acesta a decis să șuteze de la acea distanță. Tentativa sa de a marca s-a scurs pe lângă poarta apărată de Alexandru Buzbuchi care nu a avut mari emoții.

Câteva minute mai târziu, tot Rapid a amenințat buturile constănțenilor, atunci când Claudiu Petrila a primit o pasă în partea stângă de atac, iar incursiunea sa înspre centrul terenului i-a deschis un culoar de finalizare. Fostul om al celor de la CFR Cluj a șutat, dar execuția sa a fost deviată de un fundaș advers, iar balonul a ajuns în brațele goalkeeper-ului celor de la Farul care a reținut din prima încercare, fără să întâmpine vreo dificultate. La următoarea fază, ”giuleștenii” au deschis scorul, grație finalizării precise venite din partea fundașului stânga, Alexandru Borza. Lateralul rapidiștilor a fost găsit la marginea careului cu o pasă de Claudiu Petrila.

Jucătorul ”alb-vișiniilor” a simulat execuția și a izbutit să scoată doi adversari din joc, pentru ca, mai apoi, să tragă pe jos, la colțul lung, iar mingea să scuture plasa porții apărate de Alexandru Buzbuchi. 1-0 pe stadionul din Capitală, iar atmosfera atinsese cele mai înalte cote, ca urmare a entuziasmului exprimat de tribune. Un debut de meci mult mai hotărât și consistent afișat de trupa lui Marius Șumudică care s-a soldat cu preluarea conducerii pe tabela de marcaj. În minutul 18 al întâlnirii, oaspeții s-au remarcat pentru prima dată pe plan ofensiv, atunci când Denis Alibec a fost lansat de Ionuț Vînă, dar execuția acrobatică a ”șeptarului” celor de la Farul a depășit cadrul porții, pentru ca, imediat, arbitrul asistent să ridice fanionul pentru a semnaliza o poziție neregulamentară în care se afla vârful ”marinarilor”.

O nouă oportunitate importantă a celor de la Farul a apărut la jumătatea primei părți a confruntării, atunci când Cristian Săpunaru a greșit interpretarea unei construcții din propria treime, iar Denis Alibec a recuperat balonul. Atacantul central al formației de la malul mării nu a stat mult pe gânduri și a călcat balonul pentru Eduard Radaslavescu care a pornit într-o cursă unu contra unu cu portarul advers. Totuși, mișcările fostului fotbalist al celor de la FCSB au fost mult prea lente, astfel că la momentul încheierii fazei, șutul său a fost blocat din alunecare de Cristian Manea, iar mingea a fost culească de Benjamin Siegrist.

Al doilea gol al partidei a venit la capătul primei jumătăți de oră, în momentul în care elevii antrenați de Marius Șumudică au recuperat o minge în proximitatea buturilor constănțene. La originea acțiunii s-a aflat Clinton Njie care a pasat rapid spre Tobias Christensen. Fotbalistul nordic al ”giuleștenilor” a mutat rapid în flancul stâng spre Claudiu Petrila, iar ”decarul” gazdelor nu a pierdut mult timp finalizând faza, executându-l pe Alexandru Buzbuchi cu un șut la colțul scurt, pe jos. 2-0 pentru trupa bucureșteană cu un sfert de oră înainte de fluierul de final al actului întâi al duelului din primul eșalon al fotbalului românesc.

Cu opt minute înainte de terminarea reprizei întâi, Tobias Christensen a recepționat o minge la marginea careului, iar după ce a preluat balonul pe piept, acesta a tras spre poarta adversă, nefiind marcat de vreun oponent. Însă, execuția puternică a acestuia a depășit cu puțin bara transversală a buturilor apărate de Alexandru Buzbuchi. Răzvan Onea fusese cel care a aruncat mingea în careu, iar pe respingere, ”marinarii” nu s-au poziționat deloc precis, astfel că i-au permis jucătorului celor de la Rapid să își pregătească execuția. La puțină vreme după aceea, Alexandru Pașcanu, rămas în ofensivă după o urcare corespunzătoare cu mingea la picior, a primit o pasă la aproximativ 20 de metri distanță față de poarta oaspete, iar după ce și-a întors un adversar, a trimis o torpilă spre vinclul porții.

Mingea a fost blocată in extremis de goalkeeper-ul român al constănțenilor, dar din lovitura de colț obținută de jucătorii formației din Capitală, același fundaș central trecut prin ligile spaniole a șutat din voleu, pe jos, iar execuția sa s-a oprit în plasa buturilor apărate de Alexandru Buzbuchi. Înspre sfârșitul părții întâi, Cristian Săpunaru a fost obligat să părăsească suprafața de joc, din pricina unei accidentări suferite în zona coapsei, iar tehnicianul rapidiștilor l-a înlocuit pe acesta cu Cristian Ignat. Un moment bun pe plan ofensiv pentru fosta campioană a României a fost consemnat în minutul 45, atunci când Denis Alibec a preferat să ia o acțiune pe cont propriu pe care a și finalizat-o, dar execuția sa a fost una moale și nu a creat vreo problemă.

Partea secundă a debutat cu un joc apatic practicat de ambele grupări, iar după un duel strâns dat la mijlocul terenului, rapidiștii au ratat prima ocazie importantă a acestei reprize secunde. Dintr-o lovitură liberă din colțul din dreapta, Claudiu Petrila a centrat la bara a doua, dar execuția sa a trecut pe lângă stâlpul din dreapta porții ”marinarilor”. O șansă pe măsură a venit cu aproximativ 20 de minute până la încheierea socotelilor, atunci când Răzvan Onea a primit o minge pe poziție viitoare, iar noul căpitan al rapidiștilor a decis să trimită o ”torpilă” de la mare distanță. Execuția sa a avut o direcție bună, dar Alexandru Buzbuchi a fost la post și a scos în ultimă instanță balonul de sub bară.

Un contraatac ca la manual dus în trei fotbaliști de cei de la Rapid i-a permis noului intrat, Alexandru Dobre, să transforme în gol o acțiune rapidă. Cristian Manea s-a desprins din marcajul unui oponent și l-a lansat în profunzime pe jucătorul trimis în teren de Marius Șumudică în partea a doua. Mijlocașul dreapta al ”giuleștenilor” a driblat la interior, a depășit un fundaș al ”marinarilor” și a șutat imparabil la colțul lung. Tabela de marcaj arăta patru goluri avans pentru trupa din Capitală în fața formației conduse de pe margine de Gheorghe Hagi.

Intrat în ultimele 10 minute ale confruntării din Superligă, Gabriel Dănuleasa a fost nevoit să faulteze decisiv la prima fază a meciului în care a fost implicat, iar intervenția sa din poziție de ultim apărător a fost penalizată cu cartonaș roșu, chiar dacă video-arbitrajul a fost consultat. Din faza fixă obținută de formația pregătită de Marius Șumudică, ”decarul” rapidist, Claudiu Petrila, a șutat direct în zidul format din fotbaliști ai ”marinarilor”. Scorul final al acestui duel a fost de 5-0 în favoarea gazdelor, care s-au bucurat de un succes pe teren propriu, în campionat, la capătul unei ”secete” ce a durat mai bine de patru șapte luni. Ultima reușită a jucătorilor antrenați de fostul tehnician al mai multor formații din Turcia a fost semnată de Alex Dobre care a bifat ”dubla”. Extrema dreaptă a ”giuleștenilor” a fost lansat la bara a doua de un coechipier, iar din alunecare a împins balonul în plasa porții adverse.

Rezultatul stabilit în Capitală le-a oferit șansa rapidiștilor să avanseze două trepte în clasament, fiind pe locul al 10-lea cu un cumul de 16 puncte, la trei lungimi distanță de ocupanta ultimei poziții din play-off, Petrolul Ploiești. În ceea ce o privește pe echipa antrenată de Gheorghe Hagi se află în subsolul clasamentului înainte de duelul cu Universitatea Craiova, din etapa următoare. De partea cealaltă, ”giuleștenii” se pregătesc de un meci incendiar contra unei rivale din oraș, FCSB, într-o partidă care va avea loc pe ”Arena Națională”.

Etichete:
Măriuca Ivan: “Toți avem dreptul la îngrijire gratuită la domiciliu, 90 de zile pe an.”
Actualitate luni, 21 octombrie 2024, 16:42

Măriuca Ivan: “Toți avem dreptul la îngrijire gratuită la domiciliu, 90 de zile pe an.”

  Fundația Crucea Alb-Galbenă a deschis calea pentru îngrijirea medicală la domiciliu în România, sub conducerea Mariucăi Ivan. S-au...

Măriuca Ivan: “Toți avem dreptul la îngrijire gratuită la domiciliu, 90 de zile pe an.”
Târg de Sfântul Dumitru, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”
Actualitate luni, 21 octombrie 2024, 15:48

Târg de Sfântul Dumitru, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Târgul tradiţional, organizat cu ocazia prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, şi Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou,...

Târg de Sfântul Dumitru, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”
Elevii intră în vacanța de toamnă, la finalul acestei săptămâni
Actualitate luni, 21 octombrie 2024, 15:13

Elevii intră în vacanța de toamnă, la finalul acestei săptămâni

Elevii au început ultima săptămână de cursuri din modulul 1 al anului școlar 2024-2025. Copiii se întorc în bănci de luni, 4 noiembrie,...

Elevii intră în vacanța de toamnă, la finalul acestei săptămâni
Ofiţer de poliţie, acuzat de afaceri incompatibile cu funcţia; deţinea un salon de cosmetică şi construia case
Actualitate luni, 21 octombrie 2024, 14:57

Ofiţer de poliţie, acuzat de afaceri incompatibile cu funcţia; deţinea un salon de cosmetică şi construia case

Un ofiţer de la Brigada Autostrăzi a fost trimis în judecată de DNA pentru că ar fi derulat afaceri incompatibile cu funcţia de poliţist, el...

Ofiţer de poliţie, acuzat de afaceri incompatibile cu funcţia; deţinea un salon de cosmetică şi construia case
Actualitate luni, 21 octombrie 2024, 14:13

O problemă tehnică a dat peste cap traficul aerian din nord-vestul Italiei

Aceasta ar fi survenit la software-ul principal al platformei de gestionare a zborurilor din cadrul centrului de control de la Milano. Problema...

O problemă tehnică a dat peste cap traficul aerian din nord-vestul Italiei
Actualitate luni, 21 octombrie 2024, 14:07

Institutul de Transplant Renal lansează un apel către populaţie pentru donarea de organe

Reprezentanţi ai Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj şi ai Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR) au lansat...

Institutul de Transplant Renal lansează un apel către populaţie pentru donarea de organe
Actualitate luni, 21 octombrie 2024, 13:53

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual- Sărbătorim Ziua Armatei la Guvern

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual: „Sărbătorim Ziua Armatei la Guvern: vineri, 25 octombrie 2024, ora...

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual- Sărbătorim Ziua Armatei la Guvern
Actualitate luni, 21 octombrie 2024, 12:37

Referendumul propus de Nicușor Dan a fost aprobat!

Consiliul General al Capitalei a aprobat, luni, propunerea primarului Nicuşor Dan privind organizarea unui referendum pe tema taxelor locale si a...

Referendumul propus de Nicușor Dan a fost aprobat!