CONIL Fest: prietenie și incluziune pe scena Circului Metropolitan | VIDEO
CONIL Fest este nu doar un eveniment artistic, ci o adevărată mișcare socială pentru incluziune și prietenie, care aduce împreună copii, părinți, educatori și întreaga comunitate.
Articol de Monica Liche, 22 octombrie 2024, 18:56
Am discutat #InComunitate cu Adela Hanafi, director Școala Conil, despre ediția aniversară a Festivalului Integrării, unde peste 2000 de copii, atât tipici cât și cu cerințe educaționale speciale, vor demonstra că, dincolo de orice dizabilitate, există o abilitate unică
Peste 2.000 de copii pe scena CONIL Fest
Pe 23 și 24 noiembrie, CONIL Fest revine cu a 25-a ediție, una aniversară. Evenimentul, care celebrează prietenia, toleranța și acceptarea, este organizat la Circul Metropolitan București, și se anunță a fi un maraton artistic cu un impact social puternic.
„Estimăm si la aceasta ediție cam 10000 de persoane care vor calca pragul circului. Sunt peste 2000 de copii care vor performa pe scenă. Este un maraton artistic de excepție. E minunat să-i vezi evoluând și dezvoltându-se. Noi îi cunoaștem de mult timp pe unii dintre ei, îi vedem crescând, îi vedem dezvoltându-și abilitățile și vin mereu cu bucurie la CONIL Fest.”, a subliniat Adela Hanafi.
Arta, mijloc de conștientizare și schimbare
Festivalul înseamnă mai mult decât o simplă serie de spectacole artistice. CONIL Fest promovează conștientizarea nevoilor copiilor cu dizabilități și creează un spațiu în care aceștia pot să performeze alături de ceilalți copii, pentru a ne face să înțelegem că fiecare copil are ceva unic de oferit. Astfel, evenimentul devine un simbol al incluziunii și al prieteniei, inspirând publicul să își schimbe percepția asupra celor cu cerințe speciale.
„Practic CONIL Fest e un eveniment de conștientizare, noi vrem să arătăm că și copiii cu nevoi speciale pot performa pe aceeași scenă cu copiii tipici și este o dovadă că și ei pot avea o contribuție foarte mare în societatea noastră. Sunt momente absolut impresionante la care vin o groază de copii pentru a îi admira pe copiii cu nevoi speciale și a se convinge că și ei pot.”
Un program diversificat, plin de surprize
Momente artistice care vor încânta audiența, este promisiunea ediției speciale din acest an. Fiecare copil va avea ocazia să strălucească pe scenă, iar publicul va fi invitat să se bucure de acest spectacol al prieteniei.
„Sunt momente de balet până la momente de operă. Avem și copii care cântă arii din opere, deci programul este foarte divers. De aceea e o încântare și nu ne plictisim în cele două zile absolut deloc. Invit pe toată lumea, care are un răgaz, să vină și să vadă spectacolul pentru că merită, chiar dacă este susținut de copii, sunt copii extrem de talentați și merită aplauzele noastre.”, a precizat Adela Hanafi
1 Decembrie sărbătorit prin unitate și tradiții
Ediția din acest an a CONIL Fest marchează și Ziua Națională a României. Vor fi sărbătorite unitatea și diversitatea culturală printr-un program special dedicat tradițiilor românești. Pe scenă vor fi prezentate dansuri populare, costume autentice și momente artistice care evocă spiritul românesc, toate aduse în prim-plan de copiii participanți. Festivalul subliniază importanța solidarității, atât între cei mici, cât și între comunități, sub deviza „Un festival care ne unește”.
„ Vor fi foarte multe numere în care vor fi prezentate dansuri populare sau diverse tradiții, pentru a marca ziua de 1 decembrie. Multe cluburi de dans vin cu momente special pregătite și CONIL a pregătit un astfel de moment, foarte frumos, pentru că noi am considerat că este un festival care ne unește. Titlul festivalului este „Copiii Unirii”, iar „Un festival care ne unește” este motto-ul evenimentului.”
Ateliere interactive și activități educative pentru toate vârstele
Pe lângă spectacolele artistice, CONIL Fest va oferi o serie de ateliere creative pentru copii. Aceste activități nu doar că stimulează creativitatea copiilor, dar încurajează interacțiunea între toți copiii și promovează prietenia și colaborarea între aceștia.
„În foaier vom avea ateliere pentru copii. Sunt workshop-uri diverse, de la robotică până la, știu eu, pictură pe apă, la care invităm pe micuți să participe și să vină cu mic cu mare, pentru că sunt unele chiar inedite șiinteresante. Avem și numere de magie foarte drăguțe. Școala de magie se va afla în foaier și îi va învăța diverse trucuri. Vom avea și workshop-uri pentru părinți.”
Impactul emoțional și schimbările de percepție
CONIL Fest are un impact profund asupra copiilor și părinților, atât prin spectacolele prezentate, cât și prin lecțiile de viață pe care le oferă. Mulți copii tipici își schimbă percepția asupra colegilor cu dizabilități după ce interacționează cu ei în cadrul festivalului.
” Ne dorim să-i punem pe ei să stea împreună, să aibă activități comune, să se împrietenească. Să știți că, de la ediție la ediție, se leagă prietenii. Avem mulți copii care se vizitează și după festival.
(…)Toți suntem diferiți și atunci când un copil tipic vine în contact cu un astfel de copil, înțelege că nu e cu nimic mai prejos decât el. Începe să înțeleagă că nu reprezintă un pericol și atunci când se va întâlni cu ei în alte contexte, va ști cum să reacționeze și să se poarte civilizat și empatic.” – a subliniat Adela Hanafi – director școala Conil.