Ascultă Radio București FM Live

Cyber-Body-Systems: explorări imersive între corp și digital – performance și discuții

Cum se transformă corpul uman în era digitală - este întrebarea pe care o explorează Cyber-Body-Systems, noul proiect semnat de Marginal, care provoacă imaginația și invită publicul să experimenteze granițele fascinante dintre corpul fizic și cel digital pe 1 noiembrie, de la ora 19:00, la CINETic (Str. Tudor Arghezi 3B).

Cyber-Body-Systems: explorări imersive între corp și digital – performance și discuții
Foto: Foto: comunicat de presa

Articol de Marga Tudor, 22 octombrie 2024, 20:47

Evenimentul performativ, urmat de o discuție cu echipa multidisciplinară internațională a proiectului, oferă o privire profundă asupra felului în care mișcarea și tehnologia se îmbină pentru a crea o experiență unică. Accesul este gratuit!

Cyber-Body-Systems combină cercetarea științifică și producția artistică pentru a investiga felul în care tehnologia influențează și redefinește realitatea umană și explorează modul în care digitalizarea ne afectează percepțiile și reacțiile la mediile interne și externe. Astfel, într-un performance imersiv, realizat de Raluca Ghiță, mișcările, gândurile și impulsurile sale electrice sunt captate și transformate în timp real, creând un ciclu de feedback între corpul fizic și cel virtual. Folosind senzori EEG și de captare a mișcării, spectacolul transpune dansatoarea într-un peisaj digital dinamic și imprevizibil.

În premieră în România, acest eveniment explorează interacțiunea dintre om și tehnologie, propunând discuții despre modul în care digitalizarea ne afectează viețile de zi cu zi. În cadrul unei discuții aplicate după performance, vor fi prezentate concluziile unei cercetări extinse, realizate printr-un program bilateral de rezidență artistică.

Proiectul este coordonat de Claudia Schnugg (Austria, inițiatoare DIGI-Sense în cadrul Institute of Business Informatics – Communications Engineering al Universității Johannes Kepler din Linz) și Andrei Tudose (România, director artistic).

Cyber-Body-Systems este rezultatul colaborării dintre artista austriacă Daniela Brill și artiștii români Raluca Ghiță, Cip Făcăeru, Andrei Raicu, cercetătoarea în neuroștiință Alexandra Sofonea, și echipa tehnică formată din Sabin Șerban și Dan Făcăeru.

Proiectul a debutat în iunie cu un o sesiune de cercetare deschisă alături de publicul din România, urmată de rezidența din Austria și o instalație performativă work in progress la Linz.

Discuțiile de după performance oferă ocazia de a explora rezultatele cercetării și impactul acestora asupra artei și societății, acoperind teme precum interacțiunea om-mașină, roboții și sistemele fizico-digitale din viața cotidiană.

Pe 5 noiembrie, de 19:30, în cadrul Iridescent Festival, la Centrul Național al Dansului (Bd. Mărășești 80-82), va avea loc un dublu performance live susținut de Raluca Ghiță (mișcare) și Andrei Raicu (sunet). Spectacolul explorează modul în care corpul digitalizat se schimbă constant și cum fiecare acțiune redefinește această transformare. Mișcările conștiente și inconștiente ale corpului contribuie la crearea unui peisaj sonor creat în timp real, oferind o invitație la reflecție asupra forțelor care ne influențează experiențele și asupra modului în care corpurile noastre interacționează atât cu mediul fizic, cât și cu cel digital.

Cyber-Body-Systems este un proiect al Marginal, organizație culturală non-profit din România, care urmărește să susțină, să promoveze și să extindă punți între artiști și diverși agenți din alte domenii, cu accent asupra științelor umaniste, respectiv implicațiile științei și tehnologiei în structurile socio-culturale.

Despre echipa proiectului Cyber-Body-Systems

Daniela Brill (CO/ AT) – artist

Daniela Brill Estrada, artist și cercetător din Bogota, locuiește în Viena. Interesată de complexitatea științei și estetica structurilor non-ierarhice, explorează originea vieții, astrobiologia și fizica vieții. Folosește materia în schimbare pentru a discuta taxonomiile culturii vestice legate de viață și non-viață.

Ciprian Făcăeru (RO) – artist

Ciprian Făcăeru, asistent de cercetare la CINETIc, UNATC și cofondator al Augmented Space Agency, studiază designul scenografic pentru tehnologii media interactive și XR. Arhitect de spații virtuale și artist new media, în cercetarea sa se concentrează pe tehnologiile emergente new media și impactul lor social.

Raluca Andreea Ghiță (RO) – artist

Raluca Andreea Ghiță, absolventă a UNATC (Coregrafie) și studentă la UNEFS (Kinetoterapie și motricitate specială), explorează mișcarea corpului și impactul tehnologiei asupra acestuia. Model din 2015, Raluca este fascinată de modul în care tehnologia se inspiră din procesele naturale ale corpului uman și integrează mișcarea în creația artistică și terapia fizică.

Alexandra Sofonea (RO) – consultant științific

Alexandra Sofonea, cercetătoare multidisciplinară și psiholog, colaborează cu LDCAPEI. Abordează psihologia actorului și sănătatea psiho-emoțională în doctorat și folosește metode din neuroștiință și psihologie. Lucrează ca asistentă de cercetare în neuroștiințe și facilitator NET cu adolescenți.

Dr. Claudia Schnugg (AT) – co-curator

Dr. Claudia Schnugg, cercetătoare și curatoare independentă, este expertă ArtScience la Joint Research Center, Ispra. Specializată în proiecte art & science, explorează intervențiile artistice în contexte sociale și organizaționale. A colaborat cu instituții ca Science Gallery, European Space Agency și Ars Electronica.

Andrei Tudose (RO) – co-curator

Andrei Tudose, curator și manager cultural, co-fondator Marginal și VAGon. Dezvoltă proiecte la intersecția artă, știință și tehnologie, promovând schimbări societale pozitive. Cu o abordare transdisciplinară bazată pe marketing, sociologie și studii vizuale, facilitează explorarea artistică și discuțiile critice despre probleme contemporane.

Cyber-Body-Systems este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN.

Spooky Fest, în weekend, pe Calea Victoriei
Timp Liber marți, 22 octombrie 2024, 18:46

Spooky Fest, în weekend, pe Calea Victoriei

În acest weekend, pe Calea Victoriei, este organizat Spooky Fest – o ediție specială de Halloween a târgului care promovează micile...

Spooky Fest, în weekend, pe Calea Victoriei
Concert la Sala Radio sub bageta dirijorului american John Axelrod
Timp Liber marți, 22 octombrie 2024, 17:25

Concert la Sala Radio sub bageta dirijorului american John Axelrod

Vineri, 25 octombrie (de la ora 19:00), Orchestra Națională Radio va evolua sub bagheta dirijorului american John Axelrod, care, în 2023, a fost...

Concert la Sala Radio sub bageta dirijorului american John Axelrod
Eveniment dedicat creației scenografice a artistului Dragoș Buhagiar, în FNT 2024
Timp Liber marți, 22 octombrie 2024, 13:01

Eveniment dedicat creației scenografice a artistului Dragoș Buhagiar, în FNT 2024

Festivalul Național de Teatru, ediția a 34-a, găzduiește astăzi, marți, 22 octombrie, un eveniment dedicat atât creației scenografice a...

Eveniment dedicat creației scenografice a artistului Dragoș Buhagiar, în FNT 2024
Bine de citit: Mileniu
Timp Liber marți, 22 octombrie 2024, 09:17

Bine de citit: Mileniu

Am văzut filmul “Mileniu”, realizat după cartea lui John Varley, pe un video player în urmă cu două eternități și ceva, era probabil o...

Bine de citit: Mileniu
Timp Liber luni, 21 octombrie 2024, 15:48

Târg de Sfântul Dumitru, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Târgul tradiţional, organizat cu ocazia prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, şi Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou,...

Târg de Sfântul Dumitru, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”
Timp Liber luni, 21 octombrie 2024, 09:30

Cel mai mare festival de Halloween din ţară, revine pe Insula Lacul Morii

Concerte rock, concursuri, parada costumelor, ateliere de sculptat dovleci – la „West Side Hallo Fest” Concerte rock, concursuri,...

Cel mai mare festival de Halloween din ţară, revine pe Insula Lacul Morii
Timp Liber duminică, 20 octombrie 2024, 17:02

Plimbare cu autobuzul Ghost Ride, la West Side Hallo Fest

O experiență de groază, promit organizatorii West Side Hallo Fest! Pe Insula Lacul Morii ajunge autobuzul Ghost Ride și va staționa trei zile:...

Plimbare cu autobuzul Ghost Ride, la West Side Hallo Fest
Timp Liber duminică, 20 octombrie 2024, 11:30

Orionidele – Fenomen astronomic vizibil și din România

Orionidele – este unul dintre cele mai așteptate fenomene astronomice ale lunii octombrie 2024. Curentul de meteori devine vizibil atunci...

Orionidele – Fenomen astronomic vizibil și din România