Ascultă Radio București FM Live

Ce cred primarii a patru dintre cele șase sectoare despre referendumul local?

Ce cred primarii a patru dintre cele șase sectoare despre referendumul local?
Foto: foto: Adriana Baciu

Articol de Mircea Apostolescu, 23 octombrie 2024, 16:36

Primarul ales al Sectorului 1, George Tuță, crede că referendumul local este un bun exercițiu de democrație.
Cât despre trecerea atribuțiilor de urbanism, în întregime, la Primăria Capitalei și diminuarea bugetelor primăriilor de sector în favoarea bugetului Municipalității, cetățenii ar fi interesați de calitatea serviciilor publice pe care le primesc, nu de modul în care se împart banii între autoritățile locale din București, crede viitorul primar din Banu Manta nr. 9.

George Tuță: „Referendumurile sunt foarte bune. Este un exercițiu, un exemplu de democrație pe care, din păcate, prea rar l-am întâlnit, cel puțin în București.
Și cred că această conectare la nevoile reale ale cetățenilor este foarte bună.
Și noi, personal, la organizația PNL Sector 1, facem o strângere de semnături de susținere pentru un proiect comunitar – ii zice Parcul Sportiv, în care îi invităm pe toți bucureștenii să se alăture acestei inițiative. Pentru că este, la urmă urmei, un proiect care vrea să ia de la stat și să dea pentru mișcare.
Deci, logică referendumului este foarte bună”.

Reporter: „Dar sunteți de acord ca atribuțiile pe urbanism să treacă la Primăria Capitalei și bugetele primăriilor de sector să fie diminuate? Primarul general a spus că are prea multe atribuții și prea puțini bani”.

George Tuță: „O secundă, eu cred că pe bucureșteni nu-i interesează de unde se cheltuie banii. Pe ei îi interesează ce ne interesează pe toți, ca parcurile să fie bine amenajate, ca străzile să nu aibă niciun fel de gropi, ca școlile să fie în siguranță. Ca noi, ca și comunitate, să avem cât mai multe servicii publice, la cea mai înaltă calitate”.

Ciprian Ciucu: „Odată ce avem în spate referendumul, ne putem așeza la masă și să reimpărțim acele competențe legale și atribuții. Iar banii trebuie să urmeze competențele legale. E doar logic să fie așa”.

Și edilul Sectorului 6 susține referendumul local. Dar Ciprian Ciucu pune sub semnul întrebării capacitatea Primăriei Municipiului București ( PMB) de a emite toate autorizațiile de construire din București și spune că măcar autorizarea construcțiilor de interes public ar trebui să rămână la primăriile de sector.
În ceea ce privește împărțirea banilor între Municipalitate și primăriile de sector, primarul din Calea Plevnei atrage atenția că, dacă Primăria Capitalei are atribuții care presupun cheltuieli mari pe transport public și termoficare, primăriile de sector au și ele competențe foarte costisitoare pe salubrizare, școli, străzile secundare, parcuri etc. De aceea, banii ar trebui împărțiți conform competențelor și capacității administrative a fiecărei autorități locale, crede Ciucu.

Ciprian Ciucu: „Noi susținem referendumul”!

Reporter: „Susțineți trecerea tuturor atribuțiilor de urbanism la Primăria Capitalei și reducerea bugetelor primăriilor de sector, pentru a se mării bugetul Capitalei”?

Ciprian Ciucu: „În ceea ce privește partea de urbanism, în general, susțin. Dar, trebuie să ne uităm foarte atent la încărcătura birocratică pe care o va avea PMB, Primăria Capitalei.
Doi la mână, mi-ar plăcea ca cel puțin autorizațiile pentru proiecte publice să rămână la primăriile de sector, pentru că acestea sunt foarte importante. Dar, în general, susțin.
Doi, în ceea ce privește bugetul, dacă PMB are termoficare, apă-canal, utilități mari, evident că are nevoie și de bani pentru investiții. Dar să aibă și capacitate administrativă.
Dar și primarii de sector au preluat competențe foarte importante pe utilități.
Și pot să vă zic așa, în primul rând managementul deșeurilor, care atârnă foarte mult de bugetul fiecărei sector, este la sectoare. Școlile, tot ce înseamnă proiecte mari de investiții noi, sunt la sectoare. Parcurile trebuie să fie la sectoare, de asemenea, investiții semnificative.
Deci, în primul rând, ca să putem vorbi despre împărțirea bugetului, trebuie ca să facem o analiză, să facem o matrice, să vedem ce tipuri de competențe trebuie să revină la Primăria Generală și ce tipuri de competențe să meargă la sectoare.
După care, bugetul să urmeze atribuțiile și competentele legale, pe care le au primăriile, și proiectele”.

Și primarul ales al Sectorului 2, social-democratul Rareș Hopincă spune că o consultare a populației, printr-un referendum este un lucru bun, în principiu. Dar, ar trebui dezbătute, cu seriozitate, teme mai profunde legate de organizarea administrativă a Bucureștiului, deoarece Primăria Capitalei, Consiliul General și subordonatele acestora sunt instituții anacronice, nerezolvate de decenii, consideră viitorul edil de la Bucur Obor.

„Ideea, în sine, de a consulta cetățenii și de a face un referendum nu poate fi niciodată greșită. Sunt lucruri, în viața comunității, în ceea ce privește reglementările legale, asupra cărora este bine să consultăm cetățenii.
Primăria Municipiului Bucureşti și toate instituțiile subordonate Consiliului General al Municipiului București reprezintă cea mai anacronică formă administrativă din București și cea mai nereformată, în același timp. Primăria Capitalei, să nu spunem 30 de ani, dar, de 20 de ani, arată identic.
Dar, revin și spun că, în ultimii ani cel puțin, sectoarele au fost motorul dezvoltării capital3i României și nu Primăria Municipiului Bucureşti.
Și cerdac eu că ar trebuii să facem un pas mai depart3 și să purtăm o discuție – poat3 chiar să facem un referendum, în cursul anului viitor, despre cum vrem să arate Capitala, cum vrem să fie structurată Capitala, cum vrem să fie ales primarul general și primari8 de sector.
Pentru că eu, dacă mă uit la majoritatea capitalelor din Uniunea Europeană, o să vedeți că majoritatea primarilor generali sunt aleși indirect de către consiliul municipal, Consiliul General, după ce consilierii au fost aleși direct de către cetățeni”, a declarat Rareș Hopincă, pentru București FM.

În ceea ce privește diminuarea bugetelor primăriilor de sector, în favoarea bugetului Municipalității, social-democratul crede că a repartiza mai mulți bani către Primăria Generală ar însemna să arunci banii în niște gauri negre, precum Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), Administrația Străzilor etc. Împărțirea banilor Bucureștiului nu ar trebui să fie lăsată la îndemâna Consiliului General, unde hotărârile se vor lua politic, ci ar trebui să existe reguli clare și proiecte., spun primarul ales al Sectorului 2.

„Dăm mai mulți bani către Primăria Capitalei. Dar îi dăm pentru ce? Să astupăm găurile negre, pe care leadership-ul Capitalei n-a fost în stare să le reformeze și să le eficientizeze? Pentru că, iertați-mă, dacă dăm mai mulți bani la ALPAB și parcurile-să spunem Herăstrău, să spunem Parcul Circului, arată la fel, mie nu mi se pare deloc o idee bună”, a declarat Hopincă, pentru București FM.

În ceea ce privește concentrarea atribuțiilor privind urbanismul la Primăria Capitalei, viitorul primar de la Bucur Obor crede că ar fi ineficient și cetățenii ar trebui să aștepte foarte mult, pentru eliberarea oricărei autorizații sau chiar și numai a unui simplu certificat de urbanism.

„În ceea ce privește autorizațiile, la nivelul Municipiului București, sincer să fiu, cred că este o dezbatere mult prea tehnică ce trebuie reglementată. Eu, ca primar de sector, nu țin să dau sau nu vreau autorizații de construire.
Dar ce cred eu că trebuie să ne asigurăm cu toții este că autorizațiile de construire vo4 fi emise legal și la timp.
Pentru că să vă dau un exemplu – excluzând, din start, orice discuție sau dezbatere despre chestiuni ilegale, discuții care trebuie purtate la Parchet și nu la primărie: avem cetățeni care vor să facă o compartimentare de apartament, avem cetățeni care vor să facă o mansardare, în Andronache sau în Ion Creangă, păi, dacă așteptăm câte opt – nouă luni de zile după primarul general, să primim această autorizație sau, de cele mai multe ori, să primimcertificatul de urbanism, în baza căruia să ne apucăm de autorizații, cred că nu poate fi un sistem funcțional”, consideră Rareș Hopincă.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, consideră că atribuțiile și decizia administrativă ar trebui descentralizate, aduse cât mai aproape de cetățean.

Reporter: „Atribuțiile de urbanism ar urma să treacă toate la Primăria Capitalei. Bugetele s3ctoarelor ar urma să fie diminuate, în favoarea celui al Municipalității. Ce credeți dumneavoastră despre aceste două măsuri”?

Robert Negoiță: „Că sunt aberante și una și cealaltă. Sunt multe lucrări, în București, repet, multe lucrări, în București, unde se blochează traficul, unde sunt țevi, gropi sau chestiuni de genul acesta, adică deranj maxim, și, mai ales, repet,agravează o problemă deja existentă- a traficului, pentru că Primăria Generală nu dă autorizație de construire, pentru propriile lucrări. Fiindcă nu sunt în stare să o facă.
Doar cine n-a avut nevoie de ceva de la Primăria Generală nu știe cât de încrementă este Primăria Generală și cât de prost funcționează. Sau, mă rog, mai degrabă nu funcționează deloc.
Este fix în sensul invers față de tot ce insea5 lumea civilizată. În tot occidentul, în toată lumea civilizată, se vorbește despre subsidiarității și descentralizare. Adică, decizia trebuie dusă mai aproape de cetățean, nu îndepărtată. Ori, este mai mult decât evident că Primăria de secto4 este mai aproape de cetățean decât Primăria Generală. În consecință, atribuțiile ar trebui să meargă dinsp4e Guvern la Primăria Generală și dinspre Primăria Generală catre primariile de sector.

Cât privește dezechilibrul dintre atribuțiile și bugetele primăriilor de sector față de atribuțiile și bugetul Municipalității, edilul din Dudești spune că cea mai mare parte a serviciilor publice din București sunt livrate cetățenilor de către cele șase primării de sector, care primesc, în acest scop, numai jumătate din banii proveniți din taxele și impozitele bucureștenilor.

Reporter: „Domnule primar, apropos de atribuții, domnul primar general se plânge de faptul că Primăria are foarte multe atribuții foarte costisitoare și prea puțini bani, în timp ce sectoarele au foarte mulți bani și nu au atribuții atât de multe. Credeți că primăriile de sector nu au atribuții, au prea mulți bani pentru atribuțiile pe care le au”?

Robert Negoiță: „Este fix invers! Primăriile de sector sunt foarte încărcate de atribuții, 70% din serviciile publice din București, peste 70%, sunt oferite de sectoare. Iar bugetul, să nu vorbească de buget. Pentru că jumătate din banii din acest oraș merg la sectoare, la toate șase, și jumătate merg la Primăria Generală. Când discutăm de I. V.-uri (…impozite pe venit n.r.), adică principala sursă din bugetele noastre, repet, jumătate, jumătate se află la Primăria Generală și jumătate se împarte celor șase sectoare. Peste 70%din serviciile publice sunt oferite de primăriile de sector.
Deci, Nicușor Dan face foarte multă politică și a învățat fix ce era mai rău pentru un politician, și anume să mintă cu obrăznicie”, consideră primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.

Etichete:
Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 19:29

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe

Producția ”Bird” este o dramă cu James Nelson-Joyce, Barry Keoghan, Jasmine Jobson si Franz Rogowski. Bailey are 12 ani şi locuiește ilegal...

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe
Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:54

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord

„Constructorul român a avansat cu lucrările la podul Cernica (1.300 m), cea mai dificilă structură de pe acest lot, construită într-o arie...

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Vremea se va menține caldă și frumoasă
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:14

Vremea se va menține caldă și frumoasă

La noapte, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimã va fi de -5…-3 grade. Mâine, vremea se...

Vremea se va menține caldă și frumoasă
Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:00

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut

Totodată, anul trecut, compania a avizat alte 70.000 de locuri de parcare, anunţă primarul Capitalei, Nicuşor Dan. „În 2024, CMPB a...

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 17:38

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze

„Ne aflăm în prim sezon al virozelor. Dacă săptămâna trecută aveam circa 45.000 de cazuri de viroze sanitare, în raportarea din această...

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:46

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO

Cealaltă jumătate Morandi, artistul și producătorul Marius Moga, a vorbit într-o scurtă intervenție telefonică despre planurile din anul...

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:26

Panouri fotovoltaice, la puncte termice din Sectorul 2! AUDIO

Concret, proiectul vizează modernizarea și reabilitarea punctelor termice Ramuri Tei și Fundeni 2 din Sectorul 2 al Capitalei. O componentă...

Panouri fotovoltaice, la puncte termice din Sectorul 2! AUDIO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:11

Naveta Starship lansata de compania lui Elon Musk a explodat la câteva minute de la decolare | VIDEO

Test ratat pentru compania SpaceX a lui Elon Musk. Din pacate naveta Starship a explodat la câteva minute de la decolare, deasupra Insulelor...

Naveta Starship lansata de compania lui Elon Musk a explodat la câteva minute de la decolare | VIDEO