VIDEO: Cum să studiezi în străinătate și să faci față cheltuielilor? Georgiana Malac ne dă răspunsul
În ediția de vineri a emisiunii „Generația Z” am abordat două subiecte de interes pentru tineri: educația financiară și studiul în străinătate.
Articol de eugenvrabie, 23 octombrie 2024, 09:46 / actualizat: 23 octombrie 2024, 13:48
Pentru a afla mai multe detalii despre aceste teme, am avut-o alături de noi pe Georgiana Malac, marketing manager la FINS, o companie care sprijină tinerii să își îndeplinească visul de a studia în străinătate.
„Fă ceea ce îți place și ceea ce te face fericit”
După terminarea liceului, Georgiana a plecat în UK pentru a studia Screenwriting & Film. Hotărârea de a urma această facultate a venit din pasiunea ei pentru scris: „Aveam un skill pe care l-am dezvoltat de-a lungul liceului: scrisul, și simțeam că doar așa vocea mea putea fi auzită”. Întrebată despre cum a fost experiența ei ca studentă într-o altă țară, Georgiana ne-a mărturisit că, deși a avut dificultăți financiare sau de înțelegere a limbii, experiența a fost una plăcută. Pe lângă performanța școlară și activitățile extraculiculare, ea a fost sfătuită să facă ceea ce îi aduce fericire și să nu ezite să aibă curiozități pentru că „There are no stupid questions”.
Georgiana a devenit consilier educațional după absolvire și a ajutat alți studenți să aplice la universități din Europa. „M-am întors în România cu nevoia de a da înapoi ce am primit și eu”. Ulterior, s-a îndreptat spre adevărata ei pasiune – marketingul și a ales să se implice în afacerea FINS care oferă credite personalizate pentru tinerii care vor să studieze în străinătate.
Cum să accesezi o universitate de top
Am fost curioși să aflăm care sunt pașii necesari pentru a studia în străinătate și pentru a obține un credit de studii. Georgiana Malac ne-a lămurit toate curiozitățile și a explicat că universitățile de top acceptă tinerii care au realizat multe activități extrașcolare sau de voluntariat, care au făcut performanță școlară și care cunosc limba la nivel de Cambridge.
„Eu îi sfătuiesc întotdeauna pe părinți să nu le fie teamă, să îi ducă la consiliere vocațională pe copii, cât de mici, ca să facă multe lucruri, să intre în contact cu oameni din diverse domenii, să poată înțelege unde vor ei să se ducă și care este povestea lor mai departe.”
Am aflat care sunt oportunitățile disponibile pentru a acoperi costurile educației internaționale și cum te poți descurca financiar în această aventură academică cu ajutorul împrumuturilor de studii. În plus, ea ne-a spus cum funcționează aceste credite, cum pot fi returnate și, nu în ultimul rând, am vorbit despre importanța educației financiare pentru studenții plecați în străinătate: „Nici eu nu am avut parte de educație financiară la școală și văd zi de zi cum se confruntă studenții cu lipsa asta.”
„Creditele sunt o investiție în tine și în evoluția ta”
Obiectivul proiectului FINS este bazat pe faptul că educația internațională și de calitate nu este doar pentru tinerii privilegiați, ci este pentru oricine își dorește. Astfel, compania se ocupă de acordarea creditelor pentru cei care vor și sunt motivați să învețe peste hotare. Fiecare student primește asistență financiară personalizată pentru nevoile lui, spre exemplu câți bani are nevoie pe lună pentru taxa de școlarizare și pentru acoperirea costurilor de trai și mai ales, cum ar fi ideal să gestioneze suma primită.
„Dacă te duci la acești consilieri, te poți aștepta să te lămurească cu privire la criteriile pe care o universitate le cere, să te ghideze cu privire la portofoliul pentru admitere, la scrisoarea de recomandare, la CV. Iar dacă vii la consiliere financiară, te poți aștepta să îți spunem ce înseamnă un buget de studii”.
Dacă ești curios să afli informații suplimentare despre educația financiară și despre studiul în străinătate, intră pe canalul de YouTube București FM. Ne găsești pe Instagram și Facebook pentru momente din afara emisiunii, iar pe TikTok te așteptăm pentru sesiunea noastră de Speed Questions.
Pe noi ne poți auzi în fiecare vineri, de la ora 21:00, pe București FM, în „Generația Z”.