Ascultă Radio București FM Live

Cum să… ne pregătim de alegeri? Perspectiva social media | VIDEO

Pe perioada campaniei electorale, podcastul CUM SĂ...? va avea patru ediții speciale, în care vom aborda alegerile parlamentare și generale din perspective diferite, cu specialiști foarte activi în România și interesați de generația tânără. Primul este Cristian China Birta, antreprenor, blogger, un om cu o imensă experiență în marketing și social media.

Cum să… ne pregătim de alegeri? Perspectiva social media | VIDEO

Articol de Vicentiu Andrei, 24 octombrie 2024, 07:28 / actualizat: 25 octombrie 2024, 7:42

  • Cristi China: Ființa umană nu face achiziții rațional! Never ever ever! Dar tocmai pentru că votăm afectiv ar trebui să-ți găsești forța aia și să faci lucrul ăsta: să îți iei trei candidați opuși și se urmărești în paralel și votul ăla să încerci să-l dai cât mai rațional cu putință.

Știu că-i un fel de Mission Imposible, dar ce altă variantă avem?

  • Cristi China asociază bula în care suntem prinși în social media cu închisoare. Partea mai rea e că în bulă intri fără să fi greșit cu nimic!

  • Copilului ar fi ideal să-i dai un sistem de gândire, un sistem de a face alegerile. Nu să-i spui cu cine să voteze!


„Sunt Flavia Voinea, vă salut la o nouă ediție de podcast
Cum să…?

De data aceasta, podcastul nostru are o alură specială și un invitat special. Cristian China Birta, mulțumesc de prezență.

Cristian China Birta: Să trăiți! Am venit pentru că e colega mea din facultate și nu se făcea să nu vin.

Flavia Voinea: Îți dai seama! Mulțumesc mult că ești aici. Eu am inventat podcastul ăsta, pentru că încercam să găsesc niște răspunsuri simple la întrebări care pot părea complicate. De obicei, vorbim despre parenting și dspree informații pe care le-ar putea pune în practică părinții în relația cu copiii.

Cumva, nu mă depărtez nici astăzi, pentru că suntem în pragul unor alegeri foarte complicate. Pentru că sunt duble, înainte de orice, și aș vrea să vorbim despre cum să… ne pregătim de alegeri?

Experiența ta mare în social media mă face să mă gândesc că poți să ne dai niște tips&tricks despre cum să citim mesajele din mass-media, despre cum să ieșim din bulele noastre și despre cum să interpretăm ce citim acolo, cât să credem din ce găsim în social media.

Cristian China Birta: Măi, e foarte complicat. Știi cum a zis Charles de Gaulle când s-a plimbat pe stradă și a strigat unul din public Moarte imbecililor! și de Gaulle a zis Ambițios program! ?

Așa și noi acuma, cu discuția asta… E foarte greu să le lămurim, pentru că… hai să zic de ce! În primul rând, noi nu știm exact cum funcționează social media asupra omului. Ai nevoie de niște 15-20 de ani să vezi efectele profunde asupra existenței umane.

Dar ce știm până acuma… îi că e foarte grav.

Dacă credem că facem din social media un stil de viață… aici e problemuța! Televizorul, mai ales pentru generațiile noi, nu mai e un stil de viață, e doar o sculă la care apelează când au nevoie, se uită la o emisiune…

Flavia Voinea: sau la un meci de fotbal…

Cristian China Birta: …da! Și după aia îl închid și-și văd de viață. Dar social media e deja un stil de viață, de când a apărut telefonul pe care îl porți tot timpul la tine. Ești în social media tot timpul și asta e o mare problemă!

Din punctul ăsta de vedere, dacă e stilul tău de viață… ia ghici! Ești tentat să crezi și să fii deschis mai mult către aia decât către orice alt mediu.

Avantajul la asta, dacă există un avantaj, e că acolo, în telefonul ăla, în lumea ta, în stilul tău de viață se întâmplă atât de multe lucruri, încât alea rele pot să dispară un pic mai repede decât pe alte medii.

Flavia Voinea: Sau decât în viața reală.

Cristian China Birta: Și atunci suntem tentați să consumăm și aialaltă, și aialaltă… swipe, swipe! Next, next! Și atunci nu-și fac efecte așa de profund asupra noastră acele bucăți de conținuturi cu excepția, cum ai zis și tu foarte bine, dacă avem ghinionul să ne fi prins o bulă. O bulă, în esență, îi ca o închisoare. E mai rău decât o închisoare! Că, dacă ajungi la închisoare, știi că ai făcut tu ceva! În bula aia ajungi fără să fi făcut nimic! Nu are ziduri, dar ești prins acolo și psihicul tău e prins într-o închisoare care, pe termen lung, îi catastrofal pentru a înțelege lumea din jurul nostru. Pentru că ni se pun niște ochelari practic… dar ochelari din ăia pe vremuri, de vedeai strâmbi și ajungi să crezi că așa e lumea cu adevărat.

Flavia Voinea: Deci în bula aceea găsim niște mesaje în care noi credem, care nouă ne-au plăcut. Și pentru că așa funcționează acești algoritmi nenorociți, doar asta ni se arată. Fie aceeași oameni care au postat, fie același tip de informație… ca atunci când te apucă să cauți un bilet de avion către Honolulu, după care numai asta găsești două săptămâni! T

Cristian China Birta: Și după aia, când vede că Honolulu nu-ți place, îți dă lângă, știi? Adică tot încearcă, pentru că te-o prinzi că acolo ai interes: în turism.

Flavia Voinea: Și rămâi în turism o perioadă lungă, dar poate tu mai vrei și un pic de fotbal, poate vrei și mâncare, poate vrei și un cinema…

Cristian China Birta: Poate vrei, dar când ai intrat în Facebook, de exemplu, și-a intrat I agree, adică De acord, fără să citești… Facebook asta ți-a zis: ”ai intrat la mine în curte, face ce vrea mușchiul meu cu tine!”

Mușchiul meu și legile!

Uniunea Europeană e singura care încearcă să limiteze cumva efectele astea în ceea ce privește datele personale și foarte multe alte lucruri, dar în esență este foarte, foarte greu și pentru Uniunea Europeană să controleze tot ce se întâmplă în Facebook. Adică acolo-s miliarde și miliarde de conținuturi zilnic. Este absolut imposibil ca cineva să controleze!

Flavia Voinea: Și este conținut real, este conținut viciat, este conținut fals. Adică sunt foarte multe tipuri și e greu să decelezi cum e ăla pe care tu l-ai întâlnit.

Cristian China Birta: Ce înseamă conținut fals? Cine decide ce înseamnă conținut fals? Aici vorbim despre sisteme de referință, înțelegi?

Flavia Voinea: Mi se pare simplu: fals este ceva ce nu e adevărat.

Cristian China Birta: Dar ce nu e adevărat? Acuma… eu înțeleg ce zici. Dacă zicem am văzut un porc care zbura cumva e logic că-i conținut fals, că nu e adevărat.

Dar ca să obligi o platformă, un business în esență, să recunoască și să facă ceva în direcția asta, tu trebuie să aduci o bază legală. Până nu dovedești legal că porcul nu poate zbura…

Flavia Voinea: Porcul va rămâne zburând!

Cristian China Birta: Da, că n-o încălcat nicio lege! Pentru că în Facebook, inclusiv algoritmul interzice rasism, child exposure, nazism, discriminări de sex… alea sunt legale… și to le găsești și tu le găsești.. Dar falsul care ție ți se pare fals și care… iartă-mă pe mine, dar o grămadă de români cred că pământul-i plat, înțelegi? Adică sunt mulți români care cred asta! Cine poate să-i oblige să nu creadă?

Flavia Voinea: Și dacă lucrăm cu atât de multe nuanțe între toate cele…

Cristian China Birta: Suntem o societate de drept. Drept asta înseamnă: până legea nu mă obligă să fac ceva, se presupune că am dreptul să fac!

Flavia Voinea: Și atunci, în toată avalanșa asta, ce fac eu cu mesajele politicienilor care încearcă să mă convingă să pun ștampila pe ei pe 24 noiembrie, 1 decembrie, 8 decembrie?

Cristian China Birta: Păi, acuma io ce să zic? Ce să faci cu mesajele lor? Să nu le citești!

Flavia Voinea: Alo, alo! Noi toți vom fi inundați de mesajele astea care încep.. nu astăzi, când începe campania, au început deja de mult!

Cristian China Birta: Au început de mult, dar noi nu ne dăm seama. Nu-i candidatul cel care zice ceva, ci e un prieten ai cuiva sau Asociația care e pentru înfrumusețarea orașului și așa, ca din întâmplare, vorbește fix ca acel candidat.

Flavia Voinea: Și mai avem panourile stradale, pline de candidați. Mi-a plăcut teribil că am văzut, pe o stradă cu sens unic, panoul publicitar pus pe partea ailaltă, adică pe sensul interzis. Aia mi-a plăcut. Mi s-a părut perfect!

Cristian China Birta: Să vedem dedesubturile unei campanii, da!

Flavia Voinea: Deci le avem pe toate astea și nu le putem ignora. Și nici nu cred că trebuie să le ignorăm pentru că vom avea de ales un singur om.

Cristian China Birta: Știi care e situația ideală? Să ne facem timp așa și să urmărim o perioadă pe ăia trei, că ne facem și noi final de trei. Adică băi, eu cred că dintre ăștia trei aș vota. Și chiar dacă ai un favorit, încearcă să asculți și pe ăilalți doi, ca să ai un sistem de referință corect, pentru că altfel, ajungem la ceeași întrebare: ce-i un candidat cu fanii lui, cu suporterii lui? O bulă!

Urmărește-i un pic. La început, am văzut asta, o să te deranjeze foarte tare. Dar după două-trei chestii… o să spui stai, mă, că nu chiar așa, că zice ăsta ceva. Acolo se produce crăpătura care te aduce la o bază rațională de analiză. Eu așa cred și așa îți dai seama, apropo, cât de ușor a fost să fii prins în bula aia, în închisoarea aia a unei singure păreri, puțin câte puțin, câte puțin, câte puțin… ai început să-i dai dreptate, s-o crezi numai pe aia.

Asta e recomandarea mea. Asta e situația ideală. Puțină lume poate să facă asta, din nefericire! Și atunci votăm… cum votăm!

Flavia Voinea: Pentru că îți place ce auzi… ne gâdilă orgoliul…

Cristian China Birta: E minunat în teoria politică și în politologie cum aud că oamenii sunt ființe raționale care votează

Never ever ever!

Sunt om de marketing de-o viață și există o concluzie fundamentală pe care am tras-o despre ființa umană: Niciodată, dar niciodată!, nu face achiziții rațional!

El zice măi, n-am papuci! Trebuie să cumpăr pantofi!

Da, atât e decizie rațională!

Flavia Voinea: Adică nevoia!

Cristian China Birta: Da, nevoia că ești desculț. După aia zici dar ce-mi cumpăr? Și acolo începe furtuna în capul omului și depinde de marketing, de predispoziție, de o grămadă de alte lucruri. Așa e în orice lucru și în orice domeniu, mai ales că trăim într-o societate în care avem de toate. Deci nevoia de bază ne asigurată!

Câte perechi de păpuci poți să ai? Un miliard! Dar nu mai este nevoia că ești desculț!

Singura chestie rațională îi prețul… uneori!

Flavia Voinea: Adică te împiedică! Cum m-a împiedicat pe mine ieri să cumpăr ceva de 600 lei, că mi s-a părut un pic exagerat!

Cristian China Birta: Un pic exagerat, dar dacă nu ți se pare un pic exagerat, tot la aia nerațională!

Așa și în politică… cică votăm rațional.

Nu, niciodată nu votăm rațional!

Dar tocmai pentru că votăm afectiv ar trebui să-ți găsești forța aia și să faci lucrul ăsta: să îți iei trei candidați opuși și se urmărești în paralel și votul ăla să încerci să-l dai cât mai rațional cu putință.

Știu că-i un fel de Mission Imposible, dar ce altă variantă avem?

Flavia Voinea: Bine, dacă ești norocos, s-ar putea ca această comparație să ajungă la concluzia că acel candidat al tău era mai bun. Adică să te ajute cumva!

Cristian China Birta: Iată, și asta se poate!

Flavia Voinea: Adică să faci comparația inclusiv cu scopul ăsta. Băi, eu pe să-l plac. Hai să urmăresc, să văd dacă părerea mea e corectă, dacă ce simt eu se confirmă sau are niște piloni pe care se susține…

Cristian China Birta: Absolut de acord. Se poate întâmpla și asta. Dar măcar stai tu liniștit cu tine că ai făcut asta și când te întreabă lumea cu cine ai votat?, răspunzi Am votat cu X pentru că i-am urmărit pe ceilalți și totuși în el mă regăsesc. Adică intervine și factorul rațional.

Dacă zici Am votat cu el pentru că le da și le zice la porci ăia… Ce e frumos în asta? Votez pe cineva că dă în cap la altul? De aia vrei tu să-l votezi pe ăla?

Sigur că e un pariu. Orice alegere, orice vot e un pariu. Da, că ăla zice voi face, voi drege și după aia ajunge acolo și nu mai face nimic.

Flavia Voinea: Și dacă ai ghinionul experienței, cum avem noi… Și ne dăm seama cât de mulți au spus că fac și dreg și cât de puțini au făcut…

Cristian China Birta: Știi foarte bine că asta e lupta noastră continuă cu noi înșine. Du-te la vot, votează, analizează, du-te… asta am făcut de când ne știm noi.

Dar tragi de tine, pentru că, în esență, asta e democrația. Vrem democrație. Așa pârlită și petardă cum îi democrația asta noastră…

Flavia Voinea: Tot e mai bine decât absența ei!

Cristian China Birta: Nu avem altă variantă! N-avem ce face. Adică e un sistem totuși, care se auto-reglează într-un fel sau altul. Mai are scăpări, dar tot e cel mai bun sistem posibil.

Singura obține pentru noi, ca români, cu o societate care nu-i cum trebuie încă, e democrația.

Flavia Voinea: Și atunci, șansa noastră este să-i convingem pe cei mai mici, pe tineri să meargă la vot să susțină acest sistem.

Cristian China Birta: Da, eu așa cred!

Flavia Voinea: Și atunci, dacă ne gândim la cei care votează acum prima dată, cum este fiica ta? Cum îi convingem să meargă la vot?

Cristian China Birta: Păi, în primul rând, dragă Flavia, cum știi și tu foarte bine, trebuie noi să ne găsim timp pentru ei?

Da, exact! Că așa, vorbim în teorie… Să stai să discuți… când? Trebuie să-ți faci timp!

O să vă fie greu să vă match-uiți calendarele

Flavia Voinea: Oooo…

Cristian China Birta: Păi așa vorbesc tinerii!

Flavia Voinea: Hai, mă… că și noi ne-am match-uit calendarele!

Cristian China Birta: Da, e același lucru! Dar, cumva, noi doi suntem adulți, suntem persoane importante, nu spui cine așa! Și ți se pare normal să facem asta!

Păi și ăla, măi, e un copil care acuma votează și e la fel de important ca tine din perspectiva votului! Și atunci.. pune mâna și stați la discuții! Foarte greu.

Dar, atenție! Eu clar țin cu unii, nu cu alții…

Flavia Voinea: Bun! Și asta n-ar trebui să influențeze ce-i spui!

Cristian China Birta: Exact! Copilului ar fi ideal să-i dai un sistem de gândire, un sistem de a face alegerile. Analizează-i pe toți, identifică-ți în primul rând valorile tale, vezi cum… că fiecare ticăim în felul nostru.

Și până la urmă, în esență, dacă îl întrebi pe ăla de ce votezi cu X, de ce votezi cu Y și îi dai și o bere să vorbească mai liber, o să vezi că, de fapt, decizia de vot e pe niște teme foarte dure.

E vorba de libertate de expresie, cu anti UE, avortul, cu biserica… Sunt niște cinci teme mari și late în funcție de care alegem noi.

Și atunci vezi care-s valorile tale, pe subiectele astea și vezi cum le identifici la ceilalți!

Și urmărește în paralel câțiva candidați. Pentru că ea exact asta mi-a zis: nu-mi place niciunul dintre ei.

Te înțeleg, dar ideea nu să-ți placă ideea. Nu te duci la vot ca la chef. Nu! Ci trebuie să te duci ca la doctor, dacă vrei. Ok, te doare, dar iei antibioticul!

Asta ca să menținem sistemul ăsta democratic în funcțiune, pentru că, fără el, o să se bucure și o să facă chef ăia care câștigă pe sistem dictatorial și într-un an de zile punem cruce la tot ce s-a construit în ăștia 30 de ani. Ăsta e marele pericol.

Flavia Voinea: Bula ei de prieteni merge la vot?

Cristian China Birta: Ei funcționează la vârsta asta pe sistem de hăită. Orice haită are un alfa-dog. A mea îi alfa-dog, în haita ei. A declanșat discuții… la fel cum i-am zis eu, a mai pus ea și a declanșat multe discuții și acuma în bulaa ei sunt cam jumi-juma.

Jumătate zic bă, trebuie să votăm cu pârliții ăștia, oricare ar fi ei… Jumătate zic nu votez, că pe mine nu mă interesează… Faza clasică!

Flavia Voinea: Deci ea e în postura în care încearcă să-I convingă pe alții să se ducă la vot.

Cristian China Birta: Dacă nu ai un lider de haită care să facă asta…

Flavia Voinea: … nu se duce nimeni la vot, asta e concluzia!

Cristian China Birta: Nu se duce! Sau s-ar duce unul sau doi și n-ar zice… ca să nu strige ceilalți la ei.

Flavia Voinea: Care crezi că sunt temerile lor? Sau peste ce trebuie să treacă ei ca să meargă la vot, prima dată vreau să spun?

Cristian China Birta: Nu cred că au temeri. Nu le e teamă lor de ceva, pentru că ei au crescut într-o societate în care pericolele au venit din cu totul și cu totul alte părți decât din zona politică.

Noi am crescut într-o societate în care pericolele… nici acuma n-au trecut. Noi de aia ne luptăm de fapt pentru democrație… pentru că știm că de acolo îți vine…

La ei, nu! Pericolul vine din tata, nu-mi dai și mie 100 lei? Oare ce să-mi aleg? Înțelegi? Probleme grele astea, iată pericolele!

Mamă, mi s-au terminat cinci giga la net, Dar ce ai făcut, mă, cu cinci giga?

Flavia Voinea: Vai, nu știi tu!

Cristian China Birta: Nu înțelegi tu, că ești bătrân? Astea sunt pericolele! Iar când ajungi la vârsta asta cum e fiică-mea… te gândești ce o să faci, să-mi găsesc și eu un rost…

Să cupleze cu sistemul politic pe care nu-l simt aproape? Nu e nici o temere!

Flavia Voinea: Nu fac legătura, nu?

Cristian China Birta: Nu, nu fac legătura deloc. Eventual când… Singura dată când am văzut seama un fel de spirit de frondă în generația asta tânără a fost când am declanșat eu o discuție despre un senator care vrea să facă o lege împotriva influencerilor.

Eu am trântit legea pentru că era ridicol, era aberantă. Și atunci a sărit foarte tare tineretul, fanii influencerilor împotriva politicienilor. De ce? Atunci s-a produs touching point-ul ăla, știi? Lumea lor a fost afectată, pentru că unul care nici nu știau exact ce e… senator, deputat… ar putea să-l afecteze pe influencer-ul drag lui.

[Atât. Singura dată când am văzut ceva vânzoleli d-alea.

În rest, există voluntari la tot felul de asociații care sunt doxă pe zona asta, dar sunt extrem de puțini și ghici, ei intră în contact doar cu cei ca fiica-mea, ca fiul tău, poate, pe care noi i-am pregătit. Și suntem foarte puțini și noi, și ei.

Și atunci de-aia scade participarea continuă la vot și cu toate belelele care, nu știu, urmează de acum încolo.

Mai e și discuția despre votul obligatoriu. Pentru că experimentele arată că s-ar putea să vicieze grav rezultatul!

Complicat, dar asta e esența democrației. Io zic așa, tu zici așa… Hai să ne așezăm, ne certăm, votăm și mergem înainte și respectăm ce-o decis majoritatea.

Flavia Voinea: Da, dar ce trebuie să facem pentru asta? Să stăm și să vorbim! Și să ascultăm. Pentru că nu e suficient ca eu să vină aici, tu să vii aici, amândoi dispuși să livrăm un mesaj? Ar trebui să ne ascultăm și unul pe altul…

Cristian China Birta: Da, dar fii atentă! Și tu ai experiență, și eu am experiență, da! Eu, când mă duc undeva, nu cunosc jurnalistul cu care discut, n-am nicio treabă. Sunt profesionist, îl ascult și dăm înainte.

Dar nu am chimia pe care o avem noi, care ne știm de un miliard de ani!

Flavia Voinea: Hai, mă… de doi-trei…

Cristian China Birta: Da, de două-trei miliarde de ani! Nu-i același lucru! Cumva, așa e și în relația cu lumea politică. Prima dată îți faci treaba, după aia ar trebui să o înțelegi mai bine, să înțelegi fiecare cum merge, să ai o anumită chimie…. mă rog, nu poți să ai chimie cu ei…

Dar ideea e să înțelegi. Noi știm istoric ce a însemnat PSD-ul, ce a însemnat PNL-ul, ce a însemnat extrema dreaptă, ce-a însemnat UDMR-ul…

Flavia Voinea: ce înseamnă să dispară partide…

Cristian China Birta:… ce înseamnă să nu fie un curent ecologic… Noi știm toate lucrurile astea.

Asta e o chimie pe care o avem noi cu relația politică.

E love & hate!

Ne place? NU! Aș asta la bere, decât să mă duc să votez!

E necesar? DA!

Flavia Voinea: Mă voi duce? DA!

Cristian China Birta: O singură dată am ratat niște alegeri locale, pentru că eram în altă țară și așa a fost contextul. În rest, niciun vot. La orice. Am votat la orice. Pentru mine, e în ADN direct!

Flavia Voinea: E greu să-i facem să voteze pe cei care sunt la primul vot?

Cristian China Birta: Foarte greu. Mă uit în cohii tăi și întreb de ce? Și noi avem greutăți să spunem de ce mergem la vot!

Tânărul care înca n-are presiune, n-are nimic…

Ca să înțelegi cum funcționează, ele e obișnuit cu lumea asta a influencer-ilor. Influencer-ii le dau ceva tot timpul: le dau distracții, le dau apartenența la comunitate, le dau informații noi, le dau un cod de discount, le dau amuzament, le dau o grămadă de lucruri….

Pentru ei asta înseamnă relaționarea cu un icon, cu o personalitate. Și se uită la politicieni și zic păi și voi ce ne dați, mă? Ce faceți voi pentru mine?

Sunt o generație foarte practică, sunt o generație foarte tranzacțională.

Îmi dai? Îți dau!

Cu influencer-ii e clar: îți dau atenția mea, ca tu să poți să mergi la branduri, să zici că suntem 1.000.000 care ne uităm în gura ta și tu-mi dai înapoi ce am zis mai devreme.

La politicieni…

Flavia Voinea: Influencer-ii ar trebui să se implice în campanie?

Cristian China Birta: N-ar trebui să facă nimeni nimic, știi?

Flavia Voinea: Mă gândeam în ideea de a crește participarea la vot.

Cristian China Birta: Există, din punctul ăsta de vedere, trei tipuri de influenceri.

Influenceri care rămân neutrii dintr-un motiv absolut firesc. Au comunitate atât de mare că…

Flavia Voinea: Că nu le pasă de asta!

Cristian China Birta: Nuuuu! Atenție, pornim de la premiza că astea sunt trei tipuri de influenceri cărora le pasă! Și ar vrea să se implice!

Cei mai mulți sunt Haide, mă, lăsați-mă, cu prostiile!

Am avut multe discuții… iartă-mă, păi lumea influence-ilor, dacă eu nu cunosc, nu știu cine o cunoaște!

Flavia Voinea: Păi și eu de ce crezi că deschid subiectul?

Cristian China Birta: Și prima categorie zice așa: am și de ăia, și de ăia și de ăia… Orice zic, o dau de gard! E dreptul lui, el asta și-a ales… îl înjurăm că nu-i ca noi?

Deci ăștia sunt neutri, asumat… dintr-un calcul rațional.

Există cei care vor lua partea unuia sau altuia, alegerea lor. Perfect!

Și există mercenarii, despre care știu că în momentul ăsta se poartă discuții cu ei. Ia zi-mi tu când dai? Ia zi-mă, tu când dai?

Flavia Voinea: Și ei vor vor avea un discurs în funcție de ce primesc.

Cristian China Birta: Exact! Din fericire, mercenarii ăștia-s extrem de puțin, dintre cei mari zic. Dar sunt câțiva!

Flavia Voinea: Publicul lor crezi că își dă seama?

Cristian China Birta: O să-și dea seama, dar nu contează pentru ei, asta vreau să zic. De-aia ești mercenar, nu te interesează.

Banul pe care l-ai luat îi mai mult în portofelul tău contează mai mult decât faptul că o să pierzi din comunitate pe unii… Pe unii, că nu pe toți!

Astea sunt cele trei categorii…

Dar cei mai mulți dintre ei n-au nicio treabă, nu-i interesează.

Sunt în ton cu generația, sunt în ton cu lumea. Nu-s mai răi sau mai buni… cam așa-i și lumea în care din care ei trăiesc.

Flavia Voinea: Cât e de greu pentru un tânăr care consumă social media pe pâine… Da, în momentul de față cea mai mare creștere este la Tiktok. Cel mai solid solid consum este la Instagram, iar Facebook-ul, cumva, e pentru noi. Mă scuzați…

Cât de greu e pentru ei să înțeleagă că mesajele alea pe care le primesc nu sunt întotdeauna ce par a fi? Că ar trebui, ca să înțeleagă dacă e adevărat, să mai caute în spate, să se mai ducă în afara sa și în alt media, uneori…

Cristian China Birta: Știi ce? Există o preconcepție, e un mic feeling pe care-l am și niște mici studii pe care le avem deja în legătură cu Generația Z. Îi considerăm așa niște tâmpiței, așa…, Nu știu cum să zic, noi… ăștia deștepții!

Nu e așa deloc. Faptul că nu-s la fel de culți ca noi… că n-au văzut atâtea filme sau că n-au citit cărți nu-i face tâmpiței! Îi face mult mai pregătiți pentru lumea asta din jur. Eu cred că Generația Z pe medie, atenție!, au filtre mult mai bune în ceea ce privește expunerea la social media decât avem noi.

Ei sunt digital natives. Ei s-a născut în digital.

Noi doi, la vârsta noastră, suntem digital imigrants. Adică ne-am născut în altă țară și am imigrat în lumea asta, că așa am vrut noi.

Și mai este categoria de digital refugees… care au venit aici pentru că în lumea aialaltă a lor nu mai puteau trăi. Aici vorbim de business, de pildă.

Dar ei, fiind digital natives, au deja instrumente, mecanisme de apărare împotriva social media. Nu poți acuza Zeții că îs tâmpiței, când noi suntem probabil cea mai tâmpită generație din ultimele 200 de ani, din multe puncte de vedere. Ce am făcut noi? O grămadă de mizerii am făcut noi, generația noastră.

Deci încă nu știm exact. Hai să ne uităm că ăsta e practic primul val, cu adevărat, în care o să avem date despre cum votează Generația Z.
Eu, personal, cred că o să avem mari surprize. În sensul bun!

Și o să vedem că Zeții, atâția cât votează, o să voteze cumva mult mai deștept pe medie decât votăm noi, generația noastră.

Ăsta e pariul meu, pe care îl zic public.

Flavia Voinea: Eu nu cred că participarea la vot va fi considerabil mai scăzută în această în această toamnă. Nu cred!

Cristian China Birta: Doamne ajută, să vină!

Flavia Voinea: Da, da, Doamne ajută! OK, o să țin bucățica asta și să ne auzim după 8 decembrie, să vedem cum iese!

Cristi, îți mulțumesc frumos pentru discuție. Să avem o campanie… cum să zic? Curată…

Cristian China Birta: …să avem o campanie din care țara asta să iasă bine! Cât de bine se poate în condițiile date!

Flavia Voinea: Mulțumesc frumos! Să ne mai auzim… că începutul a fost greu! După 30 de ani, iată că facem și emisiuni împreună.

A fost o ediție specială a podcastului Cum să…?

Sunt Flavia Voinea.”

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 19:29

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe

Producția ”Bird” este o dramă cu James Nelson-Joyce, Barry Keoghan, Jasmine Jobson si Franz Rogowski. Bailey are 12 ani şi locuiește ilegal...

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe
Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:54

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord

„Constructorul român a avansat cu lucrările la podul Cernica (1.300 m), cea mai dificilă structură de pe acest lot, construită într-o arie...

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Vremea se va menține caldă și frumoasă
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:14

Vremea se va menține caldă și frumoasă

La noapte, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimã va fi de -5…-3 grade. Mâine, vremea se...

Vremea se va menține caldă și frumoasă
Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:00

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut

Totodată, anul trecut, compania a avizat alte 70.000 de locuri de parcare, anunţă primarul Capitalei, Nicuşor Dan. „În 2024, CMPB a...

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 17:38

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze

„Ne aflăm în prim sezon al virozelor. Dacă săptămâna trecută aveam circa 45.000 de cazuri de viroze sanitare, în raportarea din această...

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:46

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO

Cealaltă jumătate Morandi, artistul și producătorul Marius Moga, a vorbit într-o scurtă intervenție telefonică despre planurile din anul...

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:26

Panouri fotovoltaice, la puncte termice din Sectorul 2! AUDIO

Concret, proiectul vizează modernizarea și reabilitarea punctelor termice Ramuri Tei și Fundeni 2 din Sectorul 2 al Capitalei. O componentă...

Panouri fotovoltaice, la puncte termice din Sectorul 2! AUDIO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:11

Naveta Starship lansata de compania lui Elon Musk a explodat la câteva minute de la decolare | VIDEO

Test ratat pentru compania SpaceX a lui Elon Musk. Din pacate naveta Starship a explodat la câteva minute de la decolare, deasupra Insulelor...

Naveta Starship lansata de compania lui Elon Musk a explodat la câteva minute de la decolare | VIDEO