Ascultă Radio București FM Live

Atacurile „roș-albaștrilor” și atacurile „giuleștenilor”, ținute în „șah” de defensivele celor două echipe: derby-ul din Capitală dintre FCSB și Rapid, încheiat cu un rezultat nul

FCSB și Rapid București au terminat la egalitate, scor 0-0, în etapa cu numărul 14 din Superligă, într-o înfruntare care a fost dominată, din punct de vedere al posesiei și al atacurilor de către campioana României, dar în care cele două defensive s-au ridicat la un nivel înalt. „Roș-albaștri” au avut șanse mai multe de a introduce mingea în plasa porții adverse, dar „giuleștenii” s-au aflat în fața celor mai clare ocazii de gol ce nu au putut fi finalizate conform planului. După șase confruntări în care clubul finanțat de Gigi Becali nu a putut trece de „alb-vișinii” în toate competițiile, invincibilitatea rapidiștilor în fața uneia dintre rivalele din Capitală continuă. Egalul o poziționează pe trupa pregătită de Elias Charalambous pe loc de play-off, pe când „giuleștenii” se mențin în zona roșie a ierarhiei actuale din țara noastră.

Atacurile „roș-albaștrilor” și atacurile „giuleștenilor”, ținute în „șah” de defensivele celor două echipe: derby-ul din Capitală dintre FCSB și Rapid, încheiat cu un rezultat nul
Foto: Sursă foto: Facebook - ProSport

Articol de mariosoare, 28 octombrie 2024, 00:02

FCSB a revenit în țară, după eșecul consemnat în Scoția, contra celor de la Glasgow Rangers, din runda a treia din UEFA Europa League, pentru a fi implicată într-un nou meci cu miză mare și cu istoric profund, deoarece pe „Arena Națională”, și-a făcut apariția trupa din „Giulești”, Rapid București. Cele două formații se aflau, înainte de startul acestui meci, în două situații complet diferite, deoarece în ultimele cinci dueluri desfășurate în toate competițiile, „roș-albaștri” obținuseră patru rezultate aducătoare de trei puncte, pe lângă înfrângerea categorică din duelul de pe plan european, pe când elevii lui Marius Șumudică au câștigat, pentru prima dată, după multe luni, pe teren propriu, în campionatul intern, 5-0 cu Farul Constanța.

Raportându-ne la partidele directe dintre cele două grupări bucureștene, „roș-albaștri” nu au mai cunoscut „gustul victoriei” în fața veșnicei rivale din anul 2022, deoarece rapidiștii s-au impus în patru din cinci jocuri disputate pe plan intern. În ierarhia actuală, anterior debutului acestei înfruntări, campioana României urcase pe locul al șaselea cu cele 19 puncte acumulate, având un meci mai puțin decât formația rapidistă, fiindcă a profitat de un rezultat slab înregistrat de Oțelul Galați în această rundă. „Giuleștenii” se poziționau pe treapta a 11-a din ierarhia internă, la trei lungimi în spatele adversarilor din Capitală, având tendința de a avansa câteva locuri în clasamentul general.

Elias Charalambous nu s-a putut baza pentru acest meci din Superligă pe serviciile mijlocașului central, Mihai Lixandru, dar Darius Olaru a reintrat în primul 11 al „roș-albaștrilor”, după suspendarea din UEFA Europa League. Totuși, Daniel Bîrligea nu a putut fi folosit în acest duel, din cauza cumulului de cartonașe galbene încasate în ultima perioadă în campionatul intern. Marius Șumudică nu a putut conta pe Hromada în această partidă, accidentat la capătul meciului cu Farul Constanța din runda precedentă, dar nici pe Paul Iacob. În schimb, mijlocașul estonian, Mattias Kait a revenit după perioada de indisponibilitate prin care a trecut, iar tehnicianul român l-a titularizat în acest derby.

Înainte de fluierul de start al acestei înfruntări, cele două galerii au pus în scenă un spectacol pirotehnic pe măsura așteptărilor, utilizând pancarte colorate cu semnificație, dar și aruncând în teren petarde și fumigene. Confruntarea a fost mai bine începută de elevii celor de la Elias Charalambous, deoarece Florin Tănase a oferit prima amenințare pentru poarta rapidistă, atunci când, rămas liber la aproximativ 25 de metri distanță față de buturile oaspeților, s-a hotărât să șuteze. Execuția omului de profil ofensiv folosit de antrenorul cipriot în linia mediană a trecut cu puțin pe lângă stâlpul din dreapta porții apărate de Benjamin Siegrist, dar goalkeeper-ul elvețian a resimțit primele emoții din acest derby.

După ce jucătorii pregătiți de Marius Șumudică au încercat să lege o serie de pase consecutive ce s-au soldat fără nimic notabil, căpitanul formației „roș-albastre”, Darius Olaru, l-a testat serios pe portarul trupei din „Giulești”. Mijlocașul central al clubului finanțat de Gigi Becali a recepționat o pasă de la Octavian Popescu, iar după ce a driblat înspre centru, s-a poziționat pentru a finaliza acțiunea. „Torpila” lansată de fotbalistul de națională l-a întins pe Benjamin Siegrist care, cu ajutorul unui plonjon de zile mari, a blocat balonul din drumul său spre plasa porții. Acțiunea care a deschis contul ocaziilor trecute pe foaie de Rapid București a pornit grație unei recuperări reușite în jumătatea adversă de Aaron Boupendza.

Vârful echipei „alb-vișinii” a pasat imediat spre Clinton N’Jie, iar după ce fotbalistul recent adus de „giuleșteni” în campionatul României s-a uitat spre poarta oponentă, a lansat o execuție eficientă. Totuși, mingea expediată de fostul om al celor de la Tottenham Hotspur, printre alte cluburi europene, de-a lungul carierei, nu i-a creat mari probleme lui Ștefan Târnovanu, care, din două atingeri, a reținut balonul și l-a aruncat rapid spre coechipierii săi. La capătul primului sfert de oră scurs din această confruntare, rapidiștii au irosit două șanse uriașe de a deschide scorul. Plecați pe un contraatac rapid, Aaron Boupendza a pasat în flancul stâng spre Claudiu Petrila, iar după ce a ridicat privirea din pământ, fostul fotbalist al celor de la CFR Cluj a oferit o diagonală extraordinară pentru Clinton N’Jie.

Ajuns în poziție de finalizare, „nouarul” Rapidului a încercat să „înțepe” balonul peste goalkeeper-ul formației care a cucerit titlul în stagiunea precedentă, dar tentativa sa a fost oprită de Ștefan Târnovanu. Însă, aflat în zonă, Aaron Boupendza a ratat cu poarta goală, pentru că a pus prea multă intensitate în execuția sa, iar balonul a trecut cu mult peste bara transversală. Pe atacul pozițional care s-a iscat, datorită repunerii balonului în joc, FCSB nu a încheiat cu gol o fază bine construită. David Miculescu a deviat balonul cu o lovitură de cap pentru Darius Olaru, iar fostul jucător al celor de la Gaz Metan Mediaș a continuat atacul cu o minge trimisă spre Alexandru Băluță. Extrema dreaptă a „roș-albaștrilor” și-a depășit adversarul din duelul unu contra unu, iar după ce a intrat în careu, a șutat la colțul scurt, fără rezultat, totuși, pentru că mingea a ajuns în partea exterioară a plasei porții.

În minutul 25 al înfruntării din Capitală, fotbaliștii celor de la FCSB au solicitat acordarea unei lovituri de la 11 metri pentru un duel neregulamentar ce s-a petrecut în careul „giuleștenilor”, în care Florin Tănase ar fi fost împiedicat să avanseze spre poarta adversă de Cristian Ignat. Istvan Kovacs a lăsat jocul să continue, iar după ce a consultat video-arbitrajul, a decis să mizeze pe hotărârea luată în primă fază. Câteva minute mai târziu, o pasă senzațională semnată de Florin Tănase, prin care fostul elev al lui Gheorghe Hagi l-a găsit în poziție ideală pe Valentin Crețu a dus la centrarea fundașului dreapta în gura porții. Benjamin Siegrist a boxat balonul în față, iar Alexandru Băluță, aflat la recuperare, nu s-a putut coordona suficient de rapid pentru a înscrie, deoarece s-a trezit cu mingea la picior.

Mattias Kait a fost înlocuit înspre finalul actului întâi, din cauza recidivei apărute în cazul accidentării suferite de fotbalistul estonian în urmă cu câteva runde în campionatul României. Xian Emmers a fost alegerea făcută de antrenorul român, Marius Șumudică, pentru a acoperi golul lăsat de schimbarea forțată pe care a fost nevoit să o efectueze în componența primului 11 trimis în teren. În minutele adiționale ale părții întâi, Octavian Popescu a fost la un pas de a marca cu un șut în stilul său caracteristic. O centrare eșuată semnată de David Miculescu a fost îndepărtată de defensiva oaspeților până în piciorul „decarului ”celor de la FCSB, iar după o preluare mai puțin strălucită, extrema stânga a campioanei României a trimis o „ghiulea” de la marginea careului. Execuția sa de generic a fost respinsă din vinclul porții rapidiste de Benjamin Siegrist care a avut un reflex formidabil.

Ultima șansă importantă a primei părți a aparținut elevilor pregătiți de Marius Șumudică, atunci când Aaron Boupendza nu a renunțat în duelul purtat cu Siyabonga Ngezana și a scos mingea la marginea careului pentru Claudiu Petrila. Venit din linia a doua, „decarul” rapidiștilor a vrut să marcheze cu un șut la colțul lung, dar execuția sa a fost deviată de un fundaș advers, iar mingea s-a scurs în afara terenului de joc. Partea secundă a debutat cu un joc ofensiv prestat din partea celor de la FCSB, iar prima oportunitate importantă de a marca primul gol din acest derby a venit la cinci minute trecute de la reluarea partidei, atunci când Darius Olaru a centrat din corner, iar David Miculescu a lovit cu călcâiul mingea. Totuși, execuția pretențioasă, din aer, a fostului fotbalist al celor de la UTA Arad nu a putut fi cadrată, iar rapidiștii au repus balonul din colțul careului mic.

David Miculescu a continuat seria ratărilor din această înfruntare, atunci când din centrarea primită de la Risto Radunovic, vârful „fals” a reluat cu o lovitură de cap peste buturile apărate de goalkeeper-ul elvețian. Imediat după, Daniel Popa a fost „aruncat în luptă” de Elias Charalambous, iar David Miculescu a trecut în partea dreaptă a axului ofensiv. Darius Olaru a fost aproape de gol la două minute peste atingerea primei ore de joc, atunci când căpitanul „roș-albaștrilor” a preluat la marginea careului și a șutat înspre colțul lung, însă balonul a trecut pe lângă stâlpul din stânga porții apărate de Benjamin Siegrist.

Următoarea ocazie de gol a fost adjudecată tot de fotbaliștii campioanei României, în momentul în care cu un sfert de oră rămas până la expirarea timpului regulamentar, Darius Olaru a încercat să surprindă cu un șut năprasnic de la mare distanță. După o lovitură liberă executată lamentabil de Octavian Popescu, jucătorul de creație al celor de la FCSB a tras puternic, dar fără să ofere precizie execuției sale. Cea mai mare șansă de a înscrie în această partidă le-a aparținut jucătorilor conduși de pe margine de Marius Șumudică. În minutele de final, o centrare la bara a doua l-a găsit în poziție bună pe Alexandru Dobre care a recentrat înspre Tobias Christensen. Mijllocașul nordic al rapidiștilor a șutat, pe jos, plasat, dar Valentin Crețu și-a salvat echipa, deoarece a îndepărtat balonul de pe linia porții.

O șansă uluitoare a fost bifată de FCSB, în minutul 82 al jocului, atunci când Octavian Popescu, aflându-se perpendicular cu spațiul porții adverse, a filtrat o pasă pe poziție viitoare pentru Daniel Popa. Atacantul veritabil al formației „roș-albastre” a preluat, a obținut o situație de finalizare, dar execuția sa a trecut pe lângă poartă. Până la sfârșitul confruntării, nu a mai fost adnotată vreo ocazie de gol de ambele părți, astfel că cele două rivale bucureștene au încheiat la egalitate, fără a marca vreun gol, obținând un punct în clasamentul din Superligă. Campioana României se află pe ultimul loc de accedere în play-off, cu 20 de puncte acumulate, dar cu un meci în minus față de principalele concurente la primele poziții, pe când „giuleștenii” au urcat o treaptă în clasament, având 17 puncte în cont.

În etapa care vine, „roș-albaștri” se vor duela cu Universitatea Craiova, în Oltenia, dar, până la acea partidă, urmează meciul din prima etapă din Cupa României, cu Dinamo București, într-un nou joc plin de tensiune. De partea cealaltă, Rapid are de jucat cu FC Botoșani în a doua competiție internă, ca importanță, pentru ca, mai apoi, să se pregătească de un duel cu FC Hermannstadt, în întrecerea internă.

Etichete:
Frig, ploaie si vant
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 06:51

Frig, ploaie si vant

In Capitala vremea se raceste semnificativ faţã de ziua de ieri. Cerul va fi variabil, cu înnorãri dimineata, când temporar va mai ploua. Si...

Frig, ploaie si vant
Pensiile se vor majora, de la 1 ianuarie, cu 12,1%
Actualitate miercuri, 20 noiembrie 2024, 19:32

Pensiile se vor majora, de la 1 ianuarie, cu 12,1%

Pensiile vor creşte odată cu majorarea valorii Punctului de Referinţă (VPR) de la 81 de lei la 91 de lei, o creştere cu 12,1%, de la 1 ianuarie...

Pensiile se vor majora, de la 1 ianuarie, cu 12,1%
Vremea se răcește brusc în Capitală
Actualitate miercuri, 20 noiembrie 2024, 18:44

Vremea se răcește brusc în Capitală

La noapte, cerul va fi noros şi temporar va ploua. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri spre dimineaţã, când va atinge viteze de...

Vremea se răcește brusc în Capitală
Şcolile în care se vor organiza secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale de duminică nu-şi vor suspenda cursurile vineri
Actualitate miercuri, 20 noiembrie 2024, 18:18

Şcolile în care se vor organiza secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale de duminică nu-şi vor suspenda cursurile vineri

Luni, după scrutin, va fi permisă decalarea orei de începere a cursurilor doar în situaţii excepţionale, care trebuie comunicate...

Şcolile în care se vor organiza secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale de duminică nu-şi vor suspenda cursurile vineri
Actualitate miercuri, 20 noiembrie 2024, 17:39

Târgul ”Laminor Winter Wonderland” se va deschide pe 29 noiembrie

Târgul ”Laminor Winter Wonderland” va avea anul acesta cinci teme, anume tărâmurile ‘North Pole’, ‘Magic Forest’,...

Târgul ”Laminor Winter Wonderland” se va deschide pe 29 noiembrie
Actualitate miercuri, 20 noiembrie 2024, 17:15

România a câştigat la ”masa verde” meciul cu Kosovo, din Liga Naţiunilor

”Meciul din UEFA Nations League 2025 dintre echipele reprezentative ale Federţiei Române de Fotbal şi Federaţiei de Fotbal din Kosovo,...

România a câştigat la ”masa verde” meciul cu Kosovo, din Liga Naţiunilor
Actualitate miercuri, 20 noiembrie 2024, 14:11

Tehnologie, afaceri și inteligență artificială: Lecții practice cu Irina Achim și Vlad Andriescu | VIDEO

Toate curiozitățile noastre legate de tehnologie, business și inteligența artificială au fost clarificate de invitații noștri: Irina Achim și...

Tehnologie, afaceri și inteligență artificială: Lecții practice cu Irina Achim și Vlad Andriescu | VIDEO
Actualitate miercuri, 20 noiembrie 2024, 13:03

Centrale de cartier, în această iarnă, în București? AUDIO

În cel mai bun caz, câteva centrale de cartier ar putea fi montate, în această iarnă. Achiziția publică pentru aceste centrale a fost...

Centrale de cartier, în această iarnă, în București? AUDIO