Bine de citit: „După cutremur”
Articol de razvanursuleanu, 30 octombrie 2024, 10:35
Îmi amintesc de cutremurul de la Kobe din anul 1995.
Îmi amintesc de asemenea și de ajutorul pe care aproape 60 de țări s-au oferit să îl acorde și de doar cele 15 de la care Japonia a acceptat să-l primească, România fiind una dintre acestea.
Eram cu toții foarte mândri de imaginea noastră, atunci…
Despre “După cutremur”
Da, mi-a plăcut. Și nu, nu cred că Haruki Murakami a fost influențat în scrierile sale de Kobo Abe, afirmație care poate fi întâlnită în aproape orice prezentare a lui Murakami.
Kobo Abe a fost un scriitor profund și tradiționalist, în timp ce Murakami ar putea fi, doar că preferă să sacrifice unele pasaje pe un altar al modernismului occidental, pentru a fi perceput drept un scriitor universal și nu “doar” unul nipon.
Superficialitatea unor paragrafe este evident asumată de către Murakami, dar în biblioteca mea se găsesc suficient de mulți scriitori europeni care parcurg acest drum, nu era neapărat necesar să fie completată și de un japonez “migrant”.
Nu am nici un dubiu însă că Murakami, fără a fi influențat de stilul lui Kobo Abe, îi poartă totuși acestuia un profund respect.
În povestirile care alcătuiesc acest volum ne vom întâlni cu două personaje diferite care se numesc Junpei, acest nume aparținând protagonistului romanului “Femeia nisipurilor” de Kobo Abe.
Consider că această alegere a lui Murakami reprezintă un frumos omagiu adus predecesorului său.
Am citit cartea timp de o săptămână, câte o singură povestire pe zi, și vă recomand să procedați la fel, pentru că un timp de răgaz la sfârșitul fiecărei povestiri consider că sporește valoarea volumului.
O lectură maraton ar putea face ca unele texte să pară repetitive, atât ca stil, cât și ca formă a dialogurilor între personaje.