Reîntâlnirea dintre foștii jucători ai Rapidului, Marius Șumudică și Marius Măldărășanu, câștigată de tehnicianul „giuleștenilor”: cu un om în plus pe teren, „alb-vișinii” au „tremurat” pentru cele trei puncte
Rapid București a învins-o pe FC Hermannstadt, la limită, scor 1-0 și a obținut a doua victorie consecutivă pe teren propriu în campionatul intern, grație golului marcat de atacantul din Camerun adus recent de conducerea „giuleșteană”, Clinton N'Jie, care a rezolvat ecuațiile partidei din Superligă încă din prima repriză. Într-un duel al foștilor colegi din echipa „alb-vișinie”, Marius Șumudică a câștigat jocul strategic în fața lui Marius Măldărășanu, cu mențiunea că cel din urmă tehnician a fost nevoit să pună în practică o componență lipsită de toți jucătorii în repriza a doua, ca urmare a eliminării unui fundaș central. „Giuleștenii” bifează al doilea succes la rând în fața propriilor suporteri în fața trupei din Sibiu și se apropie vertiginos de locurile de play-off din întrecerea internă.
Articol de mariosoare, 4 noiembrie 2024, 22:53
Rapid București a primit vizita sibienilor de la FC Hermannstadt în epilogul etapei cu numărul 15 din Superligă, dar și în meciul care punea punct turului campionatului intern, iar cele două formații erau despărțite, înainte de startul jocului, de patru puncte în ierarhia actuală. „Giuleștenii” se aflau pe poziția a 11-a din clasament, cu un total de 17 puncte acumulate după primele 14 runde disputate, pe când trupa de pe stadionul „Municipal din Sibiu” se poziționa mai în subsolul clasamentului, pe treapta a 14-a, la patru lungimi în spatele grupării bucureștene. În duelurile din „Cupa României”, desfășurate la mijlocul săptămânii de cele două trupe, victoriile au fost adjudecate de ambele echipe, dar cu formații din divizii diferite. Dacă rapidiștii și-au luat o revanșă în fața moldovenilor de la FC Botoșani, club din primul eșalon al fotbalului românesc, sibienii au trecut la limită de divizionara secundă, Unirea Ungheni.
Cele mai recente cinci confruntări disputate în toate întrecerile interne au adus pentru „alb-vișinii” două succese, două rezultate de egalitate, dar și un eșec, pe când FC Hermannstadt trece printr-o perioadă deloc fastă, deoarece elevii antrenați de Marius Măldărășanu au pierdut ultimele patru dueluri din seria de cinci, singurul triumf fiind obținut în partida din „Cupa României”. De altfel, sfârșitul lunii august a consemnat ultima victorie înregistrată de fotbaliștii sibienilor în Superligă, atunci când Politehnica Iași era „victima” unui rezultat convingător afișat de aceștia, meciul terminându-se cu scorul de 6-2. Aceste două echipe nu împart un istoric foarte bogat, deoarece, până în acest moment, au jucat în patru rânduri, iar, prezentul arată că Rapid a învins de două ori, FC Hermannstadt și-a trecut în palmares un unic succes, iar o altă înfruntare s-a încheiat nedecis.
O semnificație importantă a acestui duel poate fi atribuită tehnicianului sibienilor, Marius Măldărășanu, deoarece antrenorul oaspeților partidei din Capitală a evoluat, în calitate de jucător profesionist, în perioada 1998 – 2007, în tricoul „alb-vișinilor”, exact cum se poate puncta și despre omologul său, Marius Șumudică. Managerul rapidiștilor a declarat, în avanpremiera meciului din Superligă, faptul că „jucătorul indispensabil al trupei pe care o conduce este Claudiu Petrila”, care, de altfel, a fost introdus încă din primul minut al întâlnirii pe teren. Fostul jucător al celor de la Rapid București și cel care a cucerit șapte trofee alături de formația „giuleșteană” de-a lungul carierei sale, Dănuț Perjă, a dat lovitura de start a duelului, într-un moment prin care acesta a fost amintit fanilor echipei pentru care a evoluat.
Startul duelului din Capitală a aparținut elevilor conduși de pe margine de Marius Măldărășanu, care, prin intermediul lui Aurelian Chițu și al lui Ianis Stoica, l-au testat pe goalkeeper-ul „giuleștenilor”. Totuși, în ciuda reflexelor bune afișate de portarul elvețian al gazdelor, acțiunile nu au mai contat, deoarece ambele faze au implicat poziții neregulamentare în care s-au aflat jucătorii Rapidului. Replica clubului din Capitală a venit câteva momente mai târziu, atunci când din centrarea venită dinspre Răzvan Onea, Aaron Boupendza a reluat cu o lovitură de cap periculos spre buturile oponente. Însă, intensitatea imprimată execuției acestuia nu a fost îndeajuns de multă pentru a îl surprinde pe Cătălin Căbuz care a izbutit să rețină balonul fără mari probleme.
În minutul 13 al înfruntării, după o incursiune blocată a lui Tiago Goncalves în flancul stâng de atac al sibienilor, mingea respinsă de defensiva „alb-vișinie” a ajuns în gheata lui Ciprian Biceanu, care, aflat la o distanță de 30 de metri față de poarta rapidiștilor, a decis să șuteze puternic. Balonul „lansat” de mijlocașul român al celor de la FC Hermannstadt a trecut pe lângă buturile gazdelor, iar Benjamin Siegrist nu a fost nevoit să plonjeze pentru a intercepta tentativa de a marca a fotbalistului echipei pregătite de Marius Măldărășanu. Pentru a treia oară în decursul primului sfert de oră al confruntării, fotbaliștii formației din Sibiu au fost surprinși în offside, iar, Ianis Stoica, deși finalizase cu un șut pe poartă, nu s-a putut bucura de o trecere în portofoliu a unei execuții cadrate.
La jumătatea primei reprize, un contraatac dus în trei jucători de către cei de la FC Hermannstadt a fost finalizat de Ianis Stoica, după ce fostul fotbalist al celor de la FCSB a trecut în viteză de Cristian Săpunaru și îl depășise elegant pe goalkeeper-ul elvețian al grupării bucureștene. Chiar dacă „șeptarul” sibienilor marcase cu poarta goală, arbitrul asistent a ridicat fanionul și a semnalizat o nouă poziție în afara jocului, astfel că reușita oaspeților nu a contat. Chiar dacă în minutele de debut ale confruntării, elevii lui Marius Șumudică au afișat un joc timid, iar planul ofensiv al gazdelor nu a funcționat, deschiderea de scor a fost produsă de „giuleșteni”. Cristian Manea a aruncat un balon peste apărarea adversă, iar după o greșeală individuală de proporții comisă de Florin Bejan, Clinton N Jie a rămas singur cu portarul sibienilor.
La momentul finalizării, fostul fotbalist al celor de la OM sau Spurs a trimis un șut pe lângă Cătălin Căbuz, care, la fel ca coechipierul său din centrul defensivei, a alunecat, iar mingea a intrat în plasă. Atacantul camerunez al rapidiștilor, grație acestei reușite, s-a aflat la primul gol înscris în tricoul noii sale echipe, iar tabela arenei din Capitală indica un avantaj minim în favoarea jucătorilor antrenați de Marius Șumudică. Cu nouă minute înainte de finalul actului întâi, sibienii au trecut pe lângă egalare, atunci când, dintr-o lovitură liberă de la marginea careului, Ianis Stoica a centrat în mijlocul careului advers, acolo de unde Ionuț Stoica a reluat cu capul, dar balonul a trecut la o palmă pe lângă poarta rapidiștilor.
Repriza de debut a confruntării din Superligă s-a sfârșit cu un joc de posesie mult mai prezent al celor de la Rapid, care au reușit să echilibreze raportul de forțe din teren, iar câteva acțiuni create de jucătorii antrenați de Marius Șumudică ar fi putut fi gestionate mai calitativ, dar ele s-au sfârșit efemer. Totuși, o fază bine gândită de Clinton N Jie în minutele adiționale i-a permis lui Tobias Christensen să șuteze, dar unul dintre fundașii adverși s-a opus execuției. Pe final de act întâi, FC Hermannstadt a ratat o ocazie importantă, atunci când Tiago Goncalves a centrat în gura porții pentru Aurelian Chițu, dar fostul jucător al celor de la Farul Constanța a reluat cu capul mult prea slab pentru a crea probleme oponenților săi.
A doua parte a înfruntării din București a început cu un pressing avansat pus în scenă de jucătorii pregătiți de Marius Măldărășanu, dar ocaziile au întârziat să apară la poarta adversă. Cei care au pus în pericol primii buturile oponente au fost fotbaliștii trupei gazdă, atunci când la 10 minute trecute din repriza secundă, Claudiu Petrila a trimis pe sus un balon spre Aaron Boupendza, iar vârful rapidiștilor, care, în trecut, a evoluat sub comanda lui Marius Șumudică, a făcut o preluare pe piept și a dorit să finalizeze din întoarcere, din voleu, însă încercarea sa de a dubla avantajul formației pe care o reprezintă a prins un efect ciudat și a ajuns în brațele lui Cătălin Căbuz.
Echilibrul în această partidă a fost rupt în momentul în care Viorel Flueran a scos din buzunarul de la spate cartonașul roșu și l-a îndreptat spre Vahid Selimovic, fundașul central al oaspeților. Acesta a intrat cu talpa în față în duelul pe care l-a avut cu Jakub Hromada, iar pentru că fotbalistul Rapidului a fost lovit dur de omul de profil ofensiv al sibienilor, decizia a fost una simplă pentru central, iar FC Hermannstadt avea să rămână în 10 jucători cu aproximativ 30 de minute înainte de terminarea meciului din Superligă. O șansă importantă pentru „giuleșteni” s-a iscat în minutul 65 al duelului din campionatul intern, atunci când fiind lansat de un coechipier, Aaron Boupendza a exclus din start opțiunea de a pasa pentru Claudiu Petrila și a luat acțiunea pe cont propriu, pentru ca finalizarea sa să fie respinsă în lateral de goalkeeper-ul advers din apropierea colțului lung.
Tobias Christensen a șutat puternic câteva minute mai târziu, după o recuperare foarte bună reușită de Aaron Boupendza în proximitatea buturilor adverse, dar execuția fotbalistului nordic ce evoluează în zona mediană a terenului a fost blocată de Cătălin Căbuz, care nu a fost nevoit să se arunce după balon, deoarece mingea lovită de jucătorul gazdelor a prins centrul porții. O reluare cu capul a lui Ianis Stoica, după un corner executat de Ionuț Biceanu, care nu a dat emoții defensivei „alb-vișinii” a redat una dintre puținele oportunități serioase create de elevii lui Marius Măldărășanu din partea a doua a jocului. O acțiune individuală de mare calitate reușită de Tiago Goncalves cu 12 minute înainte de ultimul fluier al arbitrului partidei, prin care fundașul stânga al trupei din Sibiu și-a depășit doi adversari direcți s-a sfârșit cu un șut expediat în colțul scurt, dar reflexul lui Benjamin Siegrist a salvat-o pe formația antrenată de Marius Șumudică.
Pentru încă o dată în câteva minute, goalkeeper-ul elvețian al Rapidului a parat o execuție venită dinspre jucătorii sibienilor, atunci când Nana Antwi a centrat la prima bară pentru Sergiu Buș, iar fostul fotbalist al celor de la CFR Cluj, printre alte grupări, a deviat balonul, dar intervenția portarului advers nu i-a permis să egaleze situația la general și să își treacă numele pe lista marcatorilor. Până la terminarea duelului din Capitală, în ciuda celor 10 oameni de pe teren, fotbaliștii formației din Sibiu au tot încercat să amenințe buturile rapidiste, dar, în cele din urmă, jucătorii gazdelor au rezistat și au obținut toate cele trei puncte din această partidă.
Succesul din București i-a permis Rapidului să avanseze până pe treapta a șaptea din ierarhia actuală, având un cumul de 20 de puncte, cu unul mai puțin decât rivala din oraș, FCSB, dar cu precizarea că „giuleștenii” au un meci în plus. De partea cealaltă, trupa pregătită de fostul fotbalist al „alb-vișiniilor” a coborât pe penultimul loc din clasament, fiind la o singură lungime peste „lanterna roșie”, FC Botoșani. În runda care urmează, Marius Șumudică și compania vor evolua în propria „casă” contra celor de la UTA Arad, în timp ce pentru sibieni este programat un alt duel „de foc”, în deplasare, contra celor de la Universitatea Craiova.