Procesul de evaluare medicală după standarde NATO a Sistemului naţional de asistenţă medicală de urgenţă continuă!
Evaluările vor contribui la dezvoltarea capacităţilor sistemului nostru integrat de urgenţă, conform standardelor NATO, pentru a asigura cea mai bună îngrijire medicală, inclusiv în operaţiuni internaţionale.
Articol de arionmihaela, 5 noiembrie 2024, 14:26
La solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) al MAI, conform celor agreate anterior şi reiterate în Scrisoarea de Intenţie semnată de către conducerea Centrului de Excelenţă în Medicină Militară al NATO (NATO MILMED COE) şi DSU, în perioada 29.10.2024 – 31.10.2024, s-a desfăşurat evaluarea medicală NATO a serviciilor medicale de urgenţă prespitaliceşti şi spitaliceşti din Cluj-Napoca şi Oradea (Unităţile de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalelor Clinice Judeţene de Urgenţă, ambulanţele SMURD, precum şi Serviciile de Ambulanţă Judeţene).
Evaluările au fost realizate de o echipă de experţi NATO certificaţi, din cadrul UPU SMURD Timiş, Arad şi Caraş Severin, alături de experţi militari, coordonată de lt. col. (r) Oscar MEIJBOOM de la Centrul de Excelenţă NATO pentru Medicină Militară din Budapesta.
În urma procesului de evaluare, unităţilor li s-a emis un FIR (first impresion report) prin care li s-a adus la cunoştinţă faptul ca îndeplinesc cerinţele pentru interoperabilitate NATO.
Sprijinul medical acordat forţelor NATO trebuie să îndeplinească standarde acceptabile pentru toate naţiunile participante, spre deosebire de sprijinul naţional acordat contingentelor naţionale, care necesită acceptare pur naţională. Chiar şi în situaţii de criză sau conflict, scopul este de a oferi un standard acceptabil de îngrijire medicală pentru a obţine rezultate ale tratamentului echivalente cu cele mai bune practici medicale.
Operaţiunile militare ale NATO sunt conduse ca un efort internaţional. Acest lucru permite mai multor naţiuni să participe şi să utilizeze mai eficient activele medicale naţionale. Cu toate acestea, cooperarea medicală internaţională ridică provocări din cauza diferenţelor dintre standardele medicale ale naţiunilor şi din cauza constrângerilor legale.
În vederea armonizării capabilităţilor naţionale după aceleaşi standarde şi proceduri, Centrul de Excelenţă în Medicină Militară al NATO (NATO MILMED COE) a fost abilitat să desfăşoare activităţi de MEDEVAL la nivelul ţărilor membre şi partenere.
Evaluările vor contribui la dezvoltarea capacităţilor sistemului nostru integrat de urgenţă, conform standardelor NATO, pentru a asigura cea mai bună îngrijire medicală, inclusiv în operaţiuni internaţionale.