”Stela”, un spectacol de Gianina Cărbunariu, premieră la Teatrul Nottara, pe 7 noiembrie
Articol de andreiabarsanbfm, 6 noiembrie 2024, 11:16
Spectacolul ”Stela” are premieră oficială pe 7 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala „Horia Lovinescu” a Teatrului Nottara.
Stela este un personaj unic, complex, emoționant, prin care Simona Goșu a îmbogățit literatura română contemporană.
Romanul este transpus pe scenă de Gianina Cărbunariu, într-o montare de tip metateatral, în care Stela cea plină de viață, de simț al umorului, de cochetărie și într-o permanentă căutare a sensului, devine și o oglindă a societății românești actuale, divizate între latura progresistă și cea puternic conservatoare.
În rolul Stelei o veți regăsi pe Ada Navrot, iar alături de ea, vor da viață unei lumi în care este nevoie de mai multă tandrețe și acceptare: Mihai Dinvale, Alexandru Jitea, Ștefan Radu, Mihaela Subțirică, Diana Roman, Sorina Ștefănescu, Isabela Neamțu, Luminița Erga, Teo Dincă, Crenguța Hariton, Daniela Minoiu, Alma Andreescu.
Scenografia a fost creată de Adrian Ganea, muzica originală este semnată de Oscar Ungvári, iar lighting designul îi aparține lui Cristian Niculescu.
„Cum trăiește un om obișnuit, căruia nu-i pasă de istorie, de politică? Ce se întâmplă atunci când suntem copleșiți de greutăți, de probleme personale și nu mai avem timp, energie să înțelegem lumea în care trăim? Am scris povestea Stelei cu întrebările astea în minte. Deși a locuit o viață într-o casă naționalizată, pe care o pierde prin retrocedare, Stela nu cunoaște și nu înțelege bine contextul istoric, politic care o aduce în situația de a fi evacuată. Deși nu vrea să-și bată capul cu referendumul pentru modificarea familiei, fiindcă i se pare că nu are nicio legătură cu ea, cu soțul și fiul ei și nicio relevanță în viața ei, și-așa plină de dificultăți, Stela va ajunge să se confrunte direct cu consecințele evenimentului asupra propriei familii.” (Simona Goșu)
Un spectacol sensibil, care tratează direct și curajos, de multe ori cu un umor dulce-amar, aspecte dureroase din prezent – presiunea socială asupra femeii, mentalitățile ultraconservatoare, extremiste, raportul dintre religie și societate și, nu în ultimul rând, situația în continuare controversată a retrocedărilor.
„Când am citit romanul prima dată (pentru că l-am recitit ulterior de cel puțin trei ori și am revenit obsesiv la anumite pasaje), mi-am dorit să «traduc» pe scenă acea lume și personajele ei. Textul Simonei Goșu este foarte dens, sunt atât de multe teme, se intersectează subtil atât de multe planuri, epoci, iar lumea Bucureștilor Noi e pregnantă, vie și privită din perspectiva diverselor personaje. Stela circulă atât prin casele și prin viețile familiilor middle-class în care face menaj, cât și prin propria viață, reevaluând anumite momente ale experienței ei ca femeie, ca soție, ca mamă, ca ființă care și-a dorit anumite lucruri de la viață, a avut anumite aspirații, unele neîmplinite. Stela face parte din categoria «perdanților» tranziției care trăiește făcând curat în casele «câștigătorilor» acelei perioade.” (Gianina Cărbunariu)