Ascultă Radio București FM Live

Cum să…ne pregătim de alegeri? Perspectiva educațională

Pe perioada campaniei electorale, podcastul CUM SĂ...? va avea patru ediții speciale, în care vom aborda alegerile parlamentare și generale din perspective diferite, cu specialiști foarte activi în România și interesați de generația tânără. Invitatul acestui episod este Ovidiu Atanasiu, expert în educație și fondatorul unei școli private.

Cum să…ne pregătim de alegeri? Perspectiva educațională

Articol de Vicentiu Andrei, 8 noiembrie 2024, 00:13 / actualizat: 8 noiembrie 2024, 7:28

  • Dacă eu lipsesc de la vot, celălalt devine mai puternic

  • Tinerii noștri sunt foarte… sunt niște, cum să zic, natural detecters pe zona asta de minciună, cred. Și, dacă simt că e ceva în neregulă sau e ceva care dă cu virgule, automat îi dau reject! Nu intră într-o discuție, dezbatere sau nu știu ce. Nu! Pur și simplu este etichetă-stop-out.

  • Generația tânără e foarte contractuală și foarte pragmatică. Nu mai merge cu floricele, cu mult context, cu poveste…

  • Noi, ca generație, am fost niște creduli. Din patru în patru ani, de fiecare dată credeai că o să se schimbe totul și o să fie minunat. Nu, nu, acum suntem total în alt film.

Bun găsit, prieteni! Sunt Flavia Voinea.

Vă salut la o ediție specială a podcastului Cum să…?, ediția a treia care va avea o perspectivă educațională.

Bună ziua, Ovidiu Atanasiu.

Ovidiu Atanasiu: Bună ziua, Flavia!

Flavia Voinea: Ovidiu este expert în educație, este fondatorul unei școli private. Este o persoană cu o mare experiență în lucrul cu tinerii, în lucru cu oamenii în general. Să nu te întreb câte cursuri ai ținut și câte ore de training ai .

Edițiile acestea speciale le-am gândit pentru că suntem în campania pentru alegerile prezidențiale și parlamentare și mă gândesc că există o generație care va vota acum prima oară. Cu generația asta tu lucrezi, pentru că ai și tu clasa a 12-a în în școală.

Și atunci prima întrebare este referitoare la generația asta care acum are 18 ani. Cum o vezi tu așa, pe ea în valoare absolută, dar poate și în comparație cu altele?

Ovidiu Atanasiu: Cei cu care am stat de vorbă și au votat sunt foarte mândri că au votat. E prima oară când fac când fac lucrul ăsta. La nivel de substanță, clar, avem niște carențe a înțelege măcar curentele. Dar asta nu știu dacă este neapărat specificul lor (a tinerilor). Și dacă luăm de pe stradă niște oameni și întrebăm ce înseamnă social-democrație și ce înseamnă liberalism, s-ar putea să avem niște surprise. Deja cred că ne-am desprins de teorie… și aici cred că ar trebui să fie rolul școlilor să transmită ideile astea, să să ai habar ce înseamnă un lucru, ce înseamnă altceva, să vezi cu ce curent rezonez, poate, sau ce poate să-ți aducă.


Flavia Voinea: Vezi asta în dreptul școlilor, în sarcina școlilor.


Ovidiu Atanasiu: Într-o formă, cred că se face la educație civică, dar pe de altă parte, mai cred că multora le e teamă să spună unor lucruri pe pe bune, poate și din frica de… nu știu…. Dacă vorbesc acum de social-democrație, poate o să fiu asociat cu nu-știu-ce partid, că fac propagandă și mai bine stau eu liniștit și discutăm așa, în general.

Cred că cel mai important lucru, dacă e să ne gândim aici, este ca ei măcar să vină la vot.

Pentru că, dacă ne uităm în general… uite, au fost alegerile în Republica Moldova. Și mă uitam pe canale de știri și toți considerau că este o victorie fantastică că au venit tinerii la vot.

Da, pentru că ei sunt sunt plictisiți de felul clasic de a face politică.

Nu știu dacă politicieni ajung sau știu cum să ajungă la ei… prin ce mesaje și ce să facă ca să ajungă la ei și iar nu știu cât de credibili sunt. Tinerii noștri sunt foarte… sunt niște, cum să zic, natural detecters pe zona asta de minciună, cred. Și, dacă simt că e ceva în neregulă sau e ceva care dă cu virgule, automat îi dau reject!

Nu intră într-o discuție, dezbatere sau nu știu ce. Nu! Pur și simplu este etichetă-stop-out.

Flavia Voinea: Nu-și mai bat capul!

Ovidiu Atanasiu: Nu consumă TV, ăsta este un alt lucru clar.

Și, spre surprinderea mea, și asta e tot din lipsa de educație, citeam o statistică, nu mai știu procentul, dar era un procent destul de mare, spuneau că este cool, sau era cool, pe vremea lui Ceaușescu, când era partid unic. Este cool să existe un partid unic!! Am rămas foarte, foarte surprins de lucrul ăsta, pentru că ei n-au trait, clar, lucrurile astea, nu știu ce-și imaginează…

Flavia Voinea: Măcar pentru ideea că ai de unde să alegi și ar putea să înțeleagă că nu e bine să ai ceva unic sau care să reprezinte monopol.

Ovidiu Atanasiu: Consideră că atâtea partide reprezintă too much noise! Mai bine un partid unic care să-și facă treaba bine și să aibă grijă de noi toți… Come on!


Flavia Voinea: Asta pare asa… dorință de a nu se implica, de a nu-și bate capul cu problema asta.


Ovidiu Atanasiu: Da, că nu e tema lor centrală.

Și cred că nici nu înțeleg cât impact poate să aibă un un vot… cum nici noi nu înțelegem. La nivel de societate, nu mă refer la noi doi.

Absenteismul la vot este mare, foarte mare!

Flavia Voinea: Spuneai că nu consumă TV. Și dacă ne uităm la jocul ăsta al campaniei electorale, acolo se produce cel mai interesant episod, ca să zic așa. Spre TV se duc eforturile majorității. Ce se consumă foarte mult, în rândul tinerilor în special, este social media și acolo se duce foarte ușor o campanie de manipulare, de dezinformare, de fake news. Acolo se propagă cel mai ușor tip ăsta.

Ovidiu Atanasiu: Exact. Am observant ceva, cred că natural s-a întâmplat chestia asta, dar ei nu au încă lucrul ăsta, nu au repere… Pentru mine, ca să nu mai vină atât de mult balast în general, m-am uitat la niște oameni care au credibilitate și au devenit un fel de curatori personal de informație. Și atunci preiau informație, de multe ori, prin niște oameni cu care fie m-am conectat, fie mi-au plăcut, fie am văzut un echilibru…

Flavia Voinea: În care ai acum un nivel de încredere.

Ovidiu Atanasiu: Da, în care am un anumit nivel de încredere. Dar în rest, dacă te uiți, vezi reclamă standard: construim nu-știu-ce, facem nu-știu-ce… lucruri pe care, fie vorba între noi, ne auzim de 30 de ani.

Flavia Voinea: Și nu le mai credem.

Ovidiu Atanasiu: Da! Eu, cel puțin, nu mai pot să cred sub nicio formă lucrul ăsta.

Flavia Voinea: Ceilalți invitați ai acestor ediții speciale de podcast mi-au spus, în unanimitate, despre generația aceasta nouă, care acum este la primul vot, că este o generație foarte pragmatică. Care vrea să înțeleagă ce primește, când dă ceva, ce i se cere și cum i se răspunde.

Ovidiu Atanasiu: E foarte contractuală și foarte pragmatică. Nu mai merge cu floricele, cu mult context, cu poveste…

La ei lucrurile trebuie să fie alb-negru. Așa stă treaba, trebuie să faci pasul unu, pasul doi, pasul trei. Într-adevăr, aici suntem…

Au nevoie de contract. Adică mă uit în ochii tăi, mă uit o dată… a doua șansă n-o mai ai!

Și cred că, din perspectiva asta, fac analogie care poate părea ciudată… cu mafia din Statele Unite. Foarte mulți ani și-au rezolvat problemele cu pistolul, făcând diverse. La un moment dat, au înțeles: Băi, stai puțin, că nu merge. E prea costisitor din toate punctele de vedere, hai s-o albim, să facem afacerile cum trebuie, cu firme onorabile.

Făcând analogia cu zona de politic, cred că ar putea să vină către generația asta cu un mesaj cu totul și cu totul diferit, care să vină să spună băi, chiar facem! Și chiar să facă autostrăzi, pentru că se poate. Poți să obții 70 de milioane beneficii, inclusiv din facere decât din nefacere.

De asta cred că, în zona asta de educație, trebuie să mai crească puțin și nivelul de educație al politicienilor și să înțeleagă că pot să văd și interesele mele sau a grupului pe care eu îl deservesc făcând lucruri. Pentru că, pe generația, asta eșecul va fi total și o să ne trezim ca în state precum Franța sau Austria, în care o să vezi o masă de tineri care migrează către un necunoscut, de obicei extremist, pentru că ăla vine cu mesajul cel mai țintit și pragmatic și îi vezi pe toți cum migrează către acel personaj fără să înțeleagă ce este acolo în în spate.

Flavia Voinea: Asta cred și eu, că este o generație care vrea să vadă rezultate. Nu este suficient să vorbești frumos cu el, cu tânărul care stă să voteze, trebuie să-i arăți concretețe.

Ovidiu Atanasiu: Noi, ca generație, am fost niște creduli. Din patru în patru ani, de fiecare dată credeai că o să se schimbe totul și o să fie minunat. Nu, nu, acum suntem total în alt film.

Flavia Voinea: Sunt activi tinerii din generația nouă? E greu să îi provoci să se implice în lucruri, în proiecte, în lucruri din afara școlii?


Ovidiu Atanasiu: Sunt mult mai mercenari, dacă vrei, din punctul ăsta de vedere. Asta ține de pragmatism – What’s in it for me?

În al doilea rând, ceea ce observ așa, în timp, este o incapacitate de a duce lucrurile până la capăt. Adică se implică voluntar sau se pot implica voluntar în foarte multe lucruri, le plac. E o explozie de energie inițială, dar după aia, dacă nu mai este show&entertainment și trebuie să ne și apucăm de treabă, încet, încet ne scade…

Și am încercat, în decursul timpului, lucrând cu tinerii diverse proiecte. Dacă nu există un adult care să-i coordoneze, în principiu, proiectele mor, se diluează. Totul este legat foarte mult de chef.

Asta se întâmplă atunci când nu au un interes direct.

Dacă ne uităm la tinerii care au interesul ca să ajungă la nu-știu-ce facultate și trebuie să arate că au avut activități de voluntariat, că s-au implicat în diverse proiecte, să aibă dosar… În momentul ăla poți să-i vezi făcând făcând lucruri, dar știu pentru ce le fac. Le fac pentru ei, cu un scop foarte clar… nu facem, nu știu, curățenie în parc de dragul curățeniei în parc, pentru că nici unul nu e dispus să facă…

Flavia Voinea: Ce ar trebui să corectăm în mod evident în societate pentru ca acești copii să se ducă la vot? Absentismul este, clar, un risc și, ca să nu ajungem acolo, ce ar trebui să facem?

[00:14:20]
Ovidiu Atanasiu: E o relație, practic, între cetățean și politic. În relația asta, în momentul în care unul este mai pragmatic, trebuie să se vadă niște lucruri și te ții de de cuvânt pentru că nu merge altfel.

Ok, te iubesc, sufletul meu e la tine, dar când văd că prima oară n-ai venit la întâlnire, a doua găsești o scuză, a treia oară nu mai știu ce se întâmplă… Nu mai funcționează relația asta. Ca să o construiești, trebuie să vină din ambele părți.

Eu cred că tinerii sunt deschiși să afle lucruri despre despre politic, pot fi co-interesați. Adică, dacă lansezi un subiect, ei participă, dar trebuie să facă și partea cealaltă un un pas.

Iar, la ora actuală nu știu care sunt partidele care conștientizează astăzi să investească în cultura politică a unor tineri care o să voteze peste patru, opt, 10, 15 ani.

Flavia Voinea: Partidele sunt mai interesate de acum.

Ovidiu Atanasiu: Întotdeauna suntem interesați de acum ca să obținem cifre și după aia vedem noi ce o să fie. Cred că e momentul de un shift aici, eu îl simt ca necesitate pe noua generație. Să facem lucruri.

Flavia Voinea: Simți că ei vor face sau simți că ei cer politicienilor să facă?

Ovidiu Atanasiu: Ei cer! Acuma depinde cine o să reușească. Și nu mai durează mult, pentru că nostalgicii unor partide și care sunt foarte, foarte ținuți într-un anumit bazin electoral, încet, încet, lasă loc noilor generații.

Iar noile generații nu prea stau la discuții pe subiect.

Și mai există un lucru: pe anumite generații, exista o lipsă de educație și de cultură. În momentul ăsta, ei învață foarte mult. Nu mă refer la școală.

Da, se învață foarte mult în social media, din unde își iau ei informațiile. Și, în timp, cred că o să avem o altă formă de de persoană care o să se ducă la o să se ducă la vot.

Flavia Voinea: Crezi că se schimbă profilul votantului.

Ovidiu Atanasiu: Da, în timp, în timp. Cu certitudine nu mai votez a priori, pe ideea că ”i-am votat în ultimii 15 ani”. Și o să pot să mă duc către cineva credibil, dar care n-a apărut încă. La nivel de cerință, ea există în piață și poate că nu există doar la tineri, ci există chiar și la generațiile de 20, 30, 40 de ani. Doar că, în partea cealaltă, oferta este foarte low și pe stil vechi.

Flavia Voinea: Ce analizează un votant tânăr atunci când merge să pună ștampila? Eu cred că ideal ar fi să citească ideologie, platformă, programe. Dar, de fapt, se votează, se alege omul.


Ovidiu Atanasiu: Acum câțiva ani de zile, am avut o postare de genul ăsta, în care am spus Domnule, înainte de a te duce la vot, eu aș băga un examen obligatoriu înainte să ai dreptul să votezi. Personal, nu cred că, dacă nu știi în ce an te afli, poți să ai drept de vot. Dacă nu știi cine e președintele țării acum, nu poți să ai drept de vot!

M-aș duce mai departe – dacă nu știi ce înseamnă un curent politic, o doctrină politică, nu la nivel de profunzime, la nivel, cum să zic, de discuții între noi, foarte, foarte liberă…

Pentru că, atunci,… ce votez?

Votul, din păcate, este foarte emoțional sau, la tineri, este foarte direcționat de către părinți.

Flavia Voinea: Și influențează părinții?

Ovidiu Atanasiu: Foarte mult!

Flavia Voinea: Păi nu sunt ei rebelii care nu ascultă de nimeni?


Ovidiu Atanasiu: Sunt rebeli, atunci când trebuie să jucăm teatru.

Dar discuțiile de acasă, din familie… Până la urmă, votul este ceva foarte emoțional, ca orice lucru pe care îl cumperi.

Chiar citeam la un moment dat că, asta cu votatul este un fel de ritual de înperechere în care eu mă fac că sunt frumoasă, tu te faci că mă iubești și până la urmă punem ștampila, știi? Și la final ne dăm seama că mai bine divorțăm!

Flavia Voinea: Tinerii cu care interacționezi tu merg la vot?

.

Ovidiu Atanasiu: Da, merg și simt un fel de mândrie. Vin și spun că este cool.

Dar ei încă nu sunt dezamăgiți. Dezamăgirea nu vine la primul vot. Dezamăgirea vine când vezi că, după patru ani, nu ți se întâmplă nimic, că după opt ani nu ți se întâmplă nimic… sau mult prea puțin față de așteptările pe care tu le ai. Plus că nu se înțelege jocul, jocul politic, este vorba din nou despre lipsa de educație politică explicită.

Cunosc situații în care eu, ca partid, am o anumită idee pe care eu o bag în campanie, numai că nu am cum să ajung în Parlament să am acea majoritate confortabilă care să mă ajute să mă facă să implementez ideea respective. Și acolo devine trocul politic, care este un troc ca la piață, pur și simplu.

Și în momentul ăla, eu, ca votant, ce văd?

Păi cum? Tu, care mi-ai promis și ai zis că o să faci, și ai ajuns și acolo, și ai stat patru ani acolo… Și după patru ani de zile te dezici de ceea ce ceea ce mi-ai promis?

Ei bine, chestia asta trebuie înțeleasă de toți! Există niște jocuri, niște interese politice, fiecare vrea să-și împlinească niște obiective și uneori trebuie să cedezi.

Tocmai de aia, eu personal, nu-I dau nici o șansă ideii de educație. Nu-i dau nicio șansă în România din punct de vedere politic, pentru că ea va fi jucată la ruletă de fiecare dată.

Din punctul meu de vedere, cred că educația și sănătatea ar trebui scoase total în afara politicului. Ele ar trebui să iasă total din campanii.

Flavia Voinea: Un alt invitat mi-a spus că tinerii consideră politica murdară și votul inutil. E dur spus, dar știm cu toții că o mare doză de adevăr este în vorbele astea.

Mi-aș dori, însă, să rămân cu ideea că tinerii care au votat, din cei cu care au interacționat tu, au spus că e cool și ei sunt happy că au făcut asta.

Ovidiu Atanasiu: Trebuie să se înțeleagă că un vot pe care nu îl dai procentual se duce suplimentar spre zona politică pe care tu poate nu o vrei. Eu lipsind, celălalt devine mai puternic. Și atunci trebuie să trebuie să mă duc, să fiu acolo, trebuie să fiu implicat măcar atât în viața cetății. În rest, fiecare… dacă vrea să implice, se implică. Dacă nu, nu.

Flavia Voinea: E definiție foarte, foarte faină, a importanței votului tău, și anume că lipsa lui îi dă celuilalt mai multă putere.

Da, mi se pare, mi se pare foarte interesant și aș rămâne cu ideea aceasta că educația ar trebui să aibă un program pe o perioadă mai lungă de timp, care să nu depindă atât de tare de partidul sau programul care câștigă alegerile. Vom avea dezbateri electorale în perioada asta și o să introduc această idee sigur în întrebările pe care le punem candidaților de la Cameră și de la Senat.

Îți mulțumesc frumos pentru această discuție.

Ovidiu Atanasiu: Și eu mulțumesc.

Flavia Voinea: Ovidiu Atanasiu, un expert în educație și fondatorul unei școli private în care lucrurile se desfășoară puțin altfel.

Eu sunt Flavia Voinea.

Acesta a fost o ediție specială a podcastului Cum să…?

Vă mulțumesc.

Peste 500 de pacienţi aduşi cu elicopterul pe heliportul SUUB
Actualitate marți, 3 decembrie 2024, 14:51

Peste 500 de pacienţi aduşi cu elicopterul pe heliportul SUUB

Astăzi se împlinesc 5 ani de când heliportul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti a devenit operaţional. De la inaugurarea heliportului...

Peste 500 de pacienţi aduşi cu elicopterul pe heliportul SUUB
AMI ne poartă „Interstelar” – o piesă despre emoție, regăsire și iubire
Actualitate marți, 3 decembrie 2024, 14:00

AMI ne poartă „Interstelar” – o piesă despre emoție, regăsire și iubire

Astăzi, AMI a fost invitata matinalului București FM, unde a dezvăluit povestea din spatele piesei sale recente, „Interstelar”. Artista și-a...

AMI ne poartă „Interstelar” – o piesă despre emoție, regăsire și iubire
Sabina și Alexandru Grigore: Soft-skills, voluntariat și pasiunea de a forma lideri
Actualitate marți, 3 decembrie 2024, 12:21

Sabina și Alexandru Grigore: Soft-skills, voluntariat și pasiunea de a forma lideri

În ediția de vineri a emisiunii „Generația Z”, am abordat un subiect de mare interes pentru tineri: ce înseamnă cu adevărat soft skills,...

Sabina și Alexandru Grigore: Soft-skills, voluntariat și pasiunea de a forma lideri
Cum obții un loc de parcare de reședință, în Sectorul 5?!
Actualitate marți, 3 decembrie 2024, 11:14

Cum obții un loc de parcare de reședință, în Sectorul 5?!

Un nou Regulament pentru atribuirea locurilor de parcare de reședință, în Sectorul 5, stabilește că acestea pot fi atribuite numai...

Cum obții un loc de parcare de reședință, în Sectorul 5?!
Actualitate marți, 3 decembrie 2024, 10:04

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – Ediţia București își deschide porțile în perioada 4-8 decembrie

În intervalul 4-8 decembrie se desfășoară, la București, Târgul de Carte Gaudeamus. Cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio,...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – Ediţia București își deschide porțile în perioada 4-8 decembrie
Actualitate luni, 2 decembrie 2024, 23:31

Situația din Superligă „se strânge”, după victoria confortabilă a celor de la FCSB împotriva lui Dorinel Munteanu, la Galați. „U” Cluj comite pași greșiți pe teren propriu, iar un singur punct desparte primele trei clasate

FCSB fusese avantajată înainte de disputarea înfruntării din Moldova, împotriva celor de la Oțelul Galați, ca urmare a eșecului suferit de...

Situația din Superligă „se strânge”, după victoria confortabilă a celor de la FCSB împotriva lui Dorinel Munteanu, la Galați. „U” Cluj comite pași greșiți pe teren propriu, iar un singur punct desparte primele trei clasate
Actualitate luni, 2 decembrie 2024, 19:15

CCR respinge solicitarea de anulare a primului tur de scrutin; turul II – pe 8 decembrie

Curtea Constituţională a României a respins solicitarea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din...

CCR respinge solicitarea de anulare a primului tur de scrutin; turul II – pe 8 decembrie
Actualitate luni, 2 decembrie 2024, 17:44

Ministerul Educaţiei a publicat un proiect privind organizarea şi desfăşurarea examenelor de absolvire, licenţă/diplomă şi disertaţie

Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică proiectul de ordin privind modificarea ordinului pentru aprobarea Metodologiei-cadru de...

Ministerul Educaţiei a publicat un proiect privind organizarea şi desfăşurarea examenelor de absolvire, licenţă/diplomă şi disertaţie