O a doua repriză „de vis” și o a doua victorie consecutivă pe teren propriu pentru Rapid: „Giuleștenii” au urcat pe loc de play-off, după meciul cu UTA, iar arădenii au pierdut cu o nouă echipă bucureșteană
Rapid București a intrat în play-off odată cu startul returului din Superligă, datorită succesului înregistrat pe teren propriu, scor 2-0, împotriva celor de la UTA Arad, în ceea ce a culminat cu a doua victorie la rând obținută în „Giulești” de elevii antrenați de Marius Șumudică. Partea secundă a înfruntării a fost cea în care soarta celor trei puncte a fost decisă, pentru că, mai întâi, Alexandru Pașcanu, dintr-o lovitură de colț, iar, mai apoi, Aaron Boupendza, din penalty, să marcheze și să stabilească câștigătoarea acestui meci. Încă o dată, echipa pregătită de Mircea Rednic pierde în „casa” Rapidului, după eșecul usturător din luna februarie a acestui an, 1-4, iar „alb-vișinii” se pot lăuda cu faptul că au legat trei triumfuri consecutive în toate competițiile.
Articol de mariosoare, 9 noiembrie 2024, 22:59 / actualizat: 10 noiembrie 2024, 10:25
Rapid București a primit-o în „Giulești” pe UTA Arad, în etapa a 16-a din Superligă, în ceea ce a reprezentat al doilea duel consecutiv de pe teren propriu, după succesul obținut în fața celor de la FC Hermannstadt, în runda anterioară, cu scorul limită de 1-0. Pentru arădeni, confruntarea din Capitală a însemnat a doua deplasare la rând în acest oraș, iar dorința de a își lua „revanșa” era una imensă, după eșecul suferit în fața unei alte formații bucureștene, Dinamo, în etapa precedentă. „Giuleștenii” se aflau în ierarhia pe poziția a opta, cu 20 de puncte acumulate după terminarea turului campionatului, în timp ce formația antrenată de Mircea Rednic se afla pe locul al 11-lea, la două lungimi în spatele trupei antrenate de Marius Șumudică.
„Alb-vișinii” se prezentau la această partidă după o serie de trei succese consecutive, un rezultat de egalitate și o înfrângere, în comparație cu arădenii care suferiseră două eșecuri, alte două victorii și o remiză. Capitolul golaverajului este identic în privința celor două grupări atunci când vine vorba de golurile primite în acest sezon, până în acest moment, deoarece ambele echipe au scos de 15 ori mingea din propria poartă în stagiunea actuală din Superligă, însă gruparea bucureșteană se remarcă printr-o ofensivă mai bună, grație celor trei reușite în plus pe care le înregistrează în prezent.
Claudiu Micovschi și Rareș Pop au redat subiectele de discuție în timpul conferințelor de presă susținute de ambii tehnicieni, premergătoare acestui joc, deoarece numărul redus de minute primit de acești fotbaliști l-a impulsionat pe Mircea Rednic să și-i dorească înapoi la UTA, însă Marius Șumudică a confirmat faptul că oamenii de atac fac parte din planurile sale și nu vor pleca de la Rapid.
Lovitura de start a acestei înfruntări a fost dată de Dan Alexa, fostul jucător al „giuleștenilor” timp de un sezon, dar și fost antrenor al echipei „alb-vișinii” cu cele două mandate ale sale. În cele mai recente dueluri directe desfășurate între rapidiști și arădeni, rezultatele au fost unele diferite. Dacă la ultima confruntare disputată între cele două trupe, cea din etapa inaugurală a acestei ediții a campionatului intern, scorul final a fost 1-1, iar fiecare formație a câștigat un punct, întâlnirea de la sfârșitul lunii februarie din acest an, care a avut loc pe terenul Rapidului, s-a încheiat cu victoria categorică a clubului din Capitală, scor 4-1.
Startul confruntării din Capitală a fost precedat de un spectacol pirotehnic produs de galeria rapidistă care a aruncat o serie de obiecte interzise în teren, iar atmosfera din „Giulești” era deja una „încinsă”. Prima tentativă de a marca a acestei confruntări a fost adjudecată de gruparea oaspete, care, prin atacantul central, Jordan Kadiri, a amenințat poarta adversă. Vârful arădenilor a primit o pasă în interiorul careului de la Eric Omondi, iar dintr-o poziție dificilă, a încercat să marcheze cu latul, pe jos, la colțul lung, dar Benjamin Siegrist a fost la post și s-a opus golului, reușind să prindă balonul. Eric Omondi l-a găsit liber în careul advers pe Lamine Ghezali, dar fostul jucător al celor de la Dinamo București nu a putut finaliza așa cum își planificase faza respectivă, deoarece Cristian Ignat a ieșit în întâmpinarea sa și a blocat șutul.
Răzvan Onea, căpitanul „alb-vișiniilor” din acest meci din Superligă, în absența căpitanului de bază, Cristian Săpunaru, a decis, în minutul 12 al înfruntării, să își încerce norocul de la mare distanță. După ce a recepționat o pasă de la Claudiu Petrila, fundașul dreapta al Rapidului s-a lăsat pe minge, dar execuția sa a fost una lamentabilă, astfel că Robert Popa nu a avut vreo emoție la această fază. O ocazie uluitoare a fost irosită la capătul primului sfert de oră al actului întâi, atunci când, după o răsucire foarte bună a lui Aaron Boupendza, Tobias Christensen a trimis un șut puternic, pe centrul porții, care a fost respins slab în față de goalkeeper-ul arădenilor, dar, din doi metri, atacantul central care a mai lucrat sub comanda lui Marius Șumudică de-a lungul carierei sale, nu s-a coordonat suficient de bine și a finalizat pe lângă buturile oaspeților.
Un nou șut cadrat al celor de la UTA Arad a venit în minutul 21 al confruntării din București, atunci când un contraatac creat în trei jucători a dus la o minge primită la firul ierbii de Eric Omondi. Extrema stânga a formației pregătite de Mircea Rednic a gândit rapid faza și l-a angajat în cursă pe Lamine Ghezali, iar fotbalistul francez, aflat într-un duel direct cu Alexandru Pașcanu, a scos balonul la marginea careului, acolo de unde inițiatorul acțiunii arădene a șutat spre buturile adverse. Benjamin Siegrist s-a aflat, însă, pe direcția mingii și a izbutit să rețină execuția oponentului său. O dublă-ocazie a „giuleștenilor” a venit în minutul 27 al meciului, atunci când Aaron Boupendza a „culcat” doi adversari dintr-o singură fentă și a reușit să își creeze un culoar favorabil de a finaliza acțiunea. Șutul acestuia a fost interceptat de un fundaș al celor de la UTA Arad, iar, din respingerea balonului, Răzvan Onea l-a testat pe Robert Popa, dar portarul trupei lui Mircea Rednic a respins mingea.
Din lovitura de colț executată scurt de rapidiști, centrarea lui Claudiu Petrila l-a găsit liber în careul arădenilor pe Alexandru Pașcanu, iar fundașul „giuleștenilor” a reluat de la o distanță de 16 metri spre poarta celor de la UTA, însă execuția acestuia nu a fost conturată de îndeajuns de multă intensitate pentru a debloca tabela de marcaj. La câteva secunde după această acțiune, o combinație izbutită pe metru pătrat de jucătorii antrenați de Marius Șumudică, cu Tobias Christensen în prim-plan, unul dintre cei mai activi fotbaliști ai clubului bucureștean, a dus la șutul puternic expediat de Aaron Boupendza. Din colțul careului, avansând câte puțin, atacantul central al gazdelor a încercat să finalizeze cu un șut la colțul lung, cu piciorul drept, dar goalkeeper-ul oaspeților a arătat încă o dată că se află în formă bună.
Același Răzvan Onea, fotbalistul care a avut o mare pondere din ocaziile „alb-vișiniilor” trecută în contul său, a șutat periculos cu piciorul stâng în minutul 38 al confruntării. Faza fusese gândită de Cristian Manea care i-a pasat lui Claudiu Petrila, iar de la fostul jucător al celor de la CFR Cluj, acțiunea s-a mutat în flancul drept. Căpitanul gazdelor a scos un adversar din joc, după ce a scăpat de marcajul său și a finalizat cu un șut la colțul lung, însă mingea nu a prins tăria necesară pentru a scutura plasa porții arădene. Repriza întâi a acestui duel s-a sfârșit fără vreo altă oportunitate importantă de a marca, iar unicul eveniment notabil ce a mai avut loc până la fluierul arbitrului care a pus punct părții inaugurale a fost un potențial henț solicitat de fotbaliștii rapidiștilor, comis în careul arădenilor de Ibrahima Conte. Consultarea videoarbitrajului l-a determinat pe Szabolcs Kovacs să lase jocul să continue și să nu acorde lovitură de la 11 metri pentru gazde.
Partea a doua a meciului din întrecerea internă a fost începută mult mai bine de jucătorii conduși de pe margine de Marius Șumudică, iar Claudiu Petrila a confirmat faptul că de la vestiare, Rapid a revenit cu un plus de forță. Fostul elev al celor de la CFR Cluj a pătruns hotărât în careul advers și a finalizat cu un șut plasat, la colțul lung, dar de sub bara transversală, Robert Popa a intervenit prompt și a trimis peste poartă balonul expediat de „decarul” gazdelor. Cornerul survenit avea să aducă deschiderea de scor pentru tabăra bucureșteană, deoarece centrarea lui Claudiu Petrila l-a găsit liber în careul arădenilor pe fundașul central, Alexandru Pașcanu, care, nefiind marcat de vreun oponent, a marcat din câțiva metri cu toată poarta în față. 1-0 pentru formația din Capitală care a fost „recompensată” cu această reușită, după prezența mai clară în jumătatea de teren adversă, comparativ cu imaginea afișată de UTA.
Replica oaspeților a venit la câteva minute distanță, atunci când centrarea venită de la Valentin Costache l-a pus la încercare pe Benjamin Siegrist, dar portarul elvețian al „alb-roșilor” a ieșit dintre buturi și a boxat balonul în afara careului, izbutind să îndepărteze pericolul creat de adversari. Joao Pedro a primit o pasă la firul ierbii la aproximativ 25 de metri față de buturile rapidiste, iar fotbalistul arădenilor a finalizat din acea poziție, însă tentativa sa de a restabili egalitatea pe tabela de marcaj a trecut cu mult pe lângă stâlpul din dreapta porții gazdelor. Echipa antrenată de Mircea Rednic a presat poarta adversă, iar Andrej Fabry a șutat puternic de la marginea careului, dar execuția sa a fost scoasă de sub bara transversală de Benjamin Siegrist.
Șansa rapidiștilor de a se desprinde pe tabela de marcaj a venit în minutul 61 al confruntării, atunci când pressing-ul efectuat de Aaron Boupendza a dat roade, iar acesta a ajuns la finalizare. Execuția sa, de o intensitate ridicată, nu a putut fi direcționată înspre unul dintre colțurile porții adverse, iar Robert Popa a intervenit la acest șut, pentru ca, pe respingere, Claudiu Petrila să se afle față în față cu golul, dar „decarul” gazdelor a tras pe lângă poartă. Tobias Christensen și Clinton N’Jie au fost înlocuiți de Marius Șumudică la capătul primei ore de joc cu Constantin Grameni și cu Rareș Pop, ultimul dintre cei doi intrați pe teren înfruntându-și fosta formație din carieră. Andrei Borza a preluat corespunzător din preajma lui Valentin Costache și l-a lansat pe Aaron Boupendza, filtrând o pasă de calitate în proximitatea careului advers, iar atacantul rapidiștilor a încercat să marcheze din voleu, dar tentativa sa a fost stopată de un om din defensiva arădeană.
Minutul 70 al înfruntării a fost cel în care echipa pregătită de Marius Șumudică a obținut un penalty, după ce Aaron Boupendza a fost tras de tricou de Ibrahima Conte în suprafața de pedeapsă. Contactul dintre cei doi jucători și gestul neglijent comis de fundașul oaspeților au fost argumentele suficiente pentru ca fratele arbitrului Istvan Kovacs să dicteze lovitură de la ”11 metri”. De la punctul cu var, fotbalistul care a fost implicat în această fază, a executat, iar, deși, în primă fază, Robert Popa ghicise colțul și atinsese balonul, mingea a ajuns în plasă, iar rapidiștii treceau în avantaj de două goluri pe tabela de marcaj. Claudiu Petrila a fost la un pas de a înscrie al treilea gol al formației pentru care evoluează câteva minute mai târziu, atunci când a fost angrenat într-o cursă strălucită, după ce a primit o pasă de la Constantin Grameni. Extrema stângă a „alb-vișiniilor” a luat acțiunea pe cont propriu, dar, încă o dată, execuția cu efect la colțul lung a fost respinsă de goalkeeper-ul celor de la UTA.
Dintr-o lovitură liberă obținută la marginea careului, Claudiu Petrila a fost desemnat cel care să execute această fază fixă, iar „decarul” rapidiștilor a șutat periculos spre poarta adversă, pentru ca șutul său puternic să fie respins în bara transversală de Robert Popa, în ceea ce a însemnat o șansă uriașă de a marca pentru trupa din București. Înspre finalul partidei, Alexandru Dobre și Christopher Braun au fost trimiși pe gazon, iar aceștia au luat locurile lui Claudiu Petrila și Andrei Borza. Succesul cu numărul doi la rând de pe teren propriu procurat în fața celor de la UTA Arad le-a permis rapidiștilor să avanseze, pentru moment, pe locul al cincilea în campionat, cu 23 de puncte, la șapte în spatele liderului, iar arădenii au rămas pe treapta a 11-a, cu 18 puncte. În etapa care urmează, „giuleștenii” vor evolua în compania celor de la CFR Cluj, în deplasare, în derby-ul feroviar, în timp ce UTA va juca pe teren propriu, cu Universitatea Craiova.