Ascultă Radio București FM Live

Cum să… stabilim cu copilul o listă realistă a cadourilor de Crăciun?

Cum să…? podcastul care caută soluții simple la probleme care par complicate

Cum să… stabilim cu copilul o listă realistă a cadourilor de Crăciun?

Articol de Vicentiu Andrei, 18 noiembrie 2024, 06:37

  • Trebuie să îi facem pe oamenii din jurul nostru să înțeleagă că un cadou este, de fapt, în primul rând, plăcerea unui gând pe care îl ai ca să faci ceva frumos pentru celălalt.

  • N-aș vrea ca ai noștri copii să crească având în minte că un cadou = valoare mare.

  • Dacă și Moș Nicolae aduce cadouri scumpe, Moș Crăciun va fi pus într-o situație foarte dificilă!

„Bun găsit, prieteni! Sunt Flavia Voinea, vă salut la o nouă ediție de podcast Cum să…? Amada Băltățeanu, te salut!

Amada Băltățeanu: Bună, Flavia. Bine v-am găsit!

Flavia Voinea: Amada, am deschis o ușă în ediția trecută a podcast-ului nostru, în care am discutat despre bani și despre o relație… doamne-ajută!, sănătoasă cu finanțele. Și mă gândeam ca acum să discutăm puțin despre sezonul în care ne aflăm deja. Comercianții ne trag de noi cu toate armele sau în noi cu toate armele… sunt magazinele decorate atât de frumos că eu personal aș sta numai în ele, pentru că atmosfera de Crăciun e una foarte, foarte faină.

Și mă gândesc că, în perioada asta, copiii de toate vârstele își stabilesc în cap o grămadă de cadouri pe care doresc să le primească, pentru că, nu-i așa?, trebuie să-i scrie Moșului, mamei, tatălui, bunicii, bunicului, mătușii ș.a.m.d. E o listă întreagă de persoane care oferă cadouri de crăciun.

Copiii știu, cer…

Cum facem să negociem o listă normală, realistă cu copilul? Și copilul cu Moșu, copilul cu rudele…

Amada Băltățeanu: Și acolo e o negociere. Da, acuma depinde și ce vârstă are copilul. Când ai pus tu întrebarea, mi-am adus aminte de o discuție pe care am avut-o chiar zilele trecute cu al meu. Ok, și eram în mașină amândoi și m-a întrebat așa Care crezi tu că este luna în care se cheltuie cei mai mulți bani? și am zis Băi, e o întrebare foarte bună. Uite, cât mă gândesc eu la întrebarea asta, dacă tu ai deja un răspuns la întrebarea ta, spune-mi-l. Și el mi-a spus: Evident, decembrie!

Am discutat că poate nu-i chiar așa, că și vacanța de mare adduce o serie de cheltuieli mari, mai e și Paștele…

Dacă stau să mă gândesc, cred că fiecare bucățică din an oferă altceva. Dar mindsetul prioritar, într-adevăr, este dat de sărbători.

Flavia Voinea: Cuvintele cadou și daruri, decorațiunile, ambalajele… toate te duc cu gândul la… Și atunci cred că băgăm în foc că cele mai mari cheltuieli sunt aici, la Crăciun.

Amada Băltățeanu: Așa-i, băgam mâna în foc!.

Și i-am zis băiatului meu de nouă ani jumătate: Măi, dacă tot suntem în apropierea Crăciunului, va trebui să te gândești mai din timp să faci o listă și zice pentru Moș Crăciun n-am nimic în minte.

Și eu i-am zis Atunci ai putea să-i mulțumești în scrisoare Moșului pentru ceea ce ai primit în anii anteriori și să-i spui că anul ăsta ești bine? Răspunsul lui: Hai, că nu sunt chiar atât de bine!

Eu… acuma m-aș duce spre gândirea tuturor. Câteodată, și când n-ai nevoie, tot ai bucuria de a primi. Parcă tot cauți, cauți, cauți să pui ceva pe listă și atunci cam asta o să facă mai toată lumea. Da, n-am nevoie neapărat, dar dacă mă gândesc…

Flavia Voinea: N-am o nevoie anume… la modul să-mi trebuiască ceva, asta însemnând orice de îmbrăcat, laptop, orice. Dacă n-am această nevoie, păi există răsfățul. Mă răsfăț cu orice… Lista de răsfăț poate să fie lungă!

Amada Băltățeanu: Unde trebuie să fim atenți vizavi de ideea de cadouri este să îi facem pe oamenii din jurul nostru o să înțeleagă că un cadou este, de fapt, în primul rând, plăcerea unui gând pe care îl ai ca să faci ceva frumos pentru celălalt.

Apoi, să fii un pic atent la cine sunt oamenii cărora poate vrei să le oferi niște cadouri și ce i-ar bucura pe ei să primească. Să dublezi treaba asta cu faptul că multe dintre cadouri pot să fie simbolice și care, într-adevăr, să smulgă cel puțin un zâmbet de bucurie din partea celui care primește un cadou.

Și lucrurile astea trebuie cumva spuse și în casă. Adică n-aș vrea să crească copiii noștri cu ideea în care cadou înseamnă automat valoros.

Flavia Voinea: Fix asta am avut în minte când am vrut să facem această discuție. Ne gândim de multe ori să punem pe lista aia către Moșul lucruri foarte scumpe, mari, valoroase. Și atunci ce se întâmplă când o familie sau un părinte nu poate sau nu vrea să ia acel cadou și oferă altceva mai mic? Evident mai ieftin, mai mic, mai puțin valoros… mai mic din toate punctele de vedere sau din punctul de vedere al copilului care s-a gândit la altceva. Cum facem să nu fim dezamăgiți de povestea asta?

Amada Băltățeanu: Păi, asta e o construcție, pe care o facem cu copiii noștri, în timp. Și anume… pe lista asta punem mai multe lucruri foarte variate. Se poate să primești ceva care e pentru mine important și întâmplător să fie și foarte valoros sau nu? Totuși, să ai grijă ca pe lista ta să fie lucruri care să poată fi aduse de Moș, chiar dacă nu o să reușească Moșul ăsta să aducă peste tot, în toate colțurile lumii, cadouri extrem de valoroase….

Undeva greșim și noi, pentru că eu îmi aduc aminte când eram noi copii și era, spre exemplu, Moș Nicolae. Moș Nicolae înseamnă dulciuri și puteai să mai ai surpriza că mai primești încă o pijama față de pijamaua de anul trecut….

Ei bine, acuma stau de vorbă cu mulți oameni și stau de vorbă cu mulți copii, iar ei în ghetuțe că găsesc lucruri mari… adică am auzit inclusiv de telefon în ghetuțe.

Păi, asta îl pune pe Moș Crăciun într-o situație foarte dificilă! 

Să nu uităm că Moș Nicolae înseamnă dulciuri și o nuia! Acuma, nuielușa aia se găsește la mall foarte frumos aranjată cu niște clopoței și… Poți să adaugi ceva, un cub Rubik, de pildă, dar să fim siguri că sunt lucruri simbolice.

Flavia Voinea: Mie nuiaua aia mi-a marcat copilăria! Aia din vișinul bunicii! Nu avea nici clopoțel, nici staniol, nici fundițe, nimic. Din fericire, nu o aveam în fiecare an, dar în fiecare an, în fiecare ajun, aveam o teamă să nu o găsesc acolo, Doamne ferește!

Amada Băltățeanu: Așa că, dacă și noi le creștem foarte tare așteptările prin alte momente… Cum e și iepurașul ăsta. El nu a existat.

Acum a apărut iepurașul, e și Moș Nicolae, și Moș Crăciun care îi bate pe toți…

Și atunci apare nevoia unei discuții: hai să le vedem cum facem, poate sunt mai multe lucruri pe lista ta, unele care pot să fie simbolice, unele care să aibă o valoare mai mare și, ca să ai și bucuria că primești, caută ca ceea ce pui tu acolo să fie niște lucruri care au șanse să fie aduse! Să fie și cele care sunt mari, dar pe care ți le dorești. Hai să le lăsăm așa, să le știm! Poate că nu sunt pentru momentul ăsta și nu ne și supărăm dacă nu primim, ci să le știm și să vedem împreună.

Apropo de discuția din potdcast-ul anterior: cum le gândim, ce facem pentru ele, cum strângem bani, cum ajuți? Că și Moșul mai are și el nevoie de ajutor, nu le poate face singur pe toate.

Dar aș vrea doar ca să vadă că este o înșiruire… Lucrurile pot să fie așa foarte înșiruite și putem să le gândim astfel încât să avem momente prin care ne oferim lucruri și avem și momente care înseamnă să stai un pic și să gândești unde ești, ce-ți trebuie.

Deci este nevoia ca să obții lucrul ăsta, dar și răbdarea ca să ajungi acolo.

Dacă copiii aud din partea noastră cum le proiectăm, dar realizabil… să nu se simtă păcăliți! Dacă el a pus pe listă, înseamnă că-și dorește, dar poate primește de la iepuraș sau de ziua lui.

Poate de pe listă primești ceva, dar dacă nu primești ceva de pe listă, putem să vedem noi după aia ulterior cum se pot aranja. Adică…

Flavia Voinea: Adică să aibă bucuria de a primi, să aibă și realismul de a-și face o listă posibilă, realizabilă, dar să nu uite și de cadourile pe care trebuie să le facă și ei la rândul lor.

Amada Băltățeanu: Până la o anumită vârstă, nici nu au în minte altceva decât cum pot să primească. Și apoi văd, observă prin modelele pe care le au în jur că ești bucuros și când primești, și când dăruiești.

Asta se învață de către copilaș, prin ce observă el direct și prin cum le povestești tu. E nevoie să-ți faci timp să povestești despre ele, pentru că ești în continuare părintele care ghidează… și la un moment dat lansezi întrebarea Tu cum îți propui să faci? Poate dacă ai în minte așa ca o surpriză pentru fiecare. Dar câte persoane ar fi? Ce crezi că le-ar bucura? Știai că vine Crăciunul?

Totul este, încă, cu foarte multă inițiativa din partea noastră și de a explica și de a organiza și de a face așa o o rânduire a lucrurilor și de a-l invita să se gândească la ce poate să facă și el.

Flavia Voinea: Da, e o poveste pe care trebuie s-o construiești.

Amada Băltățeanu: Dar cred că, într-adevăr, răbdarea asta de a-i spune lucruri, de a vedea că nu se anulează niște dorințe… să le vadă cu ochii minții cum se întâmplă și în ce formă se pot întâmpla. Asta îi lasă pe oameni să se bucure de prezent, știind că se vor bucura și în viitor de altceva.

Flavia Voinea: E adevărat. Momentan, sincer, eu mă bucur foarte tare de ceea ce se întâmplă în oraș, vor începe toate cele la final de noiembrie, târgurile sunt deja funcționale și mie mi se pare atât de frumoasă toată perioada asta și mă bucur că s-a prelungit cumva perioada cadourilor pe care le facem și pe care le primim.

Mulțumim frumos, Amada.

Amada Băltățeanu: Cu mare drag!”

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:54

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord

„Constructorul român a avansat cu lucrările la podul Cernica (1.300 m), cea mai dificilă structură de pe acest lot, construită într-o arie...

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Vremea se va menține caldă și frumoasă
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:14

Vremea se va menține caldă și frumoasă

La noapte, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimã va fi de -5…-3 grade. Mâine, vremea se...

Vremea se va menține caldă și frumoasă
Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:00

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut

Totodată, anul trecut, compania a avizat alte 70.000 de locuri de parcare, anunţă primarul Capitalei, Nicuşor Dan. „În 2024, CMPB a...

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut
Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 17:38

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze

„Ne aflăm în prim sezon al virozelor. Dacă săptămâna trecută aveam circa 45.000 de cazuri de viroze sanitare, în raportarea din această...

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:46

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO

Cealaltă jumătate Morandi, artistul și producătorul Marius Moga, a vorbit într-o scurtă intervenție telefonică despre planurile din anul...

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:26

Panouri fotovoltaice, la puncte termice din Sectorul 2! AUDIO

Concret, proiectul vizează modernizarea și reabilitarea punctelor termice Ramuri Tei și Fundeni 2 din Sectorul 2 al Capitalei. O componentă...

Panouri fotovoltaice, la puncte termice din Sectorul 2! AUDIO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:11

Naveta Starship lansata de compania lui Elon Musk a explodat la câteva minute de la decolare | VIDEO

Test ratat pentru compania SpaceX a lui Elon Musk. Din pacate naveta Starship a explodat la câteva minute de la decolare, deasupra Insulelor...

Naveta Starship lansata de compania lui Elon Musk a explodat la câteva minute de la decolare | VIDEO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 10:56

Șoferii bucureșteni au găsit o cale să plăteasca RCA mai ieftin! AUDIO

Tot mai mulți șoferi din București și din județul Ilfov își înmatriculează mașinile în provincie pentru a plăti mai puțin pentru polița...

Șoferii bucureșteni au găsit o cale să plăteasca RCA mai ieftin! AUDIO