Bine de citit: „10 căței. 10 mâțe. Și alte versuri de abecedar”
Articol de razvanursuleanu, 19 noiembrie 2024, 11:09
O minunată carte pentru voi, dragi copii, este de neimaginat să nu o aveți în bibliotecă, ba chiar aș spune să o citiți cât mai repede, ba chiar aș mai spune și că n-ar fi rău să o citiți de mai multe ori, pentru a deveni cei mai buni prieteni atât cu cifrele, cât și cu literele alfabetului.
Există totuși o mică neînțelegere ce s-a strecurat printre paginile cărții, poetul Tudor Arghezi era deja destul de măricel când a scris “10 căței. 10 mâțe. Și alte versuri de abecedar” și pesemne că uitase care este unul dintre principalele obiective pe care le are un copil.
Ei bine, unul dintre principalele obiective pe care le are un copil este acela de a aduce în casă orice animăluțe de companie găsește și de a spori permanent numărul acestora. Îmi amintesc perfect că atunci când eram și eu mic, toată gașca din care făceam parte aduna animăluțe încontinuu, iar prin animăluțe înțelegem aici și insecte, păsări, reptile, practic orice ființă vie care nu e om (cu oamenii fiind un pic mai greu, pentru că se apucă să comenteze dacă îi iei în brațe ca să îi duci acasă și ei nu vor).
Pasul următor era acela de a ascunde cu repeziciune puii de pisică sau de câine, iepurii, șopârlele, coropișnițele, șoarecii, păianjenii, bondarii precum și multe alte animăluțe în locuri cât mai puțin vizibile, unde ele de regulă nu prea voiau să stea și ieșeau de acolo exact în momentul în care intrau în cameră alți membri ai familiei (cei din rasa umană, la ei mă refer).
După care începeau negocierile, ce puteam să păstrez și ce eram obligat să eliberez. Nefiind un foarte bun negociator, am avut nevoie de ani de zile pentru a reuși să păstrez, pe rând, un câine și trei pisici, mai mult nu s-a putut.
Aceasta este prin urmare neînțelegerea din carte, mai ales în ceea ce privește poezia “Zece mâțe”, în care se pleacă de la 10 pisici iar în final nu mai rămâne nicio pisică, lucru care poate fi de-a dreptul cumplit pentru orice copil. Mă gândesc că am putea învăța să numărăm până la zece sau chiar mai mult și în ordine crescătoare, plecând de la nicio pisică și aducând în casă la fiecare strofă o nouă pisică până când nu mai au loc nici măcar pe balcon, așa cred eu că ar fi cel mai potrivit să învățăm matematică.