Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: Dorim creşterea nivelului de compensare a tratamentului pentru BPOC
Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie a prezentat un studiu potrivit căruia 33% dintre pacienţii care accesează serviciile medicale spitaliceşti prezintă o exacerbare acută a bolii, iar, din punct de vedere al anvergurii, spitalizarea continuă cu diagnostic principal de BPOC a fost regăsită în 43.000 de cazuri.
Articol de arionmihaela, 20 noiembrie 2024, 12:48
Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan pledeaza pentru creşterea de la 50% la 90% sau chiar 100% a nivelului de compensare a tratamentului pentru bolnavii care suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), precizând că a iniţiat demersuri în acest sens.
El a precizat că pensionarii au venituri limitate şi, de multe ori, comorbidităţi, urmează multiple alte tratamente. În plus, pacienţii cu BPOC sunt limitaţi şi de un nivel de plafonare pe reţetă de 330 de lei.
Florin Mihălţan a prezentat un studiu potrivit căruia 33% dintre pacienţii care accesează serviciile medicale spitaliceşti prezintă o exacerbare acută a bolii, iar, din punct de vedere al anvergurii, spitalizarea continuă cu diagnostic principal de BPOC a fost regăsită în 43.000 de cazuri.
„Cât ne costă BPOC-ul? Observăm că sunt în jur de 81.000 de cazuri cu diagnostic principal de BPOC, sunt 264 milioane de lei la capitolul costuri, iar dacă privim cât reprezintă din totalul costurilor şi cheltuielilor cu serviciile spitaliceşti este de 1,1%. Chiar dacă procentul nu pare foarte mare, este vorba de un eşantion de populaţie care nu are veniturile unui om activ, adult, în deplinătatea câştigurilor şi siguranţei financiare”, a atras atenţia Mihălţan.
„Ziua Mondială de luptă împotriva Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice este extrem de importantă pentru că totul în această afecţiune, demarajul pentru diagnostic şi terapie, se bazează pe o prezenţă a funcţiei pulmonare, funcţie care creează o multitudine de deschideri în momentul în care este normală sau se prăbuşeşte progresiv”, a transmis Florin Mihălţan.