”Bukowski by Night”, premieră absolută la Teatrul Coquette
Articol de andreiabarsanbfm, 21 noiembrie 2024, 11:12
”Bukowski by Night” este o premieră absolută în România, un spectacol inspirat din opera unuia din cei mai mari scriitori ai Americii, Charles Bukowski. Adaptare liberă este realizată de Radu Aldulescu, iar regia îi aparține Alinei Hiristea. Reprezentația are loc pe 28 noiembrie, la Teatrul Coquette, de la ora 19:30.
În distribuție: Karl Baker, Gabriela Porumbacu și Delia Lazăr.
Scenografia este creată de Șerban Savu, iar cadrul vizual, de Ciprian Duică.
Este un spectacol centrat pe figura artistului și arta ca mod de supraviețuire. Începe cu un performance de poezie într-un bar unde domină, cu litere luminoase, Bukowski by Night, performance care se transformă în spectacolul vieții artistului. Asaltat de fane și de nebunia lor, acaparat de Gloria, distrus de o relație toxică, salvat și re-salvat de Alice, contrar voinței lui, Art Legend pare prins într-un carusel de stări și schimbări de situație în registru tragi-comic.
Gloria, artist total – scrie, pictează, cântă, dansează – îl cucerește, îl ia ostatic pe Art în lumea ei, iar ce se va întâmpla nu va face decât să crească labilitatea emoțională și narcisismul, ridicolul, absurdul și senzualitatea, până la debușeul final.
Pandant la excentrica și tulburător-tulburata Gloria, apare femeia-pansament, Alice, vechea prietenă, care își asumă rolul de salvator, de terapeut care are nevoie de terapie, la rândul ei, până când nebunia va spage toate zăgazurile.
Prins între cele două femei, Art se zbate să își păstreze rațiunea și integritatea afectivă, iar în acest timp, poezia lui câștigă în forță și expresivitate. Personaj carismatic, fascinant, cu un vibe unic, Art Legend va cuceri inimile tuturor prin sinceritatea sa dezarmantă, prin umorul frust și candoarea artistului care a acumulat dezamăgiri peste dezamăgiri, a înțeles cum e lumea asta și, totuși, nu capitulează, nu se lasă biruit. Alcoolul este un mijloc de apărare inofensiv, un potențator al stării de poezie și balsam al inimii sale încercate.
Spectacolul este unul deschis spre public. Publicul este luat ca martor și judecător, uneori ca participant activ în situațiile surprinzătoare ce se succed într-un tumult copleșitor, așa cum este universul Bukowski.
Charles Bukowski (16 august 1920 – 9 martie 1994) a făcut istorie în literatura americană prin romanele sale Femei, Poșta, Factotum, Șuncă pe pâine, Hollywood și prin cele peste optzeci de volume de poezie strălucite, la care se adaugă și însemnările sale autobiografice. Scrierile sale au început să fie apreciate de publicul din întreaga lume, mai ales după ce autorul trecuse de șaptezeci de ani.
Charles Bukowski a fost un geniu al prozei scurte, venind în continuarea lui Hemingway, concurându-l, chiar, prin tonul frust, iar din punct de vedere stilistic, poate fi asociat cu Henry Miller. O scriitură care se pretează perfect la teatru, după care s-au făcut scenariile unor filme premiate, precum Barfly (1987) cu Faye Donaway și Mickey Rourke, Tales of Ordinary Madness (1981) și Factotum, cu Matt Dillon (2005).
Opera lui Charles Bukowski este încă prea puțin cunoscută în rândul publicului larg din România.
Poezia și proza sa de o intensă expresivitate stau la baza unui spectacol eveniment care îmbină firele dramatice din proza și poezia lui Bukowski, într-un spectacol unic, anunță realizatorii.
Spectacolul este produs de Teatrul Proxim și Teatrul Coquette și este realizat cu sprijinul UNITER.