Operaţiunea „Green-Pass” – se verifică cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România
Articol de bucurestifm, 21 noiembrie 2024, 11:10
Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale, derulează operaţiunea „Green-Pass”, pentru verificarea unor locaţii de cazare şi a locurilor de muncă, corespunzătoare cetăţenilor străini non-UE, cu vize de muncă în România, în vederea identificării elementelor relaţionate traficului de migranţi, traficului de persoane, precum şi altor elemente de criminalitate organizată.
De asemenea, sunt efectuate controale sistematice în punctele de trecere a frontierei de stat a României din zona de sud şi de vest, în scopul identificării unor transporturi ilegale de migranţi sau activităţi ilegale pe linia contrabandei.
Totodată, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intensificat activităţile de verificare şi control în zonele de tranzit ale transporturilor de persoane şi mărfuri.
Potrivit unui comunicat la Poliției Române, zonele vizate se află în judeţele Cluj, Constanţa, Dolj, Sibiu, Ilfov, Municipiul Bucureşti, precum şi în punctele de trecere ale frontierei de stat Vama Veche, Negru Vodă, Giurgiu, Calafat, Nădlac, Nădlac II, Vârşand, Borş şi Borş II.
”Traficul de migranţi constituie o activitate de criminalitate organizată foarte profitabilă, câştigurile obţinute de infractori fiind semnificative şi adeseori cu investiţii minime. Fenomenul este, de altfel, extrem de versatil, cu nuanţe multiple în funcţie de context, de specificul unei regiuni sursă sau al cererii de piaţă în zona sau ţara de destinaţie. Aceasta determină un efort permanent de adaptare din partea autorităţilor statului, pentru combaterea la timp şi în mod eficient a diverselor forme de manifestare. Acesta este unul recurent, recunoscut atât la nivel naţional, cât şi internaţional, provocările privind tragerea la răspundere penală a infractorilor regăsindu-se în diverse evaluări ale statului român în această materie. Totodată, având în vedere caracterul atipic al victimelor în cazul traficului de persoane asociat traficului de migranţi, este necesară o abordare integrată a grupurilor de migranţi ce trec fraudulos frontiera de stat, întrucât, în urma activităţilor desfăşurate, pot fi identificate persoane care, pe ruta din zona de origine până în ţările din Vestul Europei, ajung victimele traficanţilor, fiind exploatate prin sclavie, cerşetorie sau chiar sexual”, precizează Poliția Română.