Centenarul Nina Cassian la Editura Casa Radio
Articol de bucurestifm, 22 noiembrie 2024, 10:10
Pe 27 noiembrie se împlinește un veac de la naşterea Ninei Cassian. Cu acest prilej Editura Casa Radio lansează audiobookul (carte şi CD) Nina Cassian, Dans – într-o a doua ediţie substanţial adăugită, cu noi poeme în lectura autoarei şi un interviu despre viaţă şi operă, dar şi despre emigrare.
Audiobookul le oferă deopotrivă cititorilor şi auditorilor posibilitatea de a întâlni o autentică voce poetică, în cele 51 de poeme rostite de Nina Cassian la Radio între anii 1959 şi 2003, înregistrări adunate acum pe CD, cu transcrierea lor într-o carte. Şi de a o reîntâlni, de asemenea, într-un amplu interviu realizat în anii 2000 de Emil Buruiană, pentru Radio România. Ilustraţia cărţii este semnată de Tudor Jebeleanu.
Nina Cassian, contestată uneori din pricini politice (şi, pe un segment al operei sale, şi pe temeiuri estetice, aşa cum se poate citi în prefaţa Sânge estetic semnată de Cosmin Ciotloş), este o poetă de un incontestabil talent şi nerv liric, o personalitate literară care a survolat decenii şi care se impune încă, prin vocea sa (prin versurile în lectură proprie), publicului iubitor de poezie.
„Forte poeta rămâne […] în poezia de dragoste, pe care antologia aceasta o ilustrează, din fericire, îndeajuns, chiar cu câteva exponențiale. […] Nina Cassian e o senzorială, așa cum senzorial era, pe alt versant, Emil Brumaru. Diferența constă în contact: la autorul Dulapului îndrăgostit toate veneau deodată și se așezau direct în nervi, fără o mediere așa zicând reflexivă. La ea, ca la puțini alții (deși mi-e greu să mai găsesc în literatura română de azi până și un altul care să-i stea alături), avem un caz complet de natura culturans. Evocam […] lecțiile de prezență scenică pe care, adolescentă, viitoarea poetă le-a luat. Li se cuvin adăugate cele de armonie cu Mihail Jora și de compoziție cu Constantin Silvestri. Desen, tânăra a studiat cu Löwendal și apoi cu M.H. Maxy. Nu-i venea, așadar strâmt, nici una dintre căile posibile de foraj intim. Știa când și cum să frondeze, după cum avea intuiția pauzelor necesare. Uneori, pe acestea din urmă le și execută amplu în rostire” – din Cuvânt-înainte semnat de Cosmin Ciotloş.
Un audiobook (carte şi CD) întru totul notabil şi un titlu de notat: Nina Cassian, Dans, ediţia a II-a atent revăzută şi consistent adăugită. Audiobookul va fi lansat la cea de-a 31-a ediție a Târgului de carte Gaudeamus, sâmbătă, 7 decembrie, ora 15:00, la standul Radio România (Romexpo, Pavilion B2). Vor participa: Cosmin Ciotloș, critic literar și îngrijitorul ediției, regizorul Alexandru Solomon și scriitorul Călin-Andrei Mihăilescu.