Ascultă Radio București FM Live

Viitorul Bucureștiului, producția de energie cât mai eficientă și cât mai verde! 

Viitorul Bucureștiului, producția de energie cât mai eficientă și cât mai verde! 

Articol de Mircea Apostolescu, 22 noiembrie 2024, 13:33

Săptămâna viitoare vor fi semnate contractele pentru finanțarea din fonduri europene a modernizării a trei dintre cele patru electrocentrale (CET-uri) ale Electrocentrale București S.A. (ELCEN).
Valoarea totală a fondurilor europene nerambursabile pentru cele trei CET-uri este de 361 de milioane de euro, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Modernizarea CET-urilor va însemna eficiență mult mai mare în producția de energie termică și electrică, care se va traduce în facturi mai mici pentru bucureșteni, dar și reducerea poluării aerului, a explicat Sebastian Burduja.

„Săptămâna viitoare, vom semna contractele pentru modernizarea CET-urilor.
În București, sunt patru CET-uri principale – Vest, Progresul, Sud și Grozăvești, dintre care unul singur este modernizat, CET Vest.
Celelalte trei, inclusiv CET Sud, care este cel mai mare CET din Europa, sunt din anii ’60-’70 și este un miracol că acele cazane și turbine încă funcționează.
Am obținut, prin nu vă povestesc ce eforturi, o sumă totală de 361 de milioane de euro, bani gratis, din fonduri europene, pentru cele trei CET-uri. Și, săptămâna viitoare, semnăm contractele.

Va însemna un aer mai curat, pentru București. Însă, mult mai important, va însemna o eficiență mult mai mare a acestor CET-uri. Deci, un cost mult mai mic de producere a agentului termic. Deci, o factură la întreținere mai mică pentru bucureșteni.
Sigur că ne-ar fi plăcut să continuie chestiunea aceasta și pe zona de reabilitare de rețea, unde nu sunt progrese foarte mari – e posibil că, dintre dumneavoastră, sunt bucureșteni care stau și acum în frig și fără apă caldă.

Am inițiat și, la sfârșitul anului viitor, se va încheia odată și pentru totdeauna, fuziunea dintre ELCEN, compania Ministerului (… Energiei n.r.) și Termoenergetica, Compania Primăriei, și va fi un singur sistem integrat de termoficare, în București.
Bucureștiul stă pe o mină de aur, și anume energia geo-termală, în nordul Capitalei.
Domnul Crețu (… director general ELCEN n.r.) împreună cu Ministerul Energiei din Statele Unite au semnat un Memorandum și deja lucrează la studiul de fezabilitate, pentru a aduce energia geo-termală în termoficarea Bucureștiului”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Și șeful ELCEN, Claudiu Crețu, spune că, deoarece se pune accentul tot mai mult pe energia electrică, Bucureștiul are nevoie de sistemul centralizat, care poate produce, în cogenerare, cu mare eficiență, atât energie electrică, cât și energie termică.

„Având în vedere că trendul este de electrificare, este foarte important să avem producție de energie electrică, în București.
Este exact ceea ce facem noi, în acest moment, prin aceste trei CET-uri noi, prin aceste investiții finanțate prin Fondul de Modernizare.
Vom avea câteva sute de megavați, care vor asigura, pe lângă căldura necesară bucureștenilor, vor asigura și energia electrică necesară, aici.
Să nu depindem doar de un cablu, prin care energia vine de la Cernavodă sau de la parcuri eoliene etc.
Am observat și în contextul războiului din Ucraina cât de important este să avem producție de energie electrică, acolo unde este consumul, local.
Deci, prin investițiile pe care le facem, încercăm să fim cât mai eficienți, să avem un sistem integrat, sistemul centralizat să nu mai aibă aceste probleme. Și vom ajunge, în patru ani de zile, prin aceste noi CET-uri și prin reparația, prin modernizarea conductelor, la un sistem mai bun.
Și, evident, vom încerca să avem o energie cât mai curată. Sperăm să integrăm, cât mai repede, energie regenerabilă, geo-termală. Încercăm să facem stocare de energie. Suntem deschiși pentru hidrogen, pentru că turbinele noi și motoarele (… CET-urilor n.r.) vor fi hidrogen ready.
În perioada următoare va fi o transformare energetică a Bucureștiului, care conduce către eficiență”, a declarat Claudiu Crețu.

Reporter: Adică dumneavoastră susțineți că sistemul centralizat este șansa Bucureștiului de a avea și energie electrică în bandă, adică produsă, fără a depinde de eolian, de soare, dacă e soare, dacă plouă?

Claudiu Crețu: „Exact, pentru că cogenerarea de înaltă eficiență este cea mai rentabilă. Este modalitatea optimă de a arde gazul  natural, cu randamente de 90 și ceva la sută.
Atunci când ardem gazul să producem energie electrică, se produce și energie termică. Și energia termică poate și trebuie să intre în conducte, pentru a ajunge în caloriferele bucureștenilor. Deci, prin această cogenerare, suntem în zona de eficiență.
De aceea, am primit și această finanțare de la Uniunea Europeană. Tocmai pentru faptul că cea mai bună modalitate de a încălzi un oraș este prin sistemul centralizat.
Această finanțare este vorba de 362 de milioane, total nerambursabili”.

Printre preocupările ELCEN se numără stocarea energiei electrice, pentru a putea fi utilizată în orele de consum de vârf și instalarea de stații de încărcare pentru autobuzele electrice, la CET-urile ELCEN.

„Ne concentrăm, însă, pe partea de energie. Ne concentrăm pe stocare de energie.
Deja avem studiul de fezabilitate in lucru, deja am depus un proiect, inclusiv cu energie solară, la CET Progresul, 5 MWt, cu 2 MWt (… stocați n.r.) în baterii.
Vedem, în oraș, din ce în ce mai multe autoturisme electrice. Auzim știri că vor fi din ce în ce mai multe autobuze electrice. Dar, unde se încarcă?
Pentru autobuze și, poate, și pentru autoturisme, vă anunțăm că ne pregătim noi.
La CET-uri, vom face stații de încărcare electrice, mai ales că capetele traseelor de autobuz se cam termină la CET.
Noi ne pregătim să încărcam autobuzele electrice, la un preț foarte bun, evident”, a declarat Claudiu Crețu.

Și Compania Municipală Energetica Servicii lucrează la modernizarea infrastructurii energetice a Bucureștiului, atât prin înlocuirea rețelei vechi de termoficare, cât și prin modernizarea centralelor termice de cvartal, instalarea de capacități termice modulare la punctele termice nemodernizate și prin montarea de stații de încărcare pentru mașinile electrice și integrarea de surse alternative, verzi, de energie.

„Am refăcut peste 35 de kilometri de rețea de termoficare. Am înlocuit conductele vechi de peste 30-40 de ani cu tehnologie inovatoare, conducte preizolate, dotate cu senzori de detecție a avariilor, care acești senzori permit monitorizarea computerizată, în centrul de control, și, practic, putem să identificăm, cu maximă precizie și rapiditate, orice avarie.
Discutăm de capete de rețele. Discutăm de zone unde a fost foarte important să intervenim, deoarece erau cele mai mari avarii și ajutau foarte mult sistemul de termoficare.

Ne-am setat și pe retehnologizarea centralelor de cvartal. Am început cu centrala din Piața Amzei, unde am înlocuit cazanele vechi, depășite ca durată de viață. Le-am înlocuit cu tehnologie nouă de producere a energiei termice în condensație.
Un proiect pe care îl implementăm chiar în această perioadă se referă la capacitățile modulare termice. Acestea sunt amplasate în proximitatea punctelor termice. Sunt puncte termice care nu au fost modernizate.
E foarte important ca aceste containere să le punem acolo unde este, într-adevăr nevoie, unde funcționarea acestor puncte termice este deficitară.
Sunt 35 de aceste capacități termice modulare. Le vom instala, în perioada următoare și sperăm noi să aducă un mare beneficiu, în respectivele zone.

Am fost singura companie, de la nivelul Capitalei (… Primăriei Municipiului București n.r.) care am montat aceste stații de încărcare (… pentru mașinile electrice n.r.).
Există un proiect mare, aprobat de către Consiliul General, de 200 de stații de încărcare. Am implementat primele șapte stații de încărcare, în Sectorul 4. În acest moment, suntem în plin proces de încă 40, de a le instala, în parcările Municipalității„, a declarat Mihai Cristian, directorul Companiei Energetica Servicii.

Declarațiile au survenit cu prilejul dezbaterii „Energie pentru București”.

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 19:29

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe

Producția ”Bird” este o dramă cu James Nelson-Joyce, Barry Keoghan, Jasmine Jobson si Franz Rogowski. Bailey are 12 ani şi locuiește ilegal...

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe
Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:54

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord

„Constructorul român a avansat cu lucrările la podul Cernica (1.300 m), cea mai dificilă structură de pe acest lot, construită într-o arie...

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Vremea se va menține caldă și frumoasă
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:14

Vremea se va menține caldă și frumoasă

La noapte, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimã va fi de -5…-3 grade. Mâine, vremea se...

Vremea se va menține caldă și frumoasă
Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:00

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut

Totodată, anul trecut, compania a avizat alte 70.000 de locuri de parcare, anunţă primarul Capitalei, Nicuşor Dan. „În 2024, CMPB a...

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 17:38

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze

„Ne aflăm în prim sezon al virozelor. Dacă săptămâna trecută aveam circa 45.000 de cazuri de viroze sanitare, în raportarea din această...

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:46

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO

Cealaltă jumătate Morandi, artistul și producătorul Marius Moga, a vorbit într-o scurtă intervenție telefonică despre planurile din anul...

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:26

Panouri fotovoltaice, la puncte termice din Sectorul 2! AUDIO

Concret, proiectul vizează modernizarea și reabilitarea punctelor termice Ramuri Tei și Fundeni 2 din Sectorul 2 al Capitalei. O componentă...

Panouri fotovoltaice, la puncte termice din Sectorul 2! AUDIO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:11

Naveta Starship lansata de compania lui Elon Musk a explodat la câteva minute de la decolare | VIDEO

Test ratat pentru compania SpaceX a lui Elon Musk. Din pacate naveta Starship a explodat la câteva minute de la decolare, deasupra Insulelor...

Naveta Starship lansata de compania lui Elon Musk a explodat la câteva minute de la decolare | VIDEO