ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024: Declarațiile candidaților dupa aflarea rezultatelor sondajelor de opinie
Articol de Vicentiu Andrei, 24 noiembrie 2024, 22:36
Conform agentiei de presa AGERPRES, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu, a declarat că votul la primul tur a fost foarte fragmentat, iar în acest moment sociologii încă nu ştiu cine este în turul al doilea în afară de el.
Ciolacu a refuzat, duminică, după ce au fost publicate exit-pollurile, să răspundă la întrebările presei.
‘Stăm de vorbă după ce se numără toate voturile. (…) A fost un vot foarte fragmentat, în acest moment sociologii încă nu ştiu cine este în turul doi în afară de mine’, a spus acesta, la sediul central al PSD.
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a anunţat duminică seara că, în cursul săptămânii următoare, va demara negocieri cu toate partidele de dreapta şi cu forţele democratice în vederea alcătuirii unei majorităţi parlamentare.
„Românii au arătat că nu doresc acest Guvern PSD-PNL. Românii au arătat asta şi, practic, votul de astăzi, este o moţiune de cenzură din partea românilor, că nu îşi doresc un Guvern PSD. Din exit-poll-urile pe care le vedem până acum, practic 75% dintre români au votat altfel, nu cu PSD. Urmează alegeri parlamentare. Avem nevoie de un Guvern care să reformeze cu adevărat România. Anul viitor va fi un an foarte greu. Săptămâna viitoare voi vorbi cu toate forţele de dreapta şi cu toate forţele democratice din această ţară, pentru a ne pregăti de majoritate parlamentară. Este foarte important să avem o majoritate parlamentară. Dragi români, nu mă lăsaţi singură! Vă rog! Fiţi alături de noi, fiţi alături de mine, să putem să creăm o majoritate parlamentară de dreapta, o majoritate democratică, pentru că un preşedinte are nevoie de majoritate. Doar aşa putem să schimbăm lucrurile în bine în această ţară’, a transmis Lasconi, la sediul USR.
Preşedinta USR le-a mulţumit tuturor românilor care au ieşit la urne, precum şi celor care au votat-o, subliniind că pentru ea fiecare vot reprezintă ‘o responsabilitate’. Totodată, ea le-a mulţumit lui Ludovic Orban pentru susţinere, precum şi Partidului Forţa Dreptei, PMP şi REPER.
Elena Lasconi s-a declarat convinsă că negocierile cu PNL nu se vor desfăşura cu liderii actuali, despre care a spus că ‘au dat mâna’ cu PSD.
‘Este posibil să se schimbe leadership-ul. Dar este problema lor, este treaba lor, este bucătăria lor. (…) Cum putem să vorbim cu o conducere care a rămas agăţată de PSD? Eu cred că se vor schimba lucrurile’, a spus ea.
În ceea ce priveşte alegerea sa vestimentară de duminica seara, o rochie roşie, Lasconi a spus că aceasta are legătură cu punctul roşu din logo-ul USR.
‘PSD nu poate să pună monopol nici pe dorinţele românilor şi nici pe o culoare, aşa că sunt liberă să port ce culoare doresc’, a menţionat ea.
Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Mircea Geoană afirmă că rezultatele alegerilor prezentate de exit-poll-uri sunt ‘surprinzătoare şi dezamăgitoare’ punctând că ‘nivelul de frustrare şi mânie împinge către voturi mult mai radicale’.
„Pe fond, este un semnal foarte puternic din partea cetăţenilor noştri. Este clar că am avut în acest prim tur de alegeri mai multe variante de schimbare pentru România. Noi am încercat să venim cu o schimbare bazată pe competenţă, proiect, angajament pentru România, pe chestiuni măsurabile şi concrete. Dar se pare că nivelul de frustrare şi de mânie din partea publicului împinge către voturi mult mai radicale şi acest lucru trebuie să dea de gândit tuturor’, a declarat Geoană duminică seară.
El a subliniat că este ‘surprinzător’ modul în care ‘anumiţi candidaţi apar practic de nicăieri şi este în continuare un lucru misterios în alegerile din România, dar, una peste alta, românii s-au pronunţat şi trebuie să respectăm votul lor’.
Totodată, Geoană a mulţumit celor care l-au votat.
‘Sunt extrem de mândru pentru cei care m-au votat (…) au rezistat unui atac încrucişat extrem de dur împotriva mea, a campaniei mele, a reputaţiei mele, a familiei mele’, a susţinut Mircea Geoană.
El a apreciat că în prezent ‘sunt momente extrem de complicate pentru România’.
‘Votul masiv împotriva sistemului actual din această seară trebuie să fie un semnal de alarmă pentru cei care fac politică tradiţională, Este un mesaj de foarte mare supărare şi frustrare şi furie împotriva sistemului actual de partide şi cine nu înţelege acest mesaj cred că se joacă cu focul’, a subliniat Geoană.
Întrebat despre viitorul carierei sale, Mircea Geoană a spus: ‘De politică activă cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui într-un anumit moment (…) Cât am făcut până acum e mai mult decât suficient’.
Preşedintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidenţiale, le-a cerut duminică, după închiderea urnelor, reprezentanţilor partidului să nu părăsească secţiile ‘până nu se numără corect şi ultimul vot’, afirmând că formaţiunea sa reprezintă ‘cea mai mare ameninţare pentru acest sistem, care astăzi a încălcat regulile electorale’.
‘Manipularea a putut ţine doar până aici, până când prima urnă cu voturi ale românilor a fost deschisă. La ora 23,00, toată manipularea realizată de Florian Coldea şi de unii rezervişti o să se sfârşească. Nu urmăriţi sondaje mincinoase cu care am fost intoxicaţi în perioada de dinainte de vot. Îi rog pe toţi să observe orice mişcare ciudată din jurul secţiilor de vot şi rog fiecare reprezentant, fiecare om, fiecare membru din secţia de votare, fie că aparţine de AUR sau de alt competitor, să fie serios în apărarea votului exprimat astăzi de către români. (…) De aceea, nu plecaţi din secţiile de vot până nu se numără corect şi ultimul vot. În seara asta, pe lângă faptul că intrăm în turul II, se mai întâmplă ceva, pleacă acasă definitiv domnul Florian Coldea. Suntem cea mai mare ameninţare pentru acest sistem care astăzi a încălcat regulile electorale (…). Am văzut pe tot parcursul zilei oameni intrând câte doi – câte doi în cabina de vot, am văzut voturi care erau dinainte ştampilate. Să vedem ce va ieşi din urnele de vot, pentru că noi ştim clar că ne bazăm pe două milioane de votanţi (…). Cred că rezultatul care va fi confirmat astăzi vine doar ca rezultat al muncii şi prin voia lui Dumnezeu, care lucrează pentru poporul său’, a precizat Simion.
El a adăugat că, spre deosebire de competitorii săi, şi-a luat rolul în serios şi a făcut ce ar fi trebuit să facă un preşedinte pentru cetăţenii săi.
‘Spre deosebire de competitorii mei, eu mi-am luat rolul în serios şi am făcut ce ar fi trebuit să facă un preşedinte pentru cetăţenii săi, pentru români. Am fost în mijlocul lor, i-am ascultat, i-am ajutat şi am încercat să mă îmbunătăţesc, să-mi îmbunătăţesc prestaţia publică, pentru ca ei să fie mândri de mine’, a conchis candidatul AUR.
Poporul român a strigat ‘pace’ şi a strigat extrem de tare, a declarat candidatul independent Călin Georgescu, după anunţarea exit-poll-urilor la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.
Potrivit acestuia, cel mai important lucru este ‘trezirea în conştiinţă a poporului român, un lucru fenomenal care nu s-a mai întâmplat’.
‘Poporul român a strigat ‘pace’ şi a strigat foarte tare, extrem de tare. Dacă partidele politice ar fi avut puţin timp să asculte şi mai puţin timp să vorbească, poate că strigătul acesta nu ar fi fost atât de tare, iar acest strigăt pentru pace nu a fost un strigăt de bucurie, a fost unul de suferinţă. (…) Poporul român a trecut astăzi prin urechile acului, iar sistemul oligarhic nu. Cu alte cuvinte, bogaţii sistemului, astăzi, în România au sărăcit, iar ‘săracul’ popor român s-a îmbogăţit’, a spus Călin Georgescu.
El a susţinut că ‘nesiguranţa economică de 35 de ani impusă poporului român s-a transformat astăzi în nesiguranţă pentru partidele politice’.
‘În duminica aceasta, a 30-a după Rusalii, este pilda tânărului bogat, în Biserica Ortodoxă. La liturghie, esenţa este următoarea: cât ai fi de bogat, degeaba eşti, dacă nu îl ai pe Dumnezeu. (…) Pe tot ce s-a întâmplat astăzi, spunem că este o trezire în conştiinţă uluitoare, pentru ce s-a întâmplat în istoria acestui popor şi, în acelaşi timp, tot ce ni s-a întâmplat, fie că a fost bine, fie că a fost greşit, contează că noi trebuie să înţelegem să fim responsabili, nu altceva. Avem o datorie de a reface România şi asta este cel mai important. Indiferent ce s-a întâmplat, poporul român a înţeles că familia este coloana vertebrală a societăţii româneşti (…) şi iubim familia mică şi eu, personal, familia mare, care înseamnă poporul meu, ţara. Indiferent cine m-a votat sau cine nu, îi voi respecta, îi voi ajuta şi îi voi încuraja pe toţii’, adăugat Călin Georgescu.
Candidatul, dat de exit-poll-uri pe locul al treilea, a punctat că ‘prin curaj s-a scris istoria poporului român’.
‘Prin curaj, am scris şi s-a scris istoria poporului român, iar astăzi, prin candela aprinsă a speranţei, a renăscut curajul de a fi român. Este cel mai important lucru pe care îl spun în seara asta. Pentru că poporul român a ales să nu mai stea îngenunchiat, să nu mai fie invadat, să nu mai fie apăsat, să nu mai fie umilit. Suntem puternici, suntem curajoşi, am fost mulţi la vot şi vom fi, de asemenea, mulţi la vot şi în turul doi. Le mulţumesc tuturor, aşteptăm cu încredere şi devotament tot ce a scris istorie poporul român. (…) Tot ce am spus – ‘nu facem politică, facem istorie’ – s-a adeverit’, a mai spus Georgescu.
Georgescu a îndemnat la aşteptarea rezultatelor finale.
Întrebat despre ‘surpriza’ alegerilor, el a răspuns: ‘Nu se aştepta nimeni ca poporul român să învingă. Despre asta e vorba. Poporul român atunci când este sigur va câştiga şi va câştiga sigur’.
Candidatul a punctat că românii din afara ţării nu reprezintă ‘diaspora, care este un cuvânt greşit’. ‘Este un cuvânt total greşit. Sunt românii plecaţi şi forţaţi să plece în străinătate. Ei au fost poate mult mai umiliţi decât au fost românii de aici. (…) Poporul român este şi în afara graniţelor şi în interior. Suntem egali. Şi toată lumea îşi doreşte să se întoarcă acasă’.
Exit-poll-urile de la finalul primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale l-au clasat pe candidatul independent Călin Georgescu pe locul al treilea, cu 16%.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică seară, la Cluj, că fiecare vot pe care l-a primit îl onorează, arătând că despre susţinerea unui candidat în turul al doilea se va discuta după alegerile parlamentare.
‘Vreau să le mulţumesc tuturor celor care astăzi, pe 24 noiembrie, mi-au acordat un vot de încredere. Mă onorează fiecare vot şi pot să vă promit că, indiferent ce se va întâmpla după turul doi, ceea ce vom face noi va fi reprezentarea intereselor tuturor oamenilor, tuturor comunităţilor şi vom reprezenta vocea naţiunii. (…) Nu este un vot pentru mine, este un vot pentru echipa mea, pentru fiecare coleg, pentru fiecare om care a fost alături de mine, indiferent dacă sunt parlamentari sau sunt din echipa de campanie’, a declarat liderul UDMR.
Acesta i-a îndemnat pe alegători să susţină UDMR şi la alegerile parlamentare.
‘E important să ne susţineţi şi la alegerile parlamentare, să avem o voce puternică şi o forţă să fim în Parlamentul României, fiindcă urmează decizii destul de dificile pentru fiecare om, pentru fiecare comunitate din această ţară şi, bineînţeles, pe 8 decembrie, vom avea turul doi la alegerile prezidenţiale, dar în acest moment ne vom concentra asupra alegerilor parlamentare. (…) Aşteptăm să fie numărate toate voturile şi vreau să îi felicit pe cei care au intrat în turul doi sau, cel puţin conform exit poll-urilor prezentate, vor fi în turul doi’, a adăugat Kelemen Hunor.
Întrebat pe cine va recomanda în turul al doilea, liderul UDMR a spus că o decizie va fi luată după data de 1 decembrie.
‘Pe 2 decembrie vom lua o decizie. Înainte de alegerile parlamentare nu vom discuta acest subiect, fiindcă pentru noi turul doi sunt alegerile parlamentare. Deci 1 decembrie, începem o campanie de mobilizare şi tot ce înseamnă 8 decembrie şi turul doi pentru prezidenţiale după parlamentare vom discuta’, a mai adăugat liderul UDMR, care a fost indicat cu 4% şi 4,6% din voturi de sondajele exit-poll realizate de CURS şi AVANGARDE-CIRA.
Candidatul independent Ana Birchall a mulţumit duminică seara celor care i-au acordat votul ‘din convingere’ la alegerile prezidenţiale, susţinând că aceştia au înţeles propunerea sa pentru România.
‘Am vrut să mulţumesc celor care au votat astăzi. Astăzi a fost sărbătoarea democraţiei, votul este extrem de important şi este un drept al nostru şi prin exercitarea votului noi susţinem democraţia, ceea ce e un lucru extrem de important. Mulţumesc din suflet celor care mi-au acordat votul şi au înţeles propunerea mea pentru România: competenţă, onestitate, curaj, justiţie,. Fiecare vot, aşa cum am spus, mă onorează şi mă responsabilizează’, a subliniat Birchall, într-un mesaj transmis pe Facebook după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor la scrutinul de duminică.
Ea a adăugat că nu este de acord cu teoria votului util.
‘Mulţumesc că aţi votat din convingere nu făcând un compromis, conform teoriei votului util. Nu am fost şi nu sunt de acord cu votul util. (…) Şi, indiferent de cât mulţi oameni am reuşit să conving, eu sunt mulţumită că am arătat că nu toată clasa clasa politică e formată din incompetenţi, din corupţi şi că există şi varianta de politician ferm, incoruptibil, cinstit, competent, profesionist, responsabil, singur împotriva tuturor (…) şi un un politician care a fost şi mereu va fi în slujba României. Eu cred că este un pas înainte, o să vedem ce se întâmplă cu numărarea voturilor, dar, în seara aceasta, eu am vrut să vă mulţumesc celor care aţi venit la vot’, a afirmat Ana Birchall.