Ascultă Radio București FM Live

Toaletarea, între siguranța oamenilor și salvarea copacilor… 

Toaletarea, între siguranța oamenilor și salvarea copacilor… 

Articol de Mircea Apostolescu, 2 decembrie 2024, 13:43

Un grup de 16 asociații și grupuri de inițiativă civică solicită, printr-o scrisoare deschisă, lansarea unui dialog între Primăria Sectorului 1, specialiști si societatea civilă, în vederea gestionării corecte a spațiilor verzi. Gestionarea incorectă a spațiilor verzi, de-a lungul timpului a dus la scăderea calității acestora, susțin reprezentanții societății civile.

„Solicitarea noastră ar fi demararea unui dialog real între Primăria Sectorului 1, specialisti reali pe diferite domenii ale spațiilor verzi si grupuri civice, astfel încât anumite modalități prin care spațiile verzi au fost gestionate, de-a lungul anilor, să se schimbe.
Pentru că multe dintre aceste tactici de gestionare a spațiilor verzi au fost agresive și toxice pentru calitatea spatiilor verzi.
În București, avem – toată lumea știe, o problemă foarte serioasă cu cantitatea spațiilor verzi. Avem mult prea puține spații verzi față de standardele europene. Știm că această cantitate a spațiilor verzi are o implicare directă asupra sănătății populației.
Dar, mai este un aspect , despre care se vorbește mai puțin, calitatea spatiilor verzi”, a declarat, pentru București FM, Iulian Ignat, reprezentant al grupurilor de inițiativă civică Parc Bazilescu și Spații Verzi Sănătoase.

Printe practicile de gestionare a spațiilor verzi pe care semnatarii scrisorii deschise către Primăria din Banu Manta nr. 9 își doresc să le schimbe se numără toaletarea agresivă – o caracterizează ei, a copacilor. Aceasta ar duce, în timp, la moartea multor copaci, atât în parcuri, cât și pe aliniamentele stradale, susțin activiștii civici.
De altfel, scrisoarea a pornit de la toaletările efectuate de către Administrația Domeniului Public (ADP) Sector 1, în Parcul Bazilescu, în zilele de 20 și 22 noiembrie.

„O altă strategie care trebuie schimbată este această a așa-ziselor toaletări. Și, de aici, a pornit scrisoarea noastră, de la faptul că, în luna noiembrie, pe 20 și pe 22 noiembrie, ADP Sector 1 a venit, în Parcul Bazilescu, cu drujbele, pentru a face operațiuni de tăiere in coroană extrem de agresive, așa cum s-au făcut, de-a lungul anilor, de cel puțin zece ani, sub diferiți primari.
Aceste operațiuni de tăiere in coroană foarte agresive au dus, de-a lungul anilor, la distrugerea a foarte multor arbori, în oraș. Avem exemplu, la noi, în cartier (… Bucureștii Noi n.r.), foarte multe exemple. Și, acum, este foarte deranjant și foarte dureros să vedem același mod de lucru și în Parcul Bazilescu.
Un parc superb, un parc care, din păcate, a fost marcat, anul ăsta, de o tragedie produsă din cauza unei ramuri căzute peste o tânără”, a declarat Iulian Ignat.

Semnatarii scrisorii reclamă faptul că toaletările din ParculmBazilescu ar fi fost executate de către ADP Sector 1, fără avizul Direcției de Mediu a Primăriei Capitalei și fără prezența unor specialiști, la fața locului.

„Aceste tăieri în coroană, in primul rând, au fost făcute fără aviz. Aveau nevoie de aviz de la Direcția de Mediu a Primăriei Municipiului București și nu a existat acest aviz. Ele au fost făcute fără un specialist, la fața locului,.
Avem confirmarea Direcției de Mediu a Primăriei Municipiului București, avem confirmarea peisagiștilor pe care i-am consultat, avem confirmarea Asociației Române de Arboricultură că aceste tăieri în coroană au fost făcute intr-un mod foarte neprofesionist și foarte agresiv, care, în timp, pot duce la slăbirea, uscarea și prăbușirea acestor copaci.
Este o mentalitate învechită și foarte greșită că, ciocpârțind un copac, îi pui pe oameni în siguranță sau salvezi, îi dai o nouă șansă acestui copac”, susține reprezentantul grupurilor de inițiativă Spații Verzi Sănătoase și Parc Bazilescu.

Activiștii civici își doresc siguranța copiilor, parintilor și bunicilor care merg în Parcul Bazilescu, însă își doresc ca toaletarile să fie executate după standardele europene și supravegheate de către specialiști.

Reporter: „Deci, voi nu sunteți împotriva acestei toaletări, care să-i pună în siguranță, totuși, pe oamenii care merg în parc”?

Iulian Ignat: „Vorbim de un parc în care merg și eu cu copiii. Este vorba despre parcul în care am copilărit și acuma merg cu copiii. Deci, îmi doresc siguranța oamenilor care merg în parc și îmi doresc ca acest parc să prospere.
Noi ne dorim să fie consultați specialiști. Asociația Română de Arboricultură conține acești specialiști. Chiar în zilele de 20-22 noiembrie, când s-au făcut aceste lucrări, în Parcul Bazilescu, la noi, în România, se traduce de către Asociația Română de Arboricultură standardele europene de tăieri în coronament.
Ne dorim ca primarii să trimită niște oameni care să pună în practică aceste standarde europene. Nu să vină cu drujba și să taie cum li se pare lor că ar putea fi mai bine”.

O altă măsură costisitoare și greșită, în ceea ce privește spațiile verzi, este aceea a adunării frunzelor căzute, toamna. Pe lângă faptul că această operațiune costă foarte mult, ea duce, în timp, la degradarea solului spațiilor verzi, susține reprezentantul activistilor civici, Iulian Ignat.

„Frunzele de pe spațiile verzi, care sunt adunate, în continuu, chiar și în luna ianuarie. Sunt adunate de pe acele spații verzi, puse în zeci de mii de saci din plastic și duse undeva, nu se știe unde , la groapă de gunoi.
Se cheltuie foarte multe resurse , se poluează, iar rezultatul este că foarte multe, din ce în ce mai multe spații verzi din parcuri au solul mort. Nu mai crește iarbă. În locuri în care, înainte, se jucau copiii fotbal, prin iarbă, acuma, când se joacă fotbal, ies nori de praf”, susține Iulian Ignat.

Am întrebat, la Primăria Sectorului 1 dacă toaletarea copacilor din Parcul Bazilescu s-a făcut fără aviz și fără specialiști si la Primăria Capitalei dacă a existat sau nu avizul Direcției de Mediu pentru respectivele toaletări.

În context, trebuie menționat faptul că, la cererea cetățenilor, Primăria Sectorului 1 a sistat lucrările de toaletare din Parcul Bazilescu.

În același context, însă, mai trebuie menționat și faptul că, pe 25 mai, o creangă a căzut, de la circa 10 metri înălțime, dintr-un copac, rănind grav doi tineri care stăteau pe o bancă, în Parcul Bazilescu. Dintre cei doi, tânăra, imobilizată, deja, intr-un scaun rulant, a fost rănită cel mai grav, fiindu-i afectate capul și coloana vertebrală. Ea a ajuns la spital, în coma, intubată si ventilată artificial. Tânăra si-a petrecut ultimele șase luni luptând pentru viață, dar, din păcate, a decedat, la începutul lunii noiembrie.

Taxele și impozitele locale pentru Sectorul 1 se pot plăti si la terminalele SelfPay
Actualitate luni, 27 ianuarie 2025, 14:21

Taxele și impozitele locale pentru Sectorul 1 se pot plăti si la terminalele SelfPay

Până la această dată, din evidențele Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale (DGITL) Sector 1 rezultă că au plătit taxele și...

Taxele și impozitele locale pentru Sectorul 1 se pot plăti si la terminalele SelfPay
Termoenergetica anunță lucrări la sistemul de termoficare din Capitală
Actualitate luni, 27 ianuarie 2025, 13:28

Termoenergetica anunță lucrări la sistemul de termoficare din Capitală

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunță, luni, că în următoarele zile se vor efectua lucrări de reabilitare pe...

Termoenergetica anunță lucrări la sistemul de termoficare din Capitală
CNAS şi Patriarhia Română realizează o serie de emisiuni TV dedicate informării pacienţilor oncologici
Actualitate luni, 27 ianuarie 2025, 12:08

CNAS şi Patriarhia Română realizează o serie de emisiuni TV dedicate informării pacienţilor oncologici

În cadrul Protocolului încheiat între Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate derulează o campanie de...

CNAS şi Patriarhia Română realizează o serie de emisiuni TV dedicate informării pacienţilor oncologici
Vom merge din nou cu trenul de la Gara de Nord până la Snagov
Actualitate luni, 27 ianuarie 2025, 11:44

Vom merge din nou cu trenul de la Gara de Nord până la Snagov

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov (TPBI) a lansat în consultare de piaţă documentaţia tehnică...

Vom merge din nou cu trenul de la Gara de Nord până la Snagov
Actualitate luni, 27 ianuarie 2025, 11:33

Ţigările electronice pot provoca pneumonie chimică; pe termen lung – risc de infarct şi AVC

Ţigările electronice pot provoca pneumonie chimică, cunoscută cu denumirea de EVALI, şi pot prezenta pe termen lung risc foarte mare de infarct...

Ţigările electronice pot provoca pneumonie chimică; pe termen lung – risc de infarct şi AVC
Actualitate luni, 27 ianuarie 2025, 10:46

VIDEO| Medic de urgență

Unitatea de Primiri Urgențe a unui spital – UPU, cum o cunoaștem noi- cu ce seamănă mai mult, cu un ceas elvețian sau cu un stup de...

VIDEO| Medic de urgență
Actualitate luni, 27 ianuarie 2025, 09:45

Au început probele de competenţe pentru elevii din ultimul an de liceu

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, în intervalul 27 – 29 ianuarie are loc evaluarea competenţelor lingvistice de...

Au început probele de competenţe pentru elevii din ultimul an de liceu
Actualitate luni, 27 ianuarie 2025, 09:20

Superliga de fotbal  – etapa a 23-a – rezultatele şi clasamentul

Meciurile etapei a 23-a a Superligii de fotbal au loc de vineri până luni. Rezultate: Vineri 24 ianuarie Gloria Buzău – Unirea Slobozia 3-0...

Superliga de fotbal  – etapa a 23-a – rezultatele şi clasamentul