„World Unseen” – expoziția pe care trebuie să o simți ca să o vezi
Articol de bucurestifm, 5 decembrie 2024, 10:59
Miercuri, 4 decembrie, a avut loc vernisajul expoziției World Unseen, organizată de Canon și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. Proiectul marchează o premieră pentru România – prima expoziție multisenzorială, o experiență fotografică accesibilă tuturor categoriilor de vizitatori: nevăzători, persoane cu deficiențe de vedere sau persoane tipice.
Prin intermediul tehnologiei de imprimare în relief, alături de descrieri audio și planșe scrise în Braille, expoziția transformă fotografiile în adevărate povești. Datorită acestei abordări inovatoare, proiectul le oferă vizitatorilor o experiență tactilă unică, care le permite să se conecteze cu imaginile expuse și cu mesajul din spatele acestora.
„World Unseen a fost creată cu gândul la persoanele nevăzătoare și cu deficiențe de vedere. Este mai mult decât o expoziție de fotografie, este un manifest pentru incluziune, o demonstrație a modului în care arta poate deveni accesibilă tuturor”, a declarat Petronius Secăreanu, CEO Canon România.
Vizitatorii tipici au la dispoziție ochelari care simulează cele mai frecvente deficiențe de vedere, pentru a se transpune în lumea persoanelor care trăiesc cu astfel de afecțiuni.
Expoziția este rezultatul muncii unor oameni care și-au pus cunoștințele și determinarea în acest proiect. Una dintre persoanele care au avut un rol important în realizarea și implementarea expoziției este Sorin Țața, General Manager la APass, care a transpus poveștile fiecărei fotografii în alfabetul Braille: „A fost o muncă foarte frumoasă. Imaginea în relief reușește să contextualizeze pentru noi, nevăzătorii, să ne ofere o perspectivă asupra imaginii. De aceea, este nevoie de acest mix de imagine, Braille și descriere audio”.
Cele 12 fotografii expuse au fost realizate de fotografi renumiți la nivel internațional și de ambasadori Canon. Printre aceștia se numără fotojurnalistul Muhammed Muheisen, dublu câștigător al premiului Pulitzer, și Rareș Beșliu, singurul fotograf român prezent în cadrul proiectului.
Despre incluziune și despre puterea pe care o emană expoziția a vorbit și Dr. Luis Popa, Director al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”: „Credem că accesibilitatea nu este doar o responsabilitate, ci și o oportunitate de a inspira și de a conecta oamenii dincolo de barierele fizice sau senzoriale”. El a subliniat, de asemenea, cât de important este ca această expoziție să ajungă la cât mai multe persoane care nu au avut parte până acum de astfel de experiențe: „Eu, ca director al muzeului, mi-aș dori foarte mult să văd, pe perioada derulării, cât mai multe persoane cu deficiențe de vedere care vin să vadă această expoziție, să o vadă sau să o simtă”.
Expoziția a fost prezentată anterior în țări precum Croația, Slovenia, Kazahstan, Ucraina, Germania și Anglia. În România, World Unseen poate fi vizitată până pe 2 martie 2025, în cadrul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.
Text & Foto: Daria Botez