București FM a găzduit lansarea cărții “Timpul Orașului București” la Târgul Gaudeamus 2024!
Articol de andreiabarsanbfm, 6 decembrie 2024, 21:49
Publicată de Editura OSCAR PRINT, cartea este în esență o poveste a Bucureștilor, lucrarea cartografiind mentalități, comportamente și fenomene și rămâne “ca un șantier deschis”, atât în privința direcțiilor de studiu cât și din perspectiva interdisciplinară a studiului legat de viața urbană.
Autor: istoricul și scriitorul Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului București.
Lansarea i-a avut drept vorbitori pe Dorin Matei, istoric și redactor șef al revistei Magazin Istoric și pe Flavia Voinea, manager București FM.
Adrian Majuru: „Este vorba despre un instrument de lucru pentru că la începutul carierei mele, cea mai mare piedică atunci când eram atras de o parte a acestui oraş şi începeam să o studiez era foarte dificil să o trec prin succesiunea de întâmplări, de cartografii districtuale, de cartiere care au murit şi s-au transformat în altele, mai ales dacă ne referim la o zonă centrală, ei bine, atunci mi-am spus că nu ar fi rău să avem practic o naraţiune care să prezinte integral evoluţia oraş, cartier cu cartier.”
Dorin Matei:
„E foarte utilă o carte din aceasta, în general e foarte utilă perspectiva istorică pentru că îţi lămureşte mai bine prezentul. E o dezvoltare haotică. Bucureştiul din totdeauna s-a dezvoltat haotic, fără un plan. Abia la începutul secolului XX apar nişte idei de urbanism, de plan.
Al doilea lucru pe care l-aş remarca după lectura cărţii acesteia este că Bucureştiul era un oraş al verdeţii, ceea ce nu mai este astăzi. Ca pieton aş remarca şi imaginile cu Calea Victoriei plină de oameni şi astăzi nu mai ai loc să circuli nici pe trotuar. Deci, e o evoluţie.
Cartea asta are şi poveste, adică a reuşit să îmbine foarte mult cercetarea interdisciplinară cu păstrarea poveştii, şi povestea îl face pe cititorul obişnuit să pună mâna pe carte să o citească, să vrea să afle mai mult.”
Adrian Majuru:
„În spatele cărţii este expoziţia permanentă a Muzeului Municipiului Bucureşti, care se numeşte la fel, „Timpul oraşului Bucureşti”, deci ca atare şi o expresie practică prin obiecte în trei dimensiuni care ne duce pe un fir narativ şi cronologic în povestea acestui oraş, din prezent către trecut, invers aşadar,”
Flavia Voinea: „Cui i-aţi recomanda această carte spre lectură?”
Dorin Matei: „Celor din Primăria Bucureştilor, cred că lor le-ar fi cea mai utilă, dar absolut tuturor bucureştenilor, tuturor celor îndrăgostiţi de oraşul acesta, şi tuturor celor care vor să afle mai mult despre oraşul în care trăiesc.”
Sâmbătă te așteptăm la standul București FM între orele 16.00 și 17.00 la dezbaterea “Piața de carte din România”.
Moderator Ioana Brusten
Participă editurile partenere Corint, Litera si Compania de Librarii București