Modernizarea Complexului Energetic Oltenia
Articol de Mircea Apostolescu, 10 decembrie 2024, 13:59
Ministerul Energiei a semnat contractul pentru finanțarea reabilitării și modernizării unei microhidrocentrale importante pentru Complexul Energetic Oltenia și în contextul tranziției energetice a României.
Finanțarea este asigurată în proporție de aproape 65% din Fondul pentru Modernizare. Este vorba despre fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 5 milioane de euro.
Ministerul Energiei a anunțat semnarea unui contract important pentru finanțarea proiectului de reabilitare și modernizare a microhidrocentralei cu puterea instalată de 9,9 MW de la S.E. Turceni, implementat de SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA SA.
În baza Deciziei Comisiei Europene C(2024) 4190 final din 12.06.2024, proiectul a fost aprobat pentru finanțare în proporție de 64,47% din Fondul pentru Modernizare, conform Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului. Suma finanțată din Fondul pentru Modernizare este de 25.420.469,72 lei (echivalent în lei a 5.107.281 euro).
Proiectul are o valoare totală de 46.921.604,38 lei, inclusiv TVA (echivalent în lei a 9.427.120 euro), diferența fiind acoperită prin cofinanțarea asigurată de către SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA SA.
Modernizarea microhidrocentralei de la S.E. Turceni va aduce beneficii semnificative în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și sporirea capacității de producție a energiei regenerabile.
Anunțul vine în contextul unui efort susținut al Ministerului Energiei pentru creșterea aportului surselor de energie regenerabilă la Sistemul Energetic Național.
În cadrul acestui program, și sistemul de termoficare din București va beneficia de aportul energiei geotermale din nordul Capitalei. Investițiile vor fi finanțate, prin Ministerul Energiei, tot din Fondul pentru Modernizare.
„Noile surse de energie regenerabilă, trebuie să rupem ritmul, în acest oraș.
Ce înseamnă Bucureștiul viitorului? Energie geotermală, stocare (… de energie în baterii n.r.).
Am fost la Washington cu dl. director general Crețu (… al Electrocentrale București S.A. n.r.) și a semnat cu Departamentul pentru Energie al Statelor Unite și partenerii strategici ne vor ajuta să facem studiul de fezabilitate.
Știm că avem această resursă, energia geotermală, în București, în proximitatea Bucureștiului, în zona de nord, sunt studii făcute de mulți ani de zile.
Se vine cu acest nou studiu de fezabilitate și, tot pe Fondul pentru Modernizare, prin Ministerul Energiei, nou vom face disponibile aceste fonduri, pentru a putea să includem energia geotermală în sistemul de termoficare.
Iarăși, facturi mai mici, aer mai curat. Astea sunt cele două mari obiective ale sistemului”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.