București Circular: Viziunea unui oraș care reduce, reutilizează și reciclează
Cum poate deveni Bucureștiul un oraș sustenabil? Ce este economia circulară și cum ne ajută harta reciclării să reducem deșeurile? Am aflat detalii despre această inițiativă, de la Mihail Tănase, manager comunicare Harta Reciclării, invitatul lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate.
Articol de Monica Liche, 11 decembrie 2024, 18:25
Bucureștiul circular, mai mult decât un concept
„Pentru un București circular” este sloganul invitație, o invitație deschisă la acțiune pentru a transforma Capitala într-un oraș sustenabil. Harta Reciclării, este proiectul prin care bucureștenii primesc acces la soluții concrete pentru a reduce, reutiliza și recicla, elementele care stau la baza economiei circulare. De la colectarea separată până la implicarea comunității, inițiativa este o combinație de educație, infrastructură și colaborare.
„ Am avut, inițial, 17.000 de puncte de colectare separată pentru toate tipurile de deșeuri reciclabile și nu numai, și pentru cele care se colectează separat, cum ar fi, de exemplu, medicamentele expirate sau uleiul alimentar uzat sau lucruri din astea unde e bine să știm unde le putem duce și nu fac bine mediului dacă le aruncăm aiurea. De anul acesta, din toamnă, am reușit să facem o nouă variantă a hărții pe care încă încărcăm puncte.”, a declarat Mihail Tănase, Manager de comunicare al proiectului.
Provocările reciclării
Colectarea separată beneficiază de legi clare, însă implementarea acestora este încă deficitară, în România. Lipsa sancțiunilor și a informării adecvate limitează impactul acestora.
„ Colectarea separată este în normele legale ale țării și ar trebui s-o facă toată lumea, și totuși nu se întâmplă așa. Dar, nu au existat nici amenzi care să îi penalizeze pe cei care nu fac lucrurile corect, faptul că nu s-a făcut nici informarea, asta este partea a doua.
(…)Informarea populației, care trebuie făcută și față în față, să explici ce face bine, ce a greșit și să nu-i ridici gunoiul, de exemplu. Mai trebuie, după aceea, să faci lucrurile corect până la capăt.”, a subliniat Mihail Tănase
Harta Reciclării, o hartă pentru România
Harta Reciclării continuă să se dezvolte și să adauge noi puncte de colectare dar și alte noi facilități. Proiectul nu se limitează doar la București – inițiatorii își propun să extindă modelul la nivel național, iar acest lucru va include mai multe soluții pentru reutilizare și reducere.
„ Pe varianta nouă a hărții avem și alte tipuri de puncte. (…)Acum noi vrem, de exemplu, să mizăm cât mai mult și pe conceptele de reducere și reutilizare.
(…) Încercăm să avem și cât mai multe puncte pe hartă. Vrem să implicăm și comunitatea în zona asta. Cum spuneam mai devreme, încercăm să educăm mai mult pe zona de reducere și reutilizare și din motivul ăsta am adăugat pe hartă, de exemplu, atelierele de reparații, centre de închiriere, locuri unde poți să faci donații, magazine cu produse second hand.”
Implicarea comunității prin Harta Reciclării
Harta Reciclării este una interactivă, simplu de folosit, și se dorește a fi o modalitate de încurajare a noastră în a ne implica activ la creșterea rețelei de soluții sustenabile prin adăugarea unor noi puncte de reciclare, reparare ori refolosire.
“Îi încurajăm și pe cei care au astfel de afaceri să și le adauge singuri pe hartă este foarte ușor acum de adăugat, avem chiar și varianta de adăugarea punctelor, fără să te înscrii ca utilizator, tocmai pentru a facilita procesul și a nu fi foarte greu de urmat. Și pe cetățenii de rând, care au și ei în jurul lor tot felul de astfel de inițiative micuțe, care poate îi ajută pe alții ca ei să afle de ele, le pot pune și ei pe hartă, să zicem un centru de reparat ceasuri sau de bijuterii.”- a precizat Mihail Tănase