Alex Toma, triatlonistul din România care a dat mâna cu Nicolae Dobrin și care practică „trei sporturi într-unul singur”: „Înotul este partea mea preferată, dar vreau să devin și mai bun la toate probele”
Alex Toma, practicant de triatlon și originar din România, a fost invitatul penultimei ediții cu tematică sportivă a emisiunii „În Comunitate”, din anul 2024, iar, alături de perechea de moderatori formată din Răzvan Ursuleanu și Mario Soare, a așternut pe hârtie felul în care a început să își construiască o carieră în această disciplină, dar și momentul de neuitat în care a reușit să se întâlnească în viața reală cu legendarul fotbalist din țara noastră, Nicolae Dobrin. În plus, sportivul a povestit felul în care decurg probele standard ale acestei ramuri ce combină elemente din trei probe, mai precis: ciclism, atletism - tip maraton, dar și natație - tip înot. Invitatul din studioul București FM a accentuat care dintre toate aceste părți i se potrivește cel mai bine, iar, înspre finalul participării pe frecvențele 98.3 FM, Alex Toma a adus în discuție impactul pe care îl are asupra familiei sale privind triatlonul.
Articol de mariosoare, 14 decembrie 2024, 13:13
Alex Toma practică triatlonul de peste 13 ani, iar, pentru început, acesta, pe parcursul a 17 ani de activitate sportivă, a fost extrem de prezent în trei ramuri elementare pentru această disciplină, mai exact: înotul, atletismul, dar și fotbalul, ca urmare a pasiunii pentru „sportul rege”, dar și ca urmare a existenței unui antecedent în familia sa. Tatăl său a practicat fotbalul, iar acesta a evoluat la FC Argeș, formație din Pitești pentru care a jucat, de-a lungul carierei sale, marele fotbalist din România, Nicolae Dobrin, despre care invitatul din emisiunea „În Comunitate” și-a adus aminte cu mare drag, deoarece a avut ocazia să se întâlnească cu această glorie și să dea mâna cu ea. În plus, Alex Toma a comentat toată povestea de la începuturile copilăriei sale, atunci când a cochetat cu înotul, dar și episodul în care a fost testat și, ulterior, acceptat, la un club din cartierul din Capitală unde locuia la acele timpuri:
„Primul sport oficial a fost înotul, pentru că părinții mei m-au dus la un liceu sportiv la vârsta de 7 ani și, ulterior, am făcut cursurile de înot acolo. La vârsta de 10 ani, am avut primele concursuri de înot, iar, mai apoi, pentru că tatăl meu a jucat fotbal la FC Argeș, am început să practic și eu acest sport. A jucat alături de Nicolae Dobrin la FC Argeș, au fost în aceeași generație cei doi, mi-a povestit multe întâmplări. Jucam fotbal de plăcere, stăteam în zona Iancului, iar un antrenor mă tot urmărea, nu știam că este antrenor, iar după aceea a venit la mine, nu știa că sunt fiul tatălui meu, iar acel antrenor mi-a spus că vrea să mă vadă la un antrenament. Ulterior, am ajuns la „Clubul Școlar Sportiv nr.2” care, peste ceva timp, s-a unit cu „Juventus Colentina”, actualmente, „ACS Daco-Getica București”, dar, la vârsta de 12 ani, am avut intenția de a mă muta la Pitești.
La acel meci de pregătire a venit chiar Nicolae Dobrin, era privit ca un zeu, mi l-a prezentat cineva, am dat mâna cu el, toată lumea se uita cu uimire și admirație la el, mai apoi am aflat cu exactitate cine era, după ani de zile, din articole de presă. Am rămas impresionat și am continuat să practic toate aceste sporturi”, a transmis Alex Toma, triatlonist român.
Evoluțiile de pe plan internațional: diferențele dintre țările în care a concurat, dar și întâmplările nefericite din acest sport
Alex Toma a câștigat în perioada recentă a carierei sale de triatlonist două titluri extrem de importante, ambele fiind cucerite pe teritoriu asiatic, în Malaysia. În urmă cu doi ani de zile, sportivul din țara noastră a concurat la proba de „Half Ironman”, ceea ce s-ar putea traduce drept o competiție ce include aceleași probe ca cele dintr-o întrecere completă de triatlon, ciclism, înot, dar și alergat, dar distanțele parcurse sunt reduse la jumătate. În acel concurs, invitatul din emisiunea „În Comunitate” a terminat pe prima poziție, pentru ca, mai apoi, acesta să revină în luna octombrie a anului 2023 în același stat asiatic cu scopul de a concura la proba de „Full Ironman”, izbutind să termine în fruntea clasamentului la categoria cea mai grea, fiind primul triatlonist din România care reușește aceste performanțe, atât în competiția înjumătățită ca nivel de dificultate, cât și în întrecerea totală.
Recent, Alex Toma a călătorit până în zona Oceanului Pacific, acolo unde a participat la cea mai importantă competiție de triatlon din întreaga lume, mai concret, „Campionatul Mondial de Triatlon din Kona, Hawaii”, îndeplinindu-și marele său vis. Sportivul român a concurat timp de peste nouă ore în această competiție, acolo unde a încheiat pe locul 53 din 204 de sportivi la categoria sa de vârstă, dar și pe poziția cu numărul 237 din totalul de 2300 de sportivi rămași în joc până la finalul probelor la general. De asemenea, de menționat ar fi că, în cadrul probei sale „de suflet”, înotul, Alex Toma a reușit să treacă linia de sosire al cincilea la categoria sa de vârstă și al 32-lea la general, având un timp foarte bun, comparativ cu o mulțime de adversari.
„Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”, dar și relația „tată-fiu” din triatlonul românesc
Totuși, pe parcursul competiției la care și-a dorit de la începutul parcursului său sportiv să ajungă și la care a fost posibil să ajungă, datorită performanțelor din sezonul trecut, Alex Toma a întâmpinat o mulțime de momente mai puțin plăcute care au condus la pierderea unor timpi elementari în privința clasării cât mai sus în ierarhia finală. Într-un moment, după o serie de valuri de căldură și ploi torențiale care au alternat de-a lungul competiției, triatlonistului i-a căzut bidonul cu apă, iar acesta a fost nevoit să se oprească de mai multe ori pentru a își alimenta sursa de hidratare. Sportivul a oferit detalii despre cursa din Hawaii, iar înspre finalul emisiunii, acesta a vorbit despre membrii familiei sale și despre impactul pe care aceștia îl au asupra evoluțiilor sale, cu precădere asupra fiului său ce are planuri similare pentru viitor:
„Cursa a decurs cum mi-am dorit și conform planului meu. Consider că mentalul era bine pregătit, însă fizic nu am fost atât de bine pregătit. Nu este o scuză, dar dacă nu aveam atât de multe pauze și atât de multe fragmentări în perioada de pregătire, aș fi putut să produc o figură mult mai frumoasă. Am sportivi în lotul național pe care îi antrenez și nu am putut să acord 100% timp pentru a mă antrena la capacitate maximă, dar nu regret absolut nimic, ei sunt sportivii mei și dau totul pentru ei. M-am bucurat că am fost acolo și că am dus cursa la bun sfârșit, dar am pierdut o sticlă de nutriție, pe la kilometrul 125, am două, una de rezervă, iar pe proba de alergare m-am hidratat cu izotonice de acolo, corpul meu neștiind cum să reacționeze.
Băiatul meu face triatlon, merge și la concursuri de înot. Consider că înotul la vârsta aceasta este foarte important, am format o grupă în jurul lui, sunt toți buni, țin să progreseze la proba de înot. Din punctul meu de vedere, dacă nu sunt corectate greșelile încă de la o vârstă fragedă, înotul nu mai funcționează așa cum trebuie, pentru că cu cât înaintează în vârstă cu atât va fi mai greu să se corecteze. Îmi doresc să îmi depășească performanțele, vom vedea ce va fi”, a punctat Alex Toma la microfonul București FM, „În Comunitate”.
Tritalonistul îndeplinește și funcția de antrenor în prezent, deoarece pregătește aproximativ 60 de practicanți ai acestui sport în cadrul clubului „Bucharest Sport Club Elite”, iar probele sunt luate în considerare în funcție de nivelul fiecărui sportiv în parte. Alex Toma a transmis faptul că există șanse ca anumite probe să aibă loc în interior, în cazul în care condițiile meteo sunt nefavorabile, iar alternarea disciplinelor este „cheia succesului”. În plus, sportivul a subliniat faptul că în Capitală, infrastructura este una acceptabilă, iar accesul la surse rapide de desfășurare a antrenamentelor este unul de lăudat, datorită distanțării reduse dintre locuri precum „Arena Națională” și alte spații din apropiere unde se petrec pregătirile.
Interviul complet aici.