Ascultă Radio București FM Live

Persoanele care consumă carne crudă sau gătită insuficient sunt la risc de trichineloză

Potrivit specialiştilor, chiar şi consumul unei cantităţi mici de carne crudă, cum ar fi gustatul preparatelor din carne pe parcursul prelucrării, poate să pună persoanele la risc.

Persoanele care consumă carne crudă sau gătită insuficient sunt la risc de trichineloză

Articol de arionmihaela, 16 decembrie 2024, 12:10

Persoanele care consumă carne crudă sau gătită insuficient sunt la risc de trichineloză, au atenţionat reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit specialiştilor, chiar şi consumul unei cantităţi mici de carne crudă, cum ar fi gustatul preparatelor din carne pe parcursul prelucrării, poate să pună persoanele la risc.

Trichineloza (cunoscută şi ca trichinoză) este o boală infecţioasă determinată de larve ale unor viermi paraziţi.

Pentru prevenirea îmbolnăvirii, având în vedere că se apropie sărbătorile de iarnă, INSP recomandă:

– achiziţionarea de animale de la unităţi avizate sanitar-veterinar;

– aprovizionarea cu carne şi preparate din carne din unităţi comerciale specializate care pun în vânzare doar produse avizate sanitar-veterinar;

– trimiterea de probe de carne din porcul sacrificat în gospodărie în centre autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare, pentru a se efectua examen microscopic şi carnea să se consume doar după rezultatul negativ al examenului trichineloscopic;

– să nu se guste carnea până când nu este complet gătită, chiar şi procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spp;

– înaintea gătirii să se congeleze carnea la o temperatură între (-)15°C şi (-)25°C, timp de 20 – 30 de zile, grosimea feliei de carne să nu depăşească 15 cm;

-să se gătească carnea, carnea tocată şi vânatul sălbatic astfel încât să se atingă temperatura de peste 71°C în toată masa de carne (până carnea îşi schimbă culoarea din roz în gri);

– curăţarea tuturor instrumentelor care ating carnea;

– spălarea bine a mâinilor după manipularea cărnii crude;

– să se evite hrănirea animalelor cu resturi/măruntaie/sânge, provenite de la vânat/porc crude; prelucraţi termic aceste produse din carne care urmează sa fie hrană pentru animale (de companie/ din gospodărie/ porci);

– să se prevină apariţia rozătoarelor în gospodăria în care se cresc porci.

„Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de gradul de infestare a cărnii şi de rezistenţa organismului, variind de la forme clinice de boală uşoare la cele cu evoluţie gravă spre deces, din cauza complicaţiilor cardiovasculare sau neurologice”, afirmă sursa citată.

Totodată, se recomandă prezentarea la medic/spital în cazul în care o persoană, după ce a consumat/gustat carne de porc/vânat insuficient preparată termic, manifestă cel puţin trei dintre următoarele simptome: febră, sensibilitate şi dureri musculare, diaree, edem facial, hemoragii subconjunctivale, subunghiale şi retiniene.

Evoluţia bolii cuprinde:

-perioadă de incubaţie, cu durată între 2 şi 28 zile;
-perioada asimptomatică corespunzătoare maturării larvelor ingerate în adulţi, la nivelul intestinului subţire;
-un stadiu intestinal, manifestat prin greaţă, diaree însoţită sau nu de febră, disconfort/dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare, vărsături, oboseală;
– un stadiu de invazie tisulară (în special musculară), corespunzător migrării larvelor nou-formate în sistemul circulator, către musculatura striată; este caracterizat de mialgii, tumefacţia maselor musculare, edeme periorbitare sau ale feţei, erupţii urticariene, febră 38-40 grade C, tulburări neuropsihice (cefalee, până la delir, comă), tulburări respiratorii, tulburări cardiace (miocardită cu tahicardie, tulburări de ritm);
– perioadă de convalescenţă, corespunzătoare închistării larvelor în muşchi.

Tratamentul pentru această boală se face la recomandarea medicului care va urmări evoluţia clinică după administrarea medicamentelor. Receptivitatea faţă de boală este generală, iar imunitatea este de scurtă durată, reîmbolnăvirile fiind posibile.

Etichete:
Află cum îți poate salva viața conducerea defensivă
Actualitate marți, 17 decembrie 2024, 18:26

Află cum îți poate salva viața conducerea defensivă

De la pilotaj, la educație rutieră  Cariera lui Titi Aur a început cu o decizie curajoasă, luată într-un context în care opțiunile erau...

Află cum îți poate salva viața conducerea defensivă
Acord pentru protecţia naturii: Pădurea Băneasa va rămâne neatinsă de construcţii
Actualitate marți, 17 decembrie 2024, 18:19

Acord pentru protecţia naturii: Pădurea Băneasa va rămâne neatinsă de construcţii

Primarul Sectorului 1, reprezentanţi ai Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, ai comisiei de Urbanism şi ai comisiei de Protecţia Mediului din...

Acord pentru protecţia naturii: Pădurea Băneasa va rămâne neatinsă de construcţii
Robert Șișcă, jurnalist al postului Radio România Actualităţi, premiat la Gala AFAN
Actualitate marți, 17 decembrie 2024, 18:05

Robert Șișcă, jurnalist al postului Radio România Actualităţi, premiat la Gala AFAN

Robert Șișcă a primit trofeul pentru cel mai bun comentator radio, în cadrul Galei Premiilor Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori...

Robert Șișcă, jurnalist al postului Radio România Actualităţi, premiat la Gala AFAN
Braşov: Se deschide sezonul de schi în Poiană
Actualitate marți, 17 decembrie 2024, 18:01

Braşov: Se deschide sezonul de schi în Poiană

Sezonul de schi se deschide miercuri, 18 decembrie, începând cu ora 9.00, în Poiana Braşov.  Iubitorii sporturilor de iarnă au la dispoziţie...

Braşov: Se deschide sezonul de schi în Poiană
Actualitate marți, 17 decembrie 2024, 17:34

Nicuşor Dan: 73 kilometri de conducte magistrale de termoficare, modernizate în acest an

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, informează că 73 de kilometri de conducte magistrale de termoficare au fost modernizate în acest an. „Am...

Nicuşor Dan: 73 kilometri de conducte magistrale de termoficare, modernizate în acest an
Actualitate marți, 17 decembrie 2024, 17:20

Asociaţia Dăruieşte Viaţă: Bilanţ: peste 2.300 de intervenţii chirurgicale în noul Spital construit de Dăruieşte Viaţă, în primele 8 luni de funcţionare

Spitalul construit de Dăruieşte Viaţă la Marie Curie, cu sprijinul a peste 350.000 de persoane fizice şi a peste 8.000 de companii, este...

Asociaţia Dăruieşte Viaţă: Bilanţ: peste 2.300 de intervenţii chirurgicale în noul Spital construit de Dăruieşte Viaţă, în primele 8 luni de funcţionare
Actualitate marți, 17 decembrie 2024, 15:58

Înotul pe timp de iarnă: Beneficii surprinzătoare pentru corp și minte

Înotul este o activitate fizică recunoscută pentru multiplele beneficii pe care le oferă organismului. Practicat constant, acesta devine un aliat...

Înotul pe timp de iarnă: Beneficii surprinzătoare pentru corp și minte
Actualitate marți, 17 decembrie 2024, 15:45

Târg de Crăciun în curtea Ministerului Agriculturii

Brânză, caş, cârnaţi de porc, caltaboş, jumări dar şi cozonac, prăjituri, siropuri şi băuturi spirtoase se află printre produsele...

Târg de Crăciun în curtea Ministerului Agriculturii