Ascultă Radio București FM Live

Persoanele care consumă carne crudă sau gătită insuficient sunt la risc de trichineloză

Potrivit specialiştilor, chiar şi consumul unei cantităţi mici de carne crudă, cum ar fi gustatul preparatelor din carne pe parcursul prelucrării, poate să pună persoanele la risc.

Persoanele care consumă carne crudă sau gătită insuficient sunt la risc de trichineloză

Articol de arionmihaela, 16 decembrie 2024, 12:10

Persoanele care consumă carne crudă sau gătită insuficient sunt la risc de trichineloză, au atenţionat reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit specialiştilor, chiar şi consumul unei cantităţi mici de carne crudă, cum ar fi gustatul preparatelor din carne pe parcursul prelucrării, poate să pună persoanele la risc.

Trichineloza (cunoscută şi ca trichinoză) este o boală infecţioasă determinată de larve ale unor viermi paraziţi.

Pentru prevenirea îmbolnăvirii, având în vedere că se apropie sărbătorile de iarnă, INSP recomandă:

– achiziţionarea de animale de la unităţi avizate sanitar-veterinar;

– aprovizionarea cu carne şi preparate din carne din unităţi comerciale specializate care pun în vânzare doar produse avizate sanitar-veterinar;

– trimiterea de probe de carne din porcul sacrificat în gospodărie în centre autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare, pentru a se efectua examen microscopic şi carnea să se consume doar după rezultatul negativ al examenului trichineloscopic;

– să nu se guste carnea până când nu este complet gătită, chiar şi procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spp;

– înaintea gătirii să se congeleze carnea la o temperatură între (-)15°C şi (-)25°C, timp de 20 – 30 de zile, grosimea feliei de carne să nu depăşească 15 cm;

-să se gătească carnea, carnea tocată şi vânatul sălbatic astfel încât să se atingă temperatura de peste 71°C în toată masa de carne (până carnea îşi schimbă culoarea din roz în gri);

– curăţarea tuturor instrumentelor care ating carnea;

– spălarea bine a mâinilor după manipularea cărnii crude;

– să se evite hrănirea animalelor cu resturi/măruntaie/sânge, provenite de la vânat/porc crude; prelucraţi termic aceste produse din carne care urmează sa fie hrană pentru animale (de companie/ din gospodărie/ porci);

– să se prevină apariţia rozătoarelor în gospodăria în care se cresc porci.

„Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de gradul de infestare a cărnii şi de rezistenţa organismului, variind de la forme clinice de boală uşoare la cele cu evoluţie gravă spre deces, din cauza complicaţiilor cardiovasculare sau neurologice”, afirmă sursa citată.

Totodată, se recomandă prezentarea la medic/spital în cazul în care o persoană, după ce a consumat/gustat carne de porc/vânat insuficient preparată termic, manifestă cel puţin trei dintre următoarele simptome: febră, sensibilitate şi dureri musculare, diaree, edem facial, hemoragii subconjunctivale, subunghiale şi retiniene.

Evoluţia bolii cuprinde:

-perioadă de incubaţie, cu durată între 2 şi 28 zile;
-perioada asimptomatică corespunzătoare maturării larvelor ingerate în adulţi, la nivelul intestinului subţire;
-un stadiu intestinal, manifestat prin greaţă, diaree însoţită sau nu de febră, disconfort/dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare, vărsături, oboseală;
– un stadiu de invazie tisulară (în special musculară), corespunzător migrării larvelor nou-formate în sistemul circulator, către musculatura striată; este caracterizat de mialgii, tumefacţia maselor musculare, edeme periorbitare sau ale feţei, erupţii urticariene, febră 38-40 grade C, tulburări neuropsihice (cefalee, până la delir, comă), tulburări respiratorii, tulburări cardiace (miocardită cu tahicardie, tulburări de ritm);
– perioadă de convalescenţă, corespunzătoare închistării larvelor în muşchi.

Tratamentul pentru această boală se face la recomandarea medicului care va urmări evoluţia clinică după administrarea medicamentelor. Receptivitatea faţă de boală este generală, iar imunitatea este de scurtă durată, reîmbolnăvirile fiind posibile.

Etichete:
Actualitate luni, 31 martie 2025, 07:07

Cum să… creăm copiilor rutine de dimineață și de seară? VIDEO

A construi o rutină înseamnă să acorzi timp, intenție și să vrei să faci asta. Rutina aduce siguranță și stabilitate, mai ales pentru...

Cum să… creăm copiilor rutine de dimineață și de seară? VIDEO
Actualitate luni, 31 martie 2025, 06:50

Va ploua temporar

Astazi in Capitala cerul va fi temporar noros si trecator va ploua. Vantul va sufla slab si moderat iar temperatura maxima va fi de 19 grade. In tara...

Va ploua temporar
Actualitate duminică, 30 martie 2025, 16:53

Meteo: Vreme caldă, dar instabilă

La noapte, cerul va avea înnorãri temporare, însã probabilitatea de ploaie va fi redusã. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura...

Meteo: Vreme caldă, dar instabilă
Actualitate duminică, 30 martie 2025, 13:36

Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare

Vor putea începe şcoala din toamnă copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august inclusiv şi cei care fac această vârstă până la finalul...

Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare
Actualitate duminică, 30 martie 2025, 12:57

Program prelungit pentru opt linii de transport în comun, pentru meciul Dinamo-FCSB

Liniile 1, 10, 40, 55, 86, 90, 104 şi 311 vor avea un program de circulaţie prelungit în seara zilei de duminică, 30 martie 2025, pentru a...

Program prelungit pentru opt linii de transport în comun, pentru meciul Dinamo-FCSB
Actualitate duminică, 30 martie 2025, 12:09

Guvernul României pregăteşte o nouă ediţie a programului de internship

150 de tineri cu vârsta între 16 şi 27 de ani vor avea posibilitatea să lucreze în lunile iulie şi august împreună cu angajaţii din Guvern....

Guvernul României pregăteşte o nouă ediţie a programului de internship
Actualitate duminică, 30 martie 2025, 11:39

14 şoferi sub influenţa drogurilor şi 61 care consumaseră alcool, scoşi din trafic în ultimele 24 de ore

Angajaţii MAI au desfăşurat în ultimele 24 de ore peste 3.800 de intervenţii pentru protejarea cetăţenilor. Au fost efectuate peste 50.000 de...

14 şoferi sub influenţa drogurilor şi 61 care consumaseră alcool, scoşi din trafic în ultimele 24 de ore
Actualitate duminică, 30 martie 2025, 10:53

Mocăniţa de pe Valea Hârtibaciului, judeţul Sibiu, îşi reia cursele pentru turişti

Pentru acest început de sezon turistic, voluntarii de la Asociaţia „Prietenii mocăniţei” vor organiza câte două curse regulate în...

Mocăniţa de pe Valea Hârtibaciului, judeţul Sibiu, îşi reia cursele pentru turişti