Cupa României: FCSB, eliminată „prematur” din competiție, după o „bătălie” strânsă cu Universitatea Craiova dusă până la unul dintre criteriile de departajare. Oltenii înving în Capitală și merg în sferturi
FCSB a pierdut în ultima etapă din actuala stagiune din Cupa României în cadrul fazei grupelor în compania Universității Craiova, scor 0-2, într-un meci în care desfășurarea evenimentelor a fost una împărțită de cele tabere, dar în care fazele spectaculoase au lipsit, ca urmare a fotbaliștilor trimiși în teren, mai exact, un amestec între titulari și rezerve ales de ambii tehnicieni. În urma eșecului suferit pe teren propriu de campioana în exercițiu din Superligă, calificarea în sferturile de finală nu a mai fost posibilă, ca urmare a unuia dintre criteriile de departajare existente în regulament, mai precis, rezultatul din meciul direct dintre bucureșteni și olteni, iar alături de formația craioveană, în următoarea fază a întrecerii interne, a ajuns și Metalul Buzău, o altă surpriză produsă în Cupa României, pe lângă Unirea Alba-Iulia ori CSM Reșița, echipe care au făcut o figură frumoasă până în acest punct al ediției.
Articol de mariosoare, 18 decembrie 2024, 21:52 / actualizat: 19 decembrie 2024, 0:04
FCSB și Universitatea Craiova aveau să se înfrunte în etapa a treia din actualul sezon din Cupa României, pe „Arena Națională”, iar această partidă oferea o ultimă șansă pentru formația din Oltenia de a atinge următoarea fază a celei de-a doua competiții ca valoare și ca importanță din țara noastră. În cursa pentru ocuparea unui loc în sferturile de finală ale întrecerii din grupa B, pe lângă trupa „roș-albastră”, calificată matematic în această etapă din Cupa României, se mai aflau alte trei formații, mai precis, Metalul Buzău, Petrolul Ploiești, dar și Dinamo București. Ultimele două menționate aveau să se dueleze într-un meci direct desfășurat în Capitală, iar miza avea să fie una uriașă, la fel cum avea să fie și în cazul confruntării dintre campioana în exercițiu din Superligă și echipa pregătită de pe margine de Costel Gâlcă.
În cele mai recente cinci înfruntări în care au fost implicate în toate competițiile, „roș-albaștrii” bifaseră trei rezultate victorioase, dar și alte două remize, pe când oltenii au înregistrat trei succese, un eșec, dar și un rezultat nedecis. De asemenea, de specificat ar fi aspectul conform căruia, pe teren propriu, elevii antrenați de Elias Charalambous nu au fost învinși din luna august a acestui an, atunci când la jumătatea lunii pierdeau în compania Politehnicii Iași, scor 0-1, în campionat. De altfel, craiovenii au înregistrat două eșecuri, două victorii și un rezultat de egalitate departe de stadionul „Ion Oblemenco”, statistică desprinsă la capătul analizării meciurilor din toate întrecerile în care trupa olteană a fost angrenată. Cea mai recentă confruntare dintre aceste grupări propusese un joc disputat în Oltenia, acolo unde scorul final a fost 1-1, la capătul unui duel în care marile ocazii de gol au aparținut „roș-albaștrilor”.
Înainte de disputarea acestei întreceri din Cupa României, oameni de specialitate din interiorul Centrului Internațional de Studii Sportive au realizat un clasament privind numărul de minute atins de jucătorii din Superligă în stagiunea precedentă, iar pe prima poziție a acestei ierarhii, remarcându-se prin multitudinea de partide strânse în ediția trecută din campionatul intern se situează Risto Radunovic, fundașul lateral al celor de la FCSB. Un alt apărător stânga din primul eșalon al fotbalului românesc se află pe ultima poziție de pe podiumul din acest top, mai precis, adversarul campioanei României din partida de Cupă, Nicușor Bancu, care a strâns peste 3.800 de minute, fiind la aproximativ 200 de minute în spatele fundașului muntenegrean ce a depășit borna de 4.000. Între cei doi jucători, Adrian Șut, mijlocașul central român al formației pregătite de Elias Charalambous, se poziționează cu statistica de peste 3.800 de minute, cinci dintre fotbaliștii de bază ai campioanei României regăsindu-se în primii 10 sportivi ai acestui raport.
Partida desfășurată în Capitală a pornit cu un ritm lent în ambele posesii, iar după o serie de pase legate de formația oaspete, un spațiu lăsat liber în centrul apărării celor de la FCSB a fost fructificat cu succes de Alexandru Mitriță care a pasat filtrant pentru atacantul oltenilor, Elvir Koljic. Vârful bosniac a preluat mingea și a încercat să finalizeze la colțul scurt, dar execuția sa cu piciorul stâng a trecut pe lângă buturile campioanei României, iar Ștefan Târnovanu nu a resimțit absolut niciun pericol. O ușoară primejdie a caracterizat defensiva formației antrenate de Costel Gâlcă pe contraatacul pus în practică de gazde, atunci când Marius Ștefănescu a luat acțiunea pe cont propriu și a pasat în profunzime pentru Luis Phelipe, dar extrema sud-americană a ratat complet ultima atingere, iar din această cauză nu a putut să înscrie, dat fiind intervenția sigură a lui Silviu Lung Jr. care a reținut fără probleme balonul expediat de adversarul său.
La capătul primului sfert de oră, din ceea ce părea o acțiune ce urma a fi terminată de jucătorii antrenați de tehnicianul cipriot, Universitatea Craiova a ajuns în apropiere de careul oponent și a încheiat faza prin intermediul unui șut ce i-a aparținut lui Alexandru Mitriță. O greșeală produsă la mijlocul terenului, mai exact, nesincronizarea dintre Vlad Chiricheș și Baba Alhassan, a condus la intrarea în posesie a lui Nicușor Bancu care a accelerat cu balonul la picior și l-a jucat pe omul de creație al oltenilor într-o zonă nemarcată de vreun fotbalist al campioanei României. Jucătorul care a evoluat, de-a lungul carierei sale, peste Ocean, în MLS, a pătruns în partea perpendiculară cu buturile apărate de goalkeeper-ul de națională, debutat sub comanda lui Mircea Lucescu, dar Alexandru Mitriță nu a fost deloc inspirat atunci când s-a hotărât să tragă de la mare distanță, pentru că mingea a trecut cu mult pe lângă stâlpul din dreapta buturilor „roș-albastre”.
Jocul s-a mutat în jumătatea de teren a „roș-albaștrilor” de la momentul intrării în a doua parte a primei reprize, iar la cea de-a doua fază fixă de la mare distanță obținută în colțul din dreapta al terenului de către fotbaliștii antrenați de Costel Gâlcă, trecut pe la FCSB, Alexandru Mitriță a oferit o centrare mult mai de bună calitate, comparativ cu tentativa inițială, dar lovitura de cap a lui Denil Maldonado, fundașul central al oltenilor, a fost prinsă de către Ștefan Târnovanu. Efectul imprimat centrării a indus în eroare defensiva gazdelor, iar apărătorul oaspeților a fost cel care s-a înălțat cel mai tare, însă modalitatea sa de cadrare a balonului pe spațiul buturilor campioanei en-titre din Superligă nu a fost cea mai potrivită, astfel că tabela a rămas nemișcată. O lovitură de colț executată într-un mod neașteptat de același Alexandru Mitriță a ajuns la picioarele căpitanului oltenilor, Nicușor Bancu, a cărui preluare cu talpa i-a oferit posibilitatea centrării la prima bară, acolo de unde Denil Maldonado a deviat periculos cu capul, dar mingea redirecționată de acesta a trecut pe lângă poarta bucureștenilor.
Pe finalul primei reprize, cu trei minute înainte ca Horațiu Feșnic să fluiere sfârșitul actului inaugural, Andrei Ivan a scăpat singur cu goalkeeper-ul celor de la FCSB, după o lansare foarte bună în profunzime venită dinspre Mihai Căpățînă, iar ca urmare a lipsei menținerii unui marcaj corespunzător la adversar din partea lui Siyabonga Ngezana, jucătorul român s-a văzut pus în situația de a finaliza și de a își duce echipa pentru care evoluează în avantaj. Totuși, extrema stângă a oltenilor care poate fi folosită și pe post de vârf central s-a apropiat mult prea mult de Ștefan Târnovanu, iar în stilul portarilor cu școala germană de fotbal la bază, acesta a izbutit să blocheze tentativa oponentului său de a deschide scorul în acest duel, după ce a respins cu piciorul drept. În minutele adiționale ale reprizei întâi, oaspeții au reușit să preia avantajul la general, după ce Carlos Mora, fundașul lateral dreapta, a înscris la capătul unui corner executat de Alexandru Mitriță. În primă fază, Elvir Koljic a lovit după ce s-a sprijinit pe Baba Alhassan balonul în gura porții, iar de acolo, apărătorul oltenilor a introdus mingea în plasa porții, după ce a pus genunchiul în locul potrivit și în momentul potrivit.
La cabine s-a intrat cu scorul de 0-1, iar situația în care se afla formația antrenată de Elias Charalambous nu era deloc una favorabilă, deoarece pericolul eliminării din Cupa României era unul suficient de mare încât presiune să fie pusă pe umerii campioanei României. Golaverajul pozitiv ce caracteriza trupa bucureșteană reprezenta, la momentul acela, singura „armă” a salvării și calificării în runda următoare din întrecerea internă de plan secundar, mai ales ca urmare a rezultatelor nesatisfăcătoare pentru clubul finanțat de Gigi Becali de la pauza duelurilor din grupa B. Prima mare oportunitate din actul secund a fost trecută în cont de formația „roș-albastră”, atunci când, intrat pentru a doua repriză, Darius Olaru, l-a găsit în partea dreaptă, liber, pe Marius Ștefănescu, dar în ciuda unui dribling bine gândit la interior, fostul fotbalist al celor de la Sepsi Sfântu Gheorghe a șutat prea tare, iar mingea a trecut peste bara transversală a oltenilor.
La poarta cealaltă, o fază fixă obținută de craioveni la marginea careului, după un fault dur comis de Joyskim Dawa, introdus pe gazon la pauza meciului, a fost executată precis de Alexandru Mitriță, a cărui tentativă de a majora avantajul Universității a depășit zidul format din fotbaliștii celor de la FCSB, dar Ștefan Târnovanu a avut ultimul cuvânt de spus, izbutind să boxeze balonul expediat de internaționalul român în lateral și să risipească orice emoții trezite în tribunele celei mai încăpătoare arene de fotbal din toată țara. O șansă uriașă de a puncta pe tabela de marcaj i-a aparținut lui Andrei Ivan, însă, pentru a doua oară în această partidă, fotbalistul din România l-a „luat la țintă” pe goalkeeper-ul campioanei în exercițiu din Superligă, ca urmare a șutului slab trimis din interiorul suprafeței de pedeapsă. Cu circa 20 de minute înainte de sfârșitul confruntării din Capitală, Marius Ștefănescu a trecut spectaculos pe lângă un oponent și a filtrat o pasă în spațiu liber pentru Daniel Bîrligea, dar șutul fostului vârf de la CFR Cluj a fost blocat în ultimă instanță de Denil Maldonado.
Oltenii pregătiți de Costel Gâlcă și-au dublat avantajul de pe tabela de marcaj, cu câteva minute înainte de expirarea timpului regulamentar, atunci când, din poziție centrală în raport cu spațiul porții apărate de Ștefan Târnovanu, Alexandru Mitriță și-a mai încercat o dată norocul dintr-o lovitură liberă, iar de această dată, jucătorului craiovenilor i-a ieșit execuția. Folosit în spatele vârfului în acest meci, internaționalul român care a dat dovadă de-a lungul timpului de o tehnică ieșită din comun, a ales să șuteze puternic, pe jos, la colțul lung, iar mingea, deși a fost direcționată în locul în care se afla goalkeeper-ul român al celor de la FCSB, a intrat în poartă și a dus scorul la 0-2. În cele din urmă, partida s-a terminat cu victoria Universității Craiova, iar aceasta s-a putut traduce într-o sărbătoare pentru olteni, grație victoriei obținute în duelul direct cu campioana României. Din grupa B, Metalul Buzău, din postura de lider și de echipă care a acumulat șapte puncte din cele trei runde, dar și campioana României, sunt formațiile care merg mai departe și continuă lupta pentru trofeu.