Ascultă Radio București FM Live

Radu Dumitrescu: „Crăciunul nu înseamnă sarmale în foi de aur”

Cum reinventăm masa de sărbători păstrând savoarea tradițiilor? Mai reprezintă peisajul culinar al sărbătorilor de iarnă o semnătură a identității culturale? Ne-a răspuns la întrebări Chef Radu Dumitrescu, invitatul lui Răzvan Ursuleanu #ÎnComunitate

Radu Dumitrescu: „Crăciunul nu înseamnă sarmale în foi de aur”

Articol de Monica Liche, 18 decembrie 2024, 18:03

Masa de Crăciun 

Între mesele îmbelșugate ale trecutului și tendințele gastronomiei moderne, Crăciunul rămâne, pentru români, o celebrare a rădăcinilor noastre, prilejul care ne aduce pe toți acasă. Rețetele transmise din generație în generație aduc pe masă ciorbă de porc, sarmale, cârnați și caltaboș – simboluri ale unui festin autentic. Radu Dumitrescu vorbește despre masa de Crăciun cu o notă de respect și afecțiune:

„Pentru mine, Crăciunul înseamnă opulența aia rurală. Masa de Crăciun trebuie să fie în familie și trebuie să fie tradițională”

 Tradiție vs modernitate

 Deși modernitatea cere schimbări și adaptări, pentru Chef Radu Dumitrescu, de la Voila Bistro, păstrarea esenței Crăciunului este vitală. Chiar dacă opțiunile contemporane, precum reinterpretările sofisticate, își au locul lor, ele nu trebuie să dilueze spiritul tradiției.

Nu vreau avocado sau banane la masa de sărbători.

(…)Am o dietă echilibrată. Ăsta e modernismul, dacă mă întrebi pe mine, echilibru. Crăciunul nu înseamnă să facem sarmale cu foi de aur. Ies bunicii cu lopețile din mormânt.

(…)În continuare cred în tradiții și cred că trebuie să le avem, pentru că altfel ne pierdem identitatea.

 Gastronomia, un organism viu

Într-o lume în schimbare, păstrarea tradițiilor poate  deveni un gest de rezistență culturală. Gastronomia ca și limba e un organism viu, care se schimbă mereu.”, a subliniat Radu Dumitrescu, care a mai adăugat:

Influențe sunt tot timpul. Dar, repet, eu nu îmi doresc chestia asta neapărat, adică nu o să vreau niciodată cârnați cu turmeric de Crăciun.

 Când prea mult înseamnă risipă

 Un alt aspect al mesei de Crăciun este excesul, care de multe ori se transformă în risipă. Avem tendința de a pregăti foarte multă mâncare, iar o mare parte din ea ajunge la coș. O soluție optimă rămâne comanda online cu livrare la domiciliu. Aceasta este o opțiune bună și pentru cei care nu știu să gătească, dar vor să se bucure de mâncarea tradițională.

Sunt multe locuri care livrează mâncare bună. Nu e foarte complicat și cred că și buget wise ești mai bine. Îți iei cât ai nevoie. Asta e una dintre temele pe care ar trebui să o discutăm foarte des, risipa. Pentru că avem încă în genă chestia asta, să luăm multă mâncare pe care nu o mănâncă nimeni. Crede-mă că se aruncă foarte mult.” , a precizat Radu Dumitrescu

 

 

 

 

 

 

 

Actualitate miercuri, 12 martie 2025, 19:27

Primăria Sectorului 6 a început campania de plantare a arborilor şi arbuştilor

Primăria Sectorului 6 a început campania de plantare a arborilor şi arbuştilor, iar pentru început are 200 de bucăţi de frasini şi arţari,...

Primăria Sectorului 6 a început campania de plantare a arborilor şi arbuştilor
Actualitate miercuri, 12 martie 2025, 19:22

CCR a respins contestaţiile privind candidatura lui Crin Antonescu

În ședința din data de 12 martie 2025, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea...

CCR a respins contestaţiile privind candidatura lui Crin Antonescu
Actualitate miercuri, 12 martie 2025, 18:14

”Secundar” – un nou spectacol creat de Alexandra Badea, la TNB

Începând de mâine, un nou spectacol scris şi regizat de Alexandra Badea intră în repertoriul TNB. ”Secundar”, un thriller psihologic...

”Secundar” – un nou spectacol creat de Alexandra Badea, la TNB
Actualitate miercuri, 12 martie 2025, 17:59

Arcul de Triumf se deschide, începând de sâmbătă, pentru public

Arcul de Triumf, unul dintre cele mai emblematice monumente ale Capitalei, îşi va deschide porţile pentru vizitatori, începând de sâmbătă....

Arcul de Triumf se deschide, începând de sâmbătă, pentru public
Actualitate miercuri, 12 martie 2025, 17:43

ANPC: Două restaurante cu specific chinezesc din Bucureşti, amendate; o unitate a fost închisă temporarn

Două restaurante cu specific chinezesc din Bucureşti au fost amendate cu un total de 65.000 de lei în urma unor controale efectuate de inspectorii...

ANPC: Două restaurante cu specific chinezesc din Bucureşti, amendate; o unitate a fost închisă temporarn
Actualitate miercuri, 12 martie 2025, 16:46

Despre geopolitică, alianțe, securitate cu Emanuel Cernat, analist de politică externă, #InComunitate

Lumea se schimbă rapid, iar echilibrul de putere global devine tot mai fragil. SUA își reevaluează poziția în NATO, Franța propune extinderea...

Despre geopolitică, alianțe, securitate cu Emanuel Cernat, analist de politică externă, #InComunitate
Actualitate miercuri, 12 martie 2025, 16:15

DSU: 4 bebeluși salvați de profesioniștii sistemului integrat de urgență, într-o singură zi

Toți bebelușii au fost transferați între spitale cu ajutorul elicopterelor SMURD, a medicilor, asistenților, paramedicilor, piloților,...

DSU: 4 bebeluși salvați de profesioniștii sistemului integrat de urgență, într-o singură zi
Actualitate miercuri, 12 martie 2025, 16:10

Gheorghe Hagi – decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”

Preşedintele interimar Ilie Bolojan i-a conferit fostului internaţional Gheorghe Hagi cea mai înaltă distincţie a statului român –...

Gheorghe Hagi – decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”