Ascultă Radio București FM Live

Radu Dumitrescu: „Crăciunul nu înseamnă sarmale în foi de aur”

Cum reinventăm masa de sărbători păstrând savoarea tradițiilor? Mai reprezintă peisajul culinar al sărbătorilor de iarnă o semnătură a identității culturale? Ne-a răspuns la întrebări Chef Radu Dumitrescu, invitatul lui Răzvan Ursuleanu #ÎnComunitate

Radu Dumitrescu: „Crăciunul nu înseamnă sarmale în foi de aur”

Articol de Monica Liche, 18 decembrie 2024, 18:03

Masa de Crăciun 

Între mesele îmbelșugate ale trecutului și tendințele gastronomiei moderne, Crăciunul rămâne, pentru români, o celebrare a rădăcinilor noastre, prilejul care ne aduce pe toți acasă. Rețetele transmise din generație în generație aduc pe masă ciorbă de porc, sarmale, cârnați și caltaboș – simboluri ale unui festin autentic. Radu Dumitrescu vorbește despre masa de Crăciun cu o notă de respect și afecțiune:

„Pentru mine, Crăciunul înseamnă opulența aia rurală. Masa de Crăciun trebuie să fie în familie și trebuie să fie tradițională”

 Tradiție vs modernitate

 Deși modernitatea cere schimbări și adaptări, pentru Chef Radu Dumitrescu, de la Voila Bistro, păstrarea esenței Crăciunului este vitală. Chiar dacă opțiunile contemporane, precum reinterpretările sofisticate, își au locul lor, ele nu trebuie să dilueze spiritul tradiției.

Nu vreau avocado sau banane la masa de sărbători.

(…)Am o dietă echilibrată. Ăsta e modernismul, dacă mă întrebi pe mine, echilibru. Crăciunul nu înseamnă să facem sarmale cu foi de aur. Ies bunicii cu lopețile din mormânt.

(…)În continuare cred în tradiții și cred că trebuie să le avem, pentru că altfel ne pierdem identitatea.

 Gastronomia, un organism viu

Într-o lume în schimbare, păstrarea tradițiilor poate  deveni un gest de rezistență culturală. Gastronomia ca și limba e un organism viu, care se schimbă mereu.”, a subliniat Radu Dumitrescu, care a mai adăugat:

Influențe sunt tot timpul. Dar, repet, eu nu îmi doresc chestia asta neapărat, adică nu o să vreau niciodată cârnați cu turmeric de Crăciun.

 Când prea mult înseamnă risipă

 Un alt aspect al mesei de Crăciun este excesul, care de multe ori se transformă în risipă. Avem tendința de a pregăti foarte multă mâncare, iar o mare parte din ea ajunge la coș. O soluție optimă rămâne comanda online cu livrare la domiciliu. Aceasta este o opțiune bună și pentru cei care nu știu să gătească, dar vor să se bucure de mâncarea tradițională.

Sunt multe locuri care livrează mâncare bună. Nu e foarte complicat și cred că și buget wise ești mai bine. Îți iei cât ai nevoie. Asta e una dintre temele pe care ar trebui să o discutăm foarte des, risipa. Pentru că avem încă în genă chestia asta, să luăm multă mâncare pe care nu o mănâncă nimeni. Crede-mă că se aruncă foarte mult.” , a precizat Radu Dumitrescu

 

 

 

 

 

 

 

Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 19:52

Vreme deosebit de caldă

La noapte, în Capitală, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă se va situa în jurul valorii de 9...

Vreme deosebit de caldă
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 18:43

DGPMB-Planul Blocada: 1.370 de sancţiuni aplicate, în valoare de peste 610.000 lei; 143 de permise, reţinute

Poliţiştii Capitalei au aplicat, în perioada 17 – 22 aprilie, în baza planului ”Blocada”, 1.370 de sancţiuni...

DGPMB-Planul Blocada: 1.370 de sancţiuni aplicate, în valoare de peste 610.000 lei; 143 de permise, reţinute
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 17:52

DNSC atenţionează asupra unui scenariu de fraudă în care sunt folosite numele Poliţiei Române şi BNR

Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unui tip de fraudă în creştere, în care sunt folosite apeluri...

DNSC atenţionează asupra unui scenariu de fraudă în care sunt folosite numele Poliţiei Române şi BNR
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 15:59

„Iarmaroc şi negoţ din Bucureştii de odinioară” – o incursiune în istoria târgurilor şi pieţelor capitalei

Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul la vernisajul expoziţiei tematice ‘Iarmaroc şi negoţ din Bucureştii de odinioară‘,...

„Iarmaroc şi negoţ din Bucureştii de odinioară” – o incursiune în istoria târgurilor şi pieţelor capitalei
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 15:12

Ziua Forțelor Terestre Române, marcată prin mai multe evenimente în București!

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că miercuri vor organizate, de Ziua Forţelor Terestre, ceremonii militare la monumentele închinate...

Ziua Forțelor Terestre Române, marcată prin mai multe evenimente în București!
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 14:41

MAI: 82 de persoane care au condus fără permis s-au ales cu dosar penal în minivacanţa de Paşte

Poliţiştii rutieri au depistat la volan 82 de persoane fără permis de conducere, cărora li s-a întocmit dosar penal, în perioada minivacanţei...

MAI: 82 de persoane care au condus fără permis s-au ales cu dosar penal în minivacanţa de Paşte
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 14:33

Un motan Norvegian de Pădure născut în România i-a învins pe scandinavi la ei acasă!

Prosecco, un Norvegian de Pădure alb, a dus mai departe tradiția de familie câștigând în acest weekend Cupa Scandinaviei 2025 –...

Un motan Norvegian de Pădure născut în România i-a învins pe scandinavi la ei acasă!
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 14:16

Trafic restricționat pe Autostrada A1 București – Pitești în urma unui accident rutier

Centrul Infotrafic al Poliției Române informează că pe autostrada A1 București – Pitești, kilometrul 17, localitatea Ciorogârla,...

Trafic restricționat pe Autostrada A1 București – Pitești în urma unui accident rutier