Ascultă Radio București FM Live

Solidaritate europeană, impact local – povestea Băncii Locale de Alimente Sector 6

Trăim într-o societate în care risipa alimentară coexistă cu nevoile acute ale celor vulnerabili. În acest context, Banca Locală de Alimente Sector 6 devine un reper al solidarității și inovației sociale, care redefinește ajutorul comunitar, unde accentul este pus pe demnitatea umană, sustenabilitate și implicare colectivă. Cum luptăm împotriva risipei alimentare și sprijinim comunitatea? Ce impact are Banca Locală de Alimente Sector 6 în viețile celor care au nevoie de ajutor? 💡 Am aflat detalii despre acest proiect de la Ovidiu Rusu, directorul Băncii Locale de Alimente Sector 6, invitatul lui Răzvan Ursuleanu, #ÎnComunitate.

Solidaritate europeană, impact local – povestea Băncii Locale de Alimente Sector 6

Articol de Monica Liche, 19 decembrie 2024, 18:32

De ce este necesară o Bancă Locală de Alimente?

În România trăiesc la limita sărăciei foarte multe persoane. Nici Sectorul 6 nu se sustrage acestor statistici, însă, ceea ce diferă sunt soluțiile identificate și aplicarea acestora. Din dorința de a da o mână de ajutor, s-a născut ideea unei bănci de alimente diferite, una care să ofere mai mult decât produse alimentare, una care să contureze ideea unei comunități unite care oferă mese calde, pregătite cu grijă și respect pentru fiecare membru al său aflat în nevoie.

Noi ne dorim să oferim comunității mâncare gătită. Practic, noi vom primi de la donatori produsele, vom găti și vom livra beneficiarilor mâncare ca la mama acasă. Este nevoie în societate de așa ceva, asta a fost unul din motivele pentru care am luat hotărârea de a înființa această instituție. Există persoane și familii care se confruntă zi de zi cu dificultăți financiare și au probleme în acoperirea nevoilor de bază. Asta însemnând și mâncarea.”, a subliniat Ovidiu Rusu, directorul Băncii Locale de Alimente Sector 6.

Un model bazat pe colaborare și trasabilitate

Contribuțiile către Banca Locală de Alimente vin din surse diferite, iar aici vorbim de donatori privați, de achiziții directe ori de operatori economici. În cazul celor din urmă, donațiile sunt făcute în conformitate cu legislația privind risipa alimentară, produsele aproape de data expirării sunt colectate, depozitate și folosite în mod eficient.

„ Este important pentru noi să avem o trasabilitate a produsului donat și să menținem calitatea la cele mai înalte standarde.(…) Angajamentul nostru este să livrăm zilnic mâncare gătită către beneficiarii noștri.”

Hrana care schimbă vieți

Zilnic, peste 450 de seniori primesc mese calde, dintre care 50 sunt livrate la domiciliu. De asemenea, proiectul urmează să fie extins. 2000 de porții de mâncare caldă reprezintă noul obiectiv, care mai include și demararea unui nou proiect, „Școala după școală”, care vine în sprijinul elevilor din Sectorul 6.

Școala după școală” înseamnă livrarea mâncării gătite către elevii școlilor din sectorul 6. Noi o să preluăm în jur de șase școli din proximitatea sediului. Ne dorim, practic, să avem, prin acest program, o calitate ridicată, unitar valabilă pentru toți beneficiarii, copiii, în acest caz și ne dorim, mai degrabă, să ajungă la ei mâncare gătită decât celebrele sendvișuri sau cornuri. Chiar sunt viitorul nostru și cred că au nevoie de un aport nutrițional corect pentru a se dezvolta și poate, cine știe, pentru a evita abandonul școlar.

Infrastructură modernă pentru eficiență maximă

Banca funcționează într-un spațiu modern, situat pe Calea Giulești, care include o bucătărie complet echipată. Capacitatea logistică permite rularea rapidă a resurselor și livrarea zilnică de hrană caldă către beneficiari.

Avem două camere de refrigerare și una de congelare. Pot acomoda lejer 20 de tone de marfă. Avem cuptoare foarte performante, linie de ambalare pentru livrări. Avem mașinile cu care luăm marfă de la donatori și livrăm marfă către beneficiari, avem două mașini de capacitate mai mare, de 3,5 tone și cinci mașini de livrare. ”

Un exemplu de colaborare internațională

Proiectul beneficiază de mentorat din partea unor instituții similare din Statele Unite și Europa. Prin adaptarea bunelor practici internaționale, Banca Locală de Alimente devine un model de urmat.

„Mentorii noștri sunt cei de la Feeding South Florida, o instituție extrem de mare. Anul acesta ne-au vizitat și ne-au împărtășit din experiența lor, ne-au arătat cum să gestionăm resursele eficient și să sprijinim cât mai mulți oameni.”

Voluntarii, verigă esențială a proiectului

Voluntarii sunt, și în acest caz, o parte importantă a proiectului, mulți dintre ei fiind chiar beneficiari ai programelor sociale. Aceștia nu doar sprijină distribuția alimentelor, ci participă activ la organizarea de evenimente, precum ateliere educative și activități recreative pentru copii.

„Cel mai important aspect sunt voluntarii beneficiari ai sistemului Sunt foarte mulți seniori care participă la activitățile noastre ca voluntari și ne ajută. O să avem o secțiune în site, dedicată voluntariatului, unde eventualii voluntari vor putea să se inregistreze, să-și declare competențele, iar noi, în funcție de nevoie, să apelăm la ei.” -Ovidiu Rusu, directorul Băncii Locale de Alimente Sector 6.

 

Actualitate duminică, 4 mai 2025, 07:00

UPDATE: Livetext > ALEGERI PREZIDENȚIALE 2025

Update: 11.00: Structurile MAI au fost sesizate în legătură cu 50 de posibile incidente electorale: 34 vizau continuarea propagandei electorale...

UPDATE: Livetext > ALEGERI PREZIDENȚIALE 2025
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 23:29

Incendiu, produs la un restaurant, situat pe Șoseaua Andronache, Voluntari

Pompierii intervin pentru stingerea unui incendiu, produs la un restaurant, situat pe Șoseaua Andronache, Voluntari, județul Ilfov. Update 00.18:...

Incendiu, produs la un restaurant, situat pe Șoseaua Andronache, Voluntari
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 21:24

AEP: Până sâmbătă, la ora 21:00, s-au prezentat la urne în diaspora peste 374.000 de alegători

Peste 374.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă, la ora 21:00 (ora României), pentru a vota la primul tur al...

AEP: Până sâmbătă, la ora 21:00, s-au prezentat la urne în diaspora peste 374.000 de alegători
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 19:21

Temperaturi ridicate, duminicã, in Capitalã

La noapte, Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura minimã va fi de 12…13 grade, mai scãzutã spre 9...

Temperaturi ridicate, duminicã, in Capitalã
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 18:24

MAE: Atenţionare de călătorie: Republica Franceză

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica...

MAE: Atenţionare de călătorie: Republica Franceză
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 18:19

DSU: Atenție, ȘTIRI FALSE despre accidente grave, tragedii sau incidente!

În ultimele ore, în mediul online au fost postate mai multe ȘTIRI FALSE despre producerea unor accidente rutiere grave sau incendii devastatoare...

DSU: Atenție, ȘTIRI FALSE despre accidente grave, tragedii sau incidente!
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 15:03

Gabriel Torje, desemnat jucătorul român al anului 2011, membru al „Minunii de la Liberec”, dar și fotbalist cu evoluții în La Liga și Serie A, invitat „În Comunitate”: „Nu am fost niciodată un vânător de trofee individuale”

Gabriel Torje a fost prezent în emisiunea cu tematică sportivă de pe București FM, acolo unde, alături de gazdele emisiunii, Răzvan Ursuleanu,...

Gabriel Torje, desemnat jucătorul român al anului 2011, membru al „Minunii de la Liberec”, dar și fotbalist cu evoluții în La Liga și Serie A, invitat „În Comunitate”: „Nu am fost niciodată un vânător de trofee individuale”
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 12:18

Ziua Mondială a Libertăţii Presei

Ziua Mondială a Libertăţii Presei a fost instituită cu peste trei decenii în urmă în scopul conştientizării rolului major pe care libertatea...

Ziua Mondială a Libertăţii Presei