Solidaritate europeană, impact local – povestea Băncii Locale de Alimente Sector 6
Trăim într-o societate în care risipa alimentară coexistă cu nevoile acute ale celor vulnerabili. În acest context, Banca Locală de Alimente Sector 6 devine un reper al solidarității și inovației sociale, care redefinește ajutorul comunitar, unde accentul este pus pe demnitatea umană, sustenabilitate și implicare colectivă. Cum luptăm împotriva risipei alimentare și sprijinim comunitatea? Ce impact are Banca Locală de Alimente Sector 6 în viețile celor care au nevoie de ajutor? 💡 Am aflat detalii despre acest proiect de la Ovidiu Rusu, directorul Băncii Locale de Alimente Sector 6, invitatul lui Răzvan Ursuleanu, #ÎnComunitate.
Articol de Monica Liche, 19 decembrie 2024, 18:32
De ce este necesară o Bancă Locală de Alimente?
În România trăiesc la limita sărăciei foarte multe persoane. Nici Sectorul 6 nu se sustrage acestor statistici, însă, ceea ce diferă sunt soluțiile identificate și aplicarea acestora. Din dorința de a da o mână de ajutor, s-a născut ideea unei bănci de alimente diferite, una care să ofere mai mult decât produse alimentare, una care să contureze ideea unei comunități unite care oferă mese calde, pregătite cu grijă și respect pentru fiecare membru al său aflat în nevoie.
„ Noi ne dorim să oferim comunității mâncare gătită. Practic, noi vom primi de la donatori produsele, vom găti și vom livra beneficiarilor mâncare ca la mama acasă. Este nevoie în societate de așa ceva, asta a fost unul din motivele pentru care am luat hotărârea de a înființa această instituție. Există persoane și familii care se confruntă zi de zi cu dificultăți financiare și au probleme în acoperirea nevoilor de bază. Asta însemnând și mâncarea.”, a subliniat Ovidiu Rusu, directorul Băncii Locale de Alimente Sector 6.
Un model bazat pe colaborare și trasabilitate
Contribuțiile către Banca Locală de Alimente vin din surse diferite, iar aici vorbim de donatori privați, de achiziții directe ori de operatori economici. În cazul celor din urmă, donațiile sunt făcute în conformitate cu legislația privind risipa alimentară, produsele aproape de data expirării sunt colectate, depozitate și folosite în mod eficient.
„ Este important pentru noi să avem o trasabilitate a produsului donat și să menținem calitatea la cele mai înalte standarde.(…) Angajamentul nostru este să livrăm zilnic mâncare gătită către beneficiarii noștri.”
Hrana care schimbă vieți
Zilnic, peste 450 de seniori primesc mese calde, dintre care 50 sunt livrate la domiciliu. De asemenea, proiectul urmează să fie extins. 2000 de porții de mâncare caldă reprezintă noul obiectiv, care mai include și demararea unui nou proiect, „Școala după școală”, care vine în sprijinul elevilor din Sectorul 6.
„Școala după școală” înseamnă livrarea mâncării gătite către elevii școlilor din sectorul 6. Noi o să preluăm în jur de șase școli din proximitatea sediului. Ne dorim, practic, să avem, prin acest program, o calitate ridicată, unitar valabilă pentru toți beneficiarii, copiii, în acest caz și ne dorim, mai degrabă, să ajungă la ei mâncare gătită decât celebrele sendvișuri sau cornuri. Chiar sunt viitorul nostru și cred că au nevoie de un aport nutrițional corect pentru a se dezvolta și poate, cine știe, pentru a evita abandonul școlar.”
Infrastructură modernă pentru eficiență maximă
Banca funcționează într-un spațiu modern, situat pe Calea Giulești, care include o bucătărie complet echipată. Capacitatea logistică permite rularea rapidă a resurselor și livrarea zilnică de hrană caldă către beneficiari.
„ Avem două camere de refrigerare și una de congelare. Pot acomoda lejer 20 de tone de marfă. Avem cuptoare foarte performante, linie de ambalare pentru livrări. Avem mașinile cu care luăm marfă de la donatori și livrăm marfă către beneficiari, avem două mașini de capacitate mai mare, de 3,5 tone și cinci mașini de livrare. ”
Un exemplu de colaborare internațională
Proiectul beneficiază de mentorat din partea unor instituții similare din Statele Unite și Europa. Prin adaptarea bunelor practici internaționale, Banca Locală de Alimente devine un model de urmat.
„Mentorii noștri sunt cei de la Feeding South Florida, o instituție extrem de mare. Anul acesta ne-au vizitat și ne-au împărtășit din experiența lor, ne-au arătat cum să gestionăm resursele eficient și să sprijinim cât mai mulți oameni.”
Voluntarii, verigă esențială a proiectului
Voluntarii sunt, și în acest caz, o parte importantă a proiectului, mulți dintre ei fiind chiar beneficiari ai programelor sociale. Aceștia nu doar sprijină distribuția alimentelor, ci participă activ la organizarea de evenimente, precum ateliere educative și activități recreative pentru copii.
„Cel mai important aspect sunt voluntarii beneficiari ai sistemului Sunt foarte mulți seniori care participă la activitățile noastre ca voluntari și ne ajută. O să avem o secțiune în site, dedicată voluntariatului, unde eventualii voluntari vor putea să se inregistreze, să-și declare competențele, iar noi, în funcție de nevoie, să apelăm la ei.” -Ovidiu Rusu, directorul Băncii Locale de Alimente Sector 6.