FSSR spune un NU hotărât reducerii drepturilor salariale
Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România avertizează guvernanţii (atât cei actuali cât şi cei viitori) că adoptarea unor astfel de măsuri ce determină reducerea veniturilor angajaţilor din sănătate are drept consecinţă riscul unor proteste de amploare din partea celor afectaţi.
Articol de arionmihaela, 20 decembrie 2024, 15:18
Analizând proiectul de OUG aflat în dezbaterea politicienilor, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România constată că acesta ar determina atât blocarea salariilor cât şi pierderea unor drepturi salariale.
„Având în vedere faptul că acest proiect de OUG determină reducerea veniturilor salariale reale, atât prin suspendarea unor drepturi cât şi prin efectul inflaţiei, ne pronunţăm în mod categoric împotriva adoptării acestor măsuri.
Analiza în detaliu a actului normativ arată că proiectul de OUG prevede suspendarea următoarelor drepturi:
Dreptul la plata suplimentară pentru lucrul în zilele de repaus săptămânal şi sărbători legale (anularea sporului pentru lucrul în zilele libere). Eliminarea acestui drept va determina afectarea suplimentară a capacităţii sistemului public de sănătate de a asigura continuitatea serviciilor publice de sănătate.
Dreptul la voucherele de vacanţă. (Suplimentar, există riscul de a pierde dreptul la indemnizaţia de hrană, în situaţia în care aceasta va fi asimilată bonurilor de masă, care sunt tichete valorice. Suspendarea acestui drept determină pierderea veniturilor salariale pentru cca. 90% dintre angajaţii din sectorul public, iar în cazul a cca. 35% dintre ei scăderea mergând până la cca. 10%.)
O astfel de măsură va accentua numărul nemulţumiţilor, amplificând ponderea opozanţilor faţă de cei aflaţi la putere. Nemulţumirea este, în egală măsură, faţă de aşezarea poverii diferitelor restructurări pe seama celor care muncesc.
Este evidentă intenţia de utilizare a crizei politice ca prilej pentru slăbirea suplimentară a sistemului public de sănătate, cu intenţia de a amplifica procesul de privatizare a sănătăţii. Soluţia este mai curând cea inversă: reducerea cheltuielilor private din banii publici alocaţi sănătăţii, respectiv mutarea serviciilor private pe finanţare exclusivă din surse private.
Nu transformaţi criza politică într-un prilej de profit economic pentru unii cetăţeni!
Considerăm că dezbaterile publice pe tema deficitului bugetar trebuie să ţină cont de faptul că o bună parte din deficit este generată pe fondul investiţiilor, inclusiv a celor în resursa umană din sistemul public de sănătate. Aceste investiţii trebuie să continue.
Totodată, astfel de măsuri reprezintă un atac suplimentar la adresa angajaţilor din sănătate, deja afectaţi semnificativ de atacurile suferite în perioada campaniei electorale, determinând slăbirea suplimentară a capacităţii sistemului public de sănătate de a acorda servicii medicale de calitate cetăţenilor.
Nesocotirea, de către toate guvernele, a legislaţiei în materia salarizării reprezintă în sine un atentat la adresa democraţiei. Parlamentul a adoptat o lege în urmă cu mulţi ani pe care guvernul are obligaţia să o pună în practică, ceea ce pentru lucrătorii din sănătate înseamnă drepturi salariale calculate întocmai prevederilor legale.
Ivită în contextul intrării României în spaţiul Schengen, o astfel de măsură va accentua suplimentar şi tendinţa de migraţie a profesioniştilor din sănătate” , transmit reprezentantii FSSR.
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România avertizează guvernanţii (atât cei actuali cât şi cei viitori) că adoptarea unor astfel de măsuri ce determină reducerea veniturilor angajaţilor din sănătate are drept consecinţă riscul unor proteste de amploare din partea celor afectaţi.